Must-ul in Recrutarea Top si Middle Management

 
Claudia Indreica

Ph.D. Claudia Indreica/Executive Coach

Azi vreau sa incep cu o experienta personala, pe care am trait-o de cateva ori in viata si pe care sper sa o retraiesc tot mai rar.

Care e cel mai neplacut sentiment pe care il poti avea fata de cei apropiati tie?

Sa nu poti sa ii ajuti cand au nevoie. Sa stii ca au nevoie de ajutor si nu poti sa ii ajuti. Sau sa tot incerci, dar sa nu reusesti. Si altceva nu ai ce sa faci. Intrebi incolo, incoace, poate altii pot sa-l ajute in alt fel. Dar ai vrea sa fii tu acela care ii ajuta, nu-i asa? Stii ca o vorba buna, un sfat sau o strangere de mana nu ajuta… ei au nevoie de lucruri concrete. Si atunci ajungi la un blocaj.

Stiu ca si tu te-ai simtit asa, macar o data. Si la fel ca mine, sigur ai invatat ceva de fiecare data, atfel incat a doua oara sa fii pregatit. Dar oare cat de pregatiti suntem pentru “suturile” vietii?

Fie ca e vorba de un “sut” pe plan profesional, fie ca e un “sut” in viata personala, ai fi vrut sa fie cineva care sa te indrume, care sa te ajute sa eviti inevitabilul sau macar sa ai armele pregatite.

Mi-am inceput saptamana cu o discutie business – credeam eu la inceput – cu un nou client, care m-a contactat printr-un mail:

Buna, Claudia!

Un partener de afaceri mi-a recomandat Psihoselect pentru recrutare si selectie.

As dori sa stabilim o intalnire ASAP.

Avem nevoie de ajutorul vostru!”

Interesting. I love opportunities.“ – mi-am zis eu in secunda urmatoare.

Omul are nevoie ASAP, asa ca primul loc din agenda mea l-am dedicat lui – luni, ora 9. In urma discutiei pe care am avut-o in dimineata de luni am aflat ca e managerul unei companii de top, o persoana implicata, care vorbea cu mandrie despre realizarile sale si cu multa caldura despre cei 116 angajati ai sai. Compania, insa, se afla in regres la acest moment si am simtit in vocea acestuia acelasi sentiment: ca se afla intr-un blocaj, ca nu poate sa faca lucrurile sa mearga in directia buna.

Compania e parte din viata sa, de 15 ani. A conceput-o si crescut-o singur, si mai mult decat banii investiti, a investit timp si implicare – pe care, imi spunea el, “puteam prea bine sa le dedic familiei mele, copilului meu. Langa el nu am fost din primul moment al existentei sale, cum s-a intamplat in cazul companiei. Cand s-a nascut el, eu eram in meeting – cu telefonul pe silent…”.

De ce se afla in regres compania?

Pentru ca atunci cand a ales sa puna familia pe primul loc, a adus un nou manager in echipa, care trebuia sa fie o clona a sa, sa dezvolte organizatia asa cum a facut-o el. S-a gandit ca cel mai mult conteaza experienta si expertiza in domeniu si nu a luat in calcul cativa factori esentiali:

 • Valorile decidentilor din compania lui;
 • Cultura organizationala pe care a dezvoltat-o;
 • Planul de business construit pentru urmatorii ani.

Nu cred ca are rost sa insist asupra acestor factori, referire la acest aspect gasesti si intr-un articol precedent

Azi vreau sa iti vorbesc mai mult despre recurtarea top si middle management.

De ce avea nevoie de Psihoselect? Pentru ca in momente de cumpana e importantRecrutare Personal sa gasesti oameni valorosi, care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu tine, care sa rezoneze cu valorile tale si sa inteleaga viziunea si misiunea companiei. Si a stiut ca il putem ajuta in privinta aceasta.

Noi credem ca atunci cand ai oamenii potriviti, totul este posibil.

