Piata Fortei de Munca, dupa 6 luni de guvernare PSD (4)

Piata Fortei de Munca, dupa 6 luni de guvernare PSD

 

Cred ca este de datoria noastra, ca experti, fiecare in domeniile in care activam, sa ne facem auzit punctul de vedere. Intr-o lume in care multi isi dau cu parerea, exceland in nestiinta, este rolul expertilor sa echilibreze situatia. Si nu doar sa echilibreze situatia, chiar sa educe auditoriul, sa fie mult mai selectiv si chiar sa caute infomatia avizata. Nu ne luptam doar cu diletantii in domeniu, ne luptam si cu “fake news” asa cum remarca procurorul sef al Romaniei, Augustin Lazar, in discursul tinut azi, absolventilor de drept din UBB: “Fake news este la ordinea zilei. Propaganda media ține loc de realitate într-o lume care este tot mai virtuală. Ne uităm pe câteva posturi de televiziune și putem vedea lumi paralele. Ce spun unii, neagă alții. Și reciproca e valabilă. Și atunci, pentru niște juriști de bon esprit ai Clujului trebuie să fiți foarte bine informați, să știți să vă luați informația exact de la origine, iar nu prin intermediari. Iar după ce veți fi bine informați, va fi simplu să luați decizia”.

1-piata-fortei-de-munca-a-republicii-moldova-2016Dar sa ne intoarcem la piata fortei de munca, de ea  ma “lovesc” eu zilnic. Suntem intr-o cautare permanenta de oameni, talente, competente care sa sprijine cresterea companiilor partenere. Cred ca este esential, inainte de toate, sa intelegem business-ul pentru care cautam oamenii, profilul celui pe care il “vanezi” vine aproape natural. Indiferent daca vorbim de CEO, CFO, Director productie, Director vanzari sau toata forta de vanzare a companiei. Din aceasta perspectiva scriu aceste randuri.

 

Au inghetat investitiile si investitorii

De ce? De la nivelul multinationalelor pana la nivelul companiilor romanesti, toata lumea sta in asteptare. Programul de guvernare anuntat in decembrie anul trecut, a lovit prin cresterea salariului minim pe economie, orice  previziune bugetara, oricat de bine a fost realizata. Februarie a fost momentul in care multe companii s-au intors catre clientii lor, argumentand cresterea preturilor prin cresterea salariului minim pe economie. Pentru unii justificat, mai ales cand toate cifrele sunt strans calculate, pentru altii o buna oportunitate care nu putea fi ratata. Pentru unii e surprinzator, dar sunt domenii in care o marja de profit de 3 – 5 % este o realitate traita de ani buni, si chiar te bucuri de ea. De la investirea celui de-al doilea guvern PSD, avem o noua cifra din ianuarie 2018: 2000 de ron brut, salariu minim pe economie. Daca cineva avansa in planurile sale, acum cu siguranta sta in asteptare. Marja de profit ar putea sa dispara. Azi, 11 iulie, salariul minim incepand cu 2018 a ajuns inapoi la suma de 1510 ron brut. Dar si maine este o zi.

19970502_1480606068665402_828993813_n

Analiza modelului de business si eficientizare

Acesta este focusul companiilor in momentul actual. Cauta sa isi defineasca modelul de business in care activeaza, sa-si defineasca obiectivele si planurile transpuse in actiuni concrete. Intrebarile pe caresi le pune top managementul sunt: cum crestem productivitatea, cum reducem costurile, cum imbunatatim procesele, cum aducem valoare mai mare clientilor, cum aducem oameni cu competente  etc. De ce? Pentru ca viata merge mai departe, si nu poti sa te opresti la fiecare declaratie a vechiului sau noului prim-ministru.

