echipa, birou, work, job

Cum sa recunosti oamenii cu potential din echipa ta!

 

Pana sa decizi sa investesti in cursuri sau training-uri pentru echipa ta, ai de trecut o proba de foc!

Ph.D. Claudia Indreica, Managing Partner

Ph.D. Claudia Indreica, CEO & Co-founder

In articolul de azi iti vorbesc despre cum sa recunosti oamenii cu potential care iti pot orienta departamentul si implicit compania spre performante mai mari. Incep cu o poveste… Doua echipe formate din managerii aceleiasi companii s-au decis sa-si masoare fortele intr-un concurs de vaslit. Scopul? Sa vada care echipa este mai eficienta 😊 

Echipa “verde” era formata din managerii departamentului de logistica. Echipa “rosie” era formata din cei ai departamentului de cercetare. Ambele echipe au investit bani in echipamente si s-au pregatit intens, insa castigatori au fost managerii de logistica din echipa “verde”, cu un avans de o mila. Demoralizati, managerii departamentului cercetare din echipa “rosie” au inceput sa caute de zor motivul pentru care au pierdut. Au desemnat chiar o echipa de investigatii, formata din experti din companie dar si din afara ei. Concluzia a fost ca echipa managerilor de logistica a avut 7 vaslasi si un singur carmuitor care le dadea directia, in timp ce managerii de vanzari au avut 7 carmuitori si doar un singur vaslas.

Ca sa nu mai piarda data viitoare, managerii departamentului de cercetare au primit sfatul sa reorganizeze rolurile echipei lor.

Din echipa “rosie” faceau acum parte 4 carmuitori executivi, 3 carmuitori asistenti si tot un singur vaslas. Mai mult, singura persoana care vaslea a primit bonusuri de performanta si a fost inclus intr-un program de dezvoltare. Acest program continea cateva gratuitati ca si sedinte de coaching, o cina in oras si pixuri personalizate.

“Trebuie sa-i oferim vaslasului mai multa incredere si sustinere,” declarau managerii departamentului de cercetare.

In urmatorul an, managerii departamentului de logistica au castigat cu un avans de 2 mile! Umiliti, managerii departamentului de cercetare au concediat vaslasul pe motiv de slaba performanta si au oprit investitiile pentru o canoe superioara.

Aceasta poveste este dusa putin la extrem, tocmai pentru a evidentia mesajul pe care il transmite.

Ca sa-ti dezvolti membrii echipei, e important sa stii daca au acele abilitati de care au nevoie in rolul definit pentru a face performanta si doar apoi sa investesti in dezvoltarea lor. In acest sens, sm pregatit pentru tine 4 repere, care te ajuta sa identifici acei oameni potriviti sa creasca atat performanta lor, cat si cea a echipei la un nou nivel!

1. Concentreaza-te pe mindset-ul echipei tale

De cate ori ai trimis oameni din subordinea ta la un training sau curs? Ai vazut rezultate mai bune din partea lor? Daca raspunsul e DA, atunci toata lumea e multumita. Daca raspunsul tau e NU, e nevoie de o schimbare de abordare.

Uita-te atent la felul cum gandesc si se comporta cei cu care lucrezi. De ce le e greu acestora sa puna in aplicare ceea ce invata la un curs sau training? Adevarul e ca nu poti invata ceva nou pe o gandire gresita sau invechita.

Mindset-ul angajatilor tai e mai important decat activitatile lor. Acest mindset e elementul care ii saboteaza sau ii sprijina in tot ceea ce fac. Porneste din acest punct cand doresti sa investesti inteligent in echipa ta. 

 mindsetNu e nevoie sa opresti investitiile, ci sa-ti pui banii unde conteaza, adica in dezvoltarea membrilor echipei tale care gandesc si actioneaza spre performanta. Sunt multe experiente anterioare care isi pun amprenta asupra modului in care gandim, asupra asumptiilor pe care le facem, asupra actiunilor noastre. Si aceste experiente pot sa fie chiar din cadrul companiei, asa ca e bine sa te asiguri ca ele sunt interpretate in directia dorita, iar daca ai un coleg nou, relateaza-i “istoria” companiei, cu interpretarea adecvata.

