Eu vad doar problemele…

 
Ph.D. Claudia Indreica, Managing Partner

Ph.D. Claudia Indreica, Executive Coach

Din nou avem discutii aprinse, ca de fiecare data cand ai oameni implicati, care isi sustin ideile si sunt motivati sa construiasca ceva. Ii simti dupa modul in care directioneaza discutiile, dupa intrebarile pe care le pun, problemele pe care le ridica, ideile cu care vin. Fiecare contribuie, dar ce imi place cel mai mult este spontaneitatea fiecaruia.

Suntem intr-un conference room, cu multe scaune si cateva mese pe care avem cafea si niste uscatele, toti managerii de departamente din compania client cu care lucrez. Rezultatul acestui meeting se concretizeaza in armonizarea proceselor companiei si alinierea mesajului transmis in companie. Brusc, avem nevoie de o masa mai mare, punem cestile de cafea pe scaune, unim doua mese, flipchartul nu e de folos,  notam fiecare proces pe o hartie si incepem munca. Vad o diferenta intre oameni. Cu timpul devii un bun observator… cu siguranta ti se intampla si tie.

Vad oameni care directioneaza discutiile catre riscuri, pun intrebari din perspectiva: “Si daca ni se intampla…?”, de fiecare data au o descriere foarte detaliata despre scenariul negativ, e ca si cum l-au trait deja. In acelasi timp vad oameni disperati cand aud scenariile negative, le contreaza de fiecare data, devin atat de aprinsi in a argumenta scenariul pozitiv, in care cred cu toata taria. Si asta e foarte bine. Ai nevoie in echipa de oameni care sunt motivati sa construiasca, care cred in solutia pe care ei au gasit-o. Ei sunt cei care vor implementa solutia agreata, chiar daca pe parcursul discutiei ea mai suporta niste modificari, totul a pornit de la ideea lor, iar asta realmente conteaza. 

Dar cum ii definim? Shelle Rose Charvet  a identificat in urma unui studiu inceput in 1985 si finalizat 11 ani mai tarziu, in 1996, cateva tipare motivationale. Cum ii poti identifica in echipa ta?

1. Ma apropii de (towards) – sunt acei oameni din echipa ta care vorbesc despre a castiga, a atinge targete, a lua, a avea, vorbesc despre scopuri clare, iar cand vine vorba despre limbajul nonverbal, dau din cap, au gesturi de includere, arata spre ceva.

tipar motivational2. Ma indepartez de (away from) – sunt colegii tai care vorbesc despre situatii care trebuie evitate, de lucrurile sau situatiile de care trebuie sa scapi, mentioneaza ce nu isi doresc, mentioneaza probleme, si crede-ma pot sa vada in orice situatie multe probleme. Limbajul nonverbal este evidentiat prin gesturi de excludere, bratele lor arata ca ceva trebuie evitat.

Cu siguranta, citind aceste randuri, in mintea ta deja poti sa identifici cine este towards sau away from in compania ta. Si ce faci cu aceasta informatie? Simplu. In primul rand gandeste-te de ce anume esti tu motivat, ce cuvinte ai tu in discursul tau? Folosesti frecvent cuvinte care evidentiaza potentialele riscuri, sau vezi de cele mai multe ori scenariul pozitiv?

Sa iti identifici tiparul motivational este util, atunci cand tu faci echipele, sau faci echipa cu cineva. Alege-ti oameni din ambele “tabere”, mai ales cand lucrezi la proiecte noi, oricat de greu iti este sa auzi ca ceva nu va merge bine, acesta e de fapt un mod in care imbunatatesti proiectul inca din faza initiala.

P.S.1 Cand iti identifici tiparul motivational, ajuta-i si pe cei din jur cu articolul de mai sus, se vor regasi si isi vor vedea mai bine rolul in echipa, intr-un mod echilibrat. 🙂 

 

x

Leave a Reply

Your email address will not be published.