business-plan

Furnizorii – principalii creditori ai companiilor

Aceasta este o realitate  de care se lovesc multe companii care activeaza pe piata Romaniei. Este una dintre problemele cu care se confrunta si clientii mei.  Este un trend in crestere fata de anul trecut, conform datelor KeysFin banii datorati furnizorilor au ajuns la 301 mld lei in crestere cu 15 %  in 2016. Cu alte cuvinte, companiile prefera sa isi plateasca furnizorii cu intarziere, pentru a-si asigura capital de lucru. Coface  raporteaza ca 7 din 10 companii isi platesc furnizorii cu intarziere, colectarea creantelor ajungand de la 60 de zile la 118 zile in 2016 (sursa zf.ro). Aici angajatii care inteleg business-ul, care stiu ca vanzarea fara incasare este un cadou, ca rotatia stocurilor e un indicator al zilelor noastre, contribuie esential la minimizarea riscurilor companiei tale. Datorita acestor riscuri, angajeaza oameni pregatiti, pe piata aceasta in miscare, nu mai ai timp sa ii instruiesti. Te bucuri ca ajungi sa ii aliniezi cu politica companiei, ca inteleg perspectiva si viziunea de crestere si de minimizare a riscurilor.

Jocul impozitarilor

La inceptul lunii iunie, PSD- ul anunta impozitarea pe cifra de afaceri a companiilor, realizeaza apoi dupa scenariile realizate de cativa experti independenti ca isi taie sursa veniturilor. Tot a treia companie intrand in insolventa, in acest scenariu. Intre timp, renunta la declaratiile despre aceasta impozitare, dar nu face eforturi sa inteleaga care ar fi modalitatile sanatoase prin care guvernul poate sa sustina un mediu economic sanatos. Guvernul poate sa inceapa un proces transparent si performant de recrutare a viitorilor functionari de la nivel inalt, expertiza lor nu i-ar mai pune in situatii de “topaieli fiscale” – sintagma preluata si de Eugen Teodorovici  – ex ministru PSD

Cresterea salariilor

In sistemul bugetar, discutata in fiecare seara de Ministrul Muncii la televiziunile prietene, avand ca argument cresterea economica a Romaniei, brusc se suspenda, avand un nivel scazut al incasarilor la buget. Sunt printre cei care recunosc ca avem  nevoie de salarii atractive mai ales in sistemul educational si de sanatate. Dar in sistemul educational si de sanatate, avem nevoie in primul rand de o reformare profunda, cresterea salariilor nu rezolva sistemele extrem de ierarhizate, pline de cumetrii si lipsite de principiile de baza ale meritocratiei. Oameni cu viziune, care pot creea sisteme ce impacteaza educatia si sanatatea in directia meritocratiei, de acest lucru avem nevoie.

Ce cauta companiile azi pe piata fortei de munca?recruitment

Oameni cu competente la nivel crescut, oameni care stiu ce inseamna eficientizarea, care stiu sa iti raspunda la intrebarile: Cum calculezi valoarea adaugata? Cum aduci valoare clientului? Cum te diferentiezi pe piata? Care e valoarea pe care o aduci companiei la care activezi acum?

Ce cauta angajatii?

Oportunitati de crestere in propria organizatie, profesionala dar si salariala, iar acolo unde nu gasesc usa deschisa, se orienteaza catre alte companii. Unii vad salariile vehiculate in mediul bugetar si se simt indreptatiti sa ceara cresterea cu 30-40% a salariilor. Greu accepta argumente care nu le sustin aceasta imagine de bunastare, dar cred ca rolul nostru, al firmelor de recrutare, este si sa educam piata, sa ajutam aceste cerinte si sa contribuim la un mediu sanatos de business.

Iarta-ma daca am scris prea mult, am incercat sa imi sintetizez ideile 🙂 dar nu intotdeauna imi iese. Inchid laptop-ul cu promisunea ca periodic am sa iti scriu astfel de analize.

AAEAAQAAAAAAAAjPAAAAJGFkNGY5NDRmLTBmMmEtNDhjNC04NWZiLWViZGIwOWE4MTQyYgIar daca te simti inspirat, te rog, completeaza articolul acesta cu observatiile din domeniul in care activezi. Contribuim astfel la informarea aceea … care ne ajuta sa luam decizii corecte.

Drag,

Claudia

 
x
x

Vreau sa stiu mai multe despre recrutare

Leave a Reply

Your email address will not be published.