Cert e ca atunci cand cauti o piesa atat de importanta pe tabla de sah, e in beneficiul tau sa apelezi la cei ce stiu ca in palma regulile jocului.

Cu alte cuvinte, in articolul de azi vreau sa iti spun cu ce te ajuta daca externalizezi recrutarea top si middle management si ce beneficii vei avea. Iar atunci cand vei citi continuarea articolului, vei afla ca vreau doar sa te indrum spre un joc in care ai armele pregatite si in care stii ce mutare sa faci daca vine “sutul” 🙂 . Sa nu simti si tu ca nu ai posibilitatea de a face ca lucrurile sa mearga din ce in ce mai bine pentru compania ta.

Te-ai gandit cat timp aloca departamentul intern de resurse umane unui proces de selectie pentru un singur angajat?

Intre 3 si 4 saptamani, dintre care vreo 40 de ore doar pentru a selecta CV-urile… Si e nevoie de doi angajati pentru a se ocupa in permanenta de acest proces.

Ai luat in calcul cati bani pierzi prin faptul ca pozitia ramane vacanta si alti angajati desfasoara munca acestuia in mod ineficient, existand astfel posibilitatea sa nu isi atinga obiectivele?

Te-ai gandit ca odata ce ai investit in recrutare, si faci parte din categoria celor care nu au gasit candidatii potriviti, nu ai posibilitatea de a primi banii inapoi?

Un studiu din 2012 al CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) arata ca externalizarea resurselor umane este o tendinta in crestere puternica in mediul de afaceri de azi.

Unul dintre principalele motive pentru care e bine sa alegi externalizarea procesului de recrutare este reducerea costurilor, cu aproape 50%. In figura de mai jos am redat si celalate beneficii care intregesc intregul proces de recrutare realizat de o firma de recrutare.

Recrutarea Top si Middle Management

Ierarhia Beneficiilor de Externalizare, Michael F. Corbett

Dar, cu toate acestea, vreau sa iti spun ca cel mai important lucru este ca o companie de recrutare si selectie stie ca pentru recrutarea top si middle management e necesar ca procesul de recrutare sa includa:

 • Assessment Center;
 • Coaching.

Poate ai mai auzit de ele, poate unele dintre aceste le folosesti si tu.

Noi, in Psihoselect, am decis sa denumim acest tip de recrutare Star Recruitment. Hai sa iti spun care sunt principalele beneficii si de ce e bine sa externalizezi recrutarea top si middle management:

 • Este metoda cu cel mai mare grad de predictibilitate, prin intregrarea candidatilor intr-un Assessment Center.
 • Poti sa fii observator in cadrul Assessment Center-ului si astfel sa vezi comportamentul candidatilor in situatii pe care le pot intalni la locul de munca.
 • Iti faci o imagine clara cu privire la compatibilitatea candidatilor cu organizatia ta.
 • Observi suprapunerea valorilor candidatilor cu valorile tale sau ale companiei tale.
 • Coaching-ul te ajuta in stabilirea obiectivelor noului angajat, dar si in evitarea anumitor situatii care pot sa apara pe parcurs – noul angajat sa isi piarda motivatia sau sa nu mai simta satisfactie la locul de munca.

Daca ai de gand sa aduci oameni noi in compania ta, curand, just let me know.

Maybe you could use some help 🙂

Si inca un lucru pe care vreau sa ti-l spun despre recurtarea top si middle management: sa nu iti fie teama! Nu iti fie teama sa apelezi la serviciile unei companii de recrutare. Daca ai mai colaborat inainte cu Psihoselect, inseamna ca stii ca:

 • iti returneaza banii daca nu respecta termenii contractului;
 • inlocuieste gratuit candidatul daca acesta se hotaraste sa place in perioada de garantie;
 • se focuseaza pe valorile organizatiei tale, astfel incat sa iti inteleaga nevoile;
 • iti ofera termen de livrare “de urgenta”.

Drag,

Claudia

 
x

Leave a Reply

Your email address will not be published.