manipulare

Manipulare sau persuasiune? Aceasta este noua intrebare!

 

Alaltaieri ma grabeam sa ajung la o intalnire importanta, cand, sunt oprita fara nici un avertisment de un barbat.  

Ma scuzati, puteti sa imi spuneti unde este strada Paris?  

II explic tanarului unde este strada si cum poate sa ajunga acolo.  

Sunteti foarte draguta si amabila, va multumesc foarte mult. Toata lumea e atat de grabita incat de 15 minute incerc sa aflu un indiciu macar. 

-A fost placerea mea. Sper sa ajungeti cu bine. 

-Va rog, daca sunteti amabila, eu reprezint asociatia pentru copii cu dezabilitati din Iasi, care in prezent risca sa fie inchisa din cauza lipsei de personal. Daca binevoiti, imi oferiti o semnatura si daca credeti in misiunea noastra, o mica donatie 

Mi-am dat seama imediat de strategia tanarului. Nu era rau, ma gandeam. Nu ma manipuleaza intr-un mod agasant si iritant. Ba chiar aproape sunt convinsa. Oare e persuasiune ce face el sau manipulare? 🙂

Era manipulare evidenta. Poate daca n-as fi avut experienta vanzarilor, as fi cazut in plasa complimentelor si tonalitatii calde si sincere si as fi dat o donatie substantiala si normal si semnatura mea.  

Intalnirea la care trebuia sa ajung parca grabea acele ceasului si minutele se transformau in secunde. Eram foarte grabita.  

Donatiile de acest gen, de cele mai multe ori nu ajung la cazurile invocate in numele banilor. De ce mi-ar cere o semnatura? Niciodata nu iti pui semnatura pe o foaie cand un strain ti-o solicita. 

L-am felicitat pe tanar pentru tactica lui de manipulare prin compliment. M-a facut sa ma simt bine, insa din pacate pentru el, nu am fost persoana care spera sa fiu.  

Daca nu eram in graba, as fi stat cu el sa imi arate documentele asociatiei, sa imi demonstreze cauza pentru care lupta. Din pacate, intalnirea mea imi urla in timpane.  😯 

Intalnirea cu tanarul acesta mi-a tras un semnal de alarma. Exista un pas foarte marunt de la persuasiune la manipulare.  

Poate ai fost si tu in cazul meu si ti-ai dat seama ca esti manipulat si nu te-ai simtit tocmai bine. Problema e atunci cand faci acelasi lucru cu clientii tai. Ai trecut vreodata pragul de la persuasiune la manipulare?  

manipulareIn articolul de azi vreau sa iti arat care este diferenta intre manipulare si persuasiune. Poate chiar a fost o data cand nu ti-aI dat seama ca in loc sa folosesti tehnici de persuasiune, ai manipulat.  

Cea mai mare diferenta dintre cele doua este faptul ca una este etica, pe cand cealalta nu e. Ghiceste care. 🙂

Persuasiunea este etica, manipularea nu este.  

Ambele metode se folosesc pentru a convinge oamenii sa faca ceva ce vrei tu. Poate si tu folosesti aceste metode, pentru ca iti doresti un raspuns pozitiv sau vrei sa schimbi ceea ce cineva gandeste sau simte.  

Ca om de vanzari o aptitudine importanta este sa fii persuasiv. Cu toate acestea daca te folosesti de tehnicile de persuasiune gresit, risti sa manipulezi.  

Cum iti dai seama daca manipulezi sau esti doar persuasiv? 

Un om de vanzari pregatit este intotdeauna focusat pe nevoile reale ale clientului. Incerci sa descoperi cu adevarat ce are nevoie clientul si ce l-ar putea cu adevarat ajuta din ceea ce ii oferi tu. Iti dai seama ca te indrepti spre manipulare, atunci cand in loc sa ai ca punct de reper ceea ce are nevoie clientul si ceea ce il va ajuta, incerci sa ii vinzi o nevoie falsa.  

Persuasiunea te ajuta sa iti fidelizezi clientii.  manipulation2

Prin persuasiune nu doar ca iti pastrezi clientii, ii determini sa te recomande mai departe cunoscutilor lor. Le castigi increderea.  

Atentie insa. Si prin manipulare iti poti fideliza, insa pentru foarte scurt timp. Se spune ca minciuna are picioare scurte. [Symbol] Relatia voastra se va transforma in dezamagire si o reputatie proasta.  

Realizezi ca manipulezi, atunci cand deja vrei sa controlezi reactiile clientului.  

Asa cum a facut tanarul de care iti povesteam. Acesta cu siguranta a reusit sa convinga cativa trecatori, insa in cazul meu, mi-am dat seama de tehnica folosita de el si nu a functionat ,,vanzarea”.  

Persuasiunea se orienteaza spre respectul clientului, respectul de sine al clientului. Cand iti respecti clientul, nevoile lui, cerintele lui si faci vanzarea in jurul acestora, de fapt te folosesti de persuasiune. 

Vei avea parte de o reactie pozitiva din partea clientilor si vei castiga respectul lor. [Symbol] 

Asa cum ti-am spus in multe alte articole, cel mai improtant este sa ai un set de intrebari pregatite, care sa desluseasca situatia si nevoile clientului. Iti recomand articolul 5 metode prin care sa castigi inima clientului, daca vrei sa stii mai multe despre subiectul acesta.  

manipulationNu iti fie frica sa fii deschis si degajat.

Adu-ti aminte ca tu ii rezolvi o problema clientului prin produsul sau serviciul pe care i-l oferi. Arata-i clientului care sunt beneficiile de care se va bucura odata cu achizitionarea produsului. Arata-i cum i se va schimba viata.  

Are un profil frumos persuasiunea. Iti vine parca chiar acum sa incerci sa o pui in aplicare. nu-i asa? 

Nu te juca cu sentimentele.  

Vanzarea implica sentimente, subiect pe care l-am dezvoltat in articolul Vanzarea trece prin inima clientului, insa exista riscul de a te juca cu sentimentele lui. Acest lucru nu este etic.  

De cele mai multe ori cand manipulezi. De fapt minti. Te folosesti de situatii neadevarate. Ce tie nu iti place, altuia nu ii face. 

Cand manipulezi, focusul tau este doar si doar pe tine. 

 Ai in minte doar beneficiile pe care le vei avea tu in urma intalnirii cu clientul. Ignori complet sentimentele clientului si nu iti pasa daca ii aduci un beneficiu, sau din contra, doar ii faci vanzare. Un astfel de om de vanzari isi va construi in scurt timp o reputatie foarte proasta care va afecta intreaga companie. 

Ca sa eviti sa iti manipulezi clientii, este bine sa cunosti aceste detalii.  

Tehnicile de persuasiune te vor ajuta sa iti cresti vanzarile considerabil, iti vei fideliza clientii in scurt timp si vei crea legaturi stranse cu acestia care vor duce la recomandari.  

Fii un om de vanzari al increderii si respectului. Fii intai de toate om, apoi om de vanzari.

Crezi ca ai manipulat vreodata fara sa iti dai seama, acum ca ai inteles diferenta intre cele doua? 

Crezi ca ai fost vreodata manipulat fara sa iti dai seama? 

Povesteste-mi o situatia de manipulare si spune-mi reactiile celor implicati.  

Datorita povestilor tale, reusesc sa iti transmit si mai multa informatie valoroasa.

 
x

Vreau sa stiu mai multe despre vanzari

Leave a Reply

Your email address will not be published.