2. Motiveaza oamenii cu potential care vor sa invete ceva nou

Managerii de logistica din poveste au stiut modelul necesar performantei, de la roluri stabilite, la abilitatile necesare, pana la angajamentul oamenilor pentru rezultat. Nu s-au complicat cu o ierarhie stufoasa ca cea a managerilor departamentului de cercetare, si nici cu bonusuri “aruncate in vant” pentru un om care nu avea cum sa performeze de unul singur.

Ce au facut diferit a fost sa identifice potentialul fiecarui membru in parte pe ideea “omul potrivit la locul potrivit”.

Te-ai gandit vreodata cum sa motivezi mai bine echipa ta? Probabil ai apelat la bonusuri de performanta sau le-ai diversificat atributiile, insa rezultatele dorite nu au venit. Acest lucru se intampla daca nu ai identificat oamenii care au potentialul de crestere si necesitatile lor de dezvoltare.

Dupa 100 de centre de evaluare tinute, am realizat ca experienta nu mai este un criteriu atat de relevant azi, ci  mai degraba potentialul de crestere al angajatului.

Motiveaza-i sa mearga la training-uri si cursuri pe acei membri ai echipei tale care au potential si vor sa invete lucruri noi, nu pe cei care isi pun singuri bariere in dezvoltarea lor, avand acea atitudine a autosuficientei: eu am invatat destul pana acum.

3. Gaseste si ariile de risc, nu doar talentul

Managerii de logistica din poveste arata foarte bine faptul ca, de multe ori, ca si manageri, vedem echipa noastra doar intr-o lumina pozitiva si uitam de riscuri.

Cunoaste ariile lor de risc si afli ce mai au de imbunatatit. Potentialul de crestere poate fi dat chiar de numarul ariilor de risc!

Fiecare angajat are o parte buna si una mai putin buna. 😊  Asta e de la sine inteles. Ca si manager, cauta sa ai focus atat pe zona de potential, cat si pe cea de risc a membrilor echipei tale. Compania Gallup a realizat un studiu desfasurat timp de 20 de ani, in sute de organizatii unde au intervievat 27 de milioane de angajati, care evidentiaza faptul ca in 82% din cazuri, managerii iau decizia sa angajeze persoane nepotrivite. Desi vezi ca un angajat inca nu e pregatit sa atinga performanta inalta, lucreaza impreuna cu acesta ca sa acoperi sau sa ameliorezi zona lui de risc. Implica-l in acest proces si astfel eviti sa creada ca ii pregatesti deja plecarea.

4. Asculta solutia oferita de expert

Suntem atat de adanc implicati in realitatea noastra, ca uneori nu mai vedem lucruri care sunt sub nasul nostru. Alte situatii sunt mai complexe si ai nevoie de cineva cu o alta experienta, alta expunere, pentru a te ajuta sa gasesti solutiile optime.

Apeleaza la oamenii din jurul tau, treci peste barierele “oferite” de orgoliul fiecaruia dintre noi, care ne impinge catre afirmatii “trebuie sa gasesc eu solutiile”, “eu stiu cel mai bine”, “daca intreb vor afla ca nu stiu”.

A trecut perioada in care trebuia sa stim de toate. Viteza cu care apar informatii noi in fiecare zi nu ne permite sa fim experti pe fiecare subiect. Putem invata lucruri noi chiar de la cei cu care lucram. 

Vezi un articol pe care l-am scris recent, in care iti arat cum sa valorifici mai bine experientele si cunostintele echipei tale. Poti sa il citesti accesand acest link

echpa, potentialul angajatilor

Fa investitii inteligente. Pornind de la potentialul oamenilor din echipa ta, abordeaza acest subiect cu ei si vei fi uimit cate lucruri noi vei descoperi, despre dorinta lor de evolutie… sau stagnare. Uneori ne aruncam in afara zonei de confort, vrem sa stim mai multe lucruri, dar sunt altii carora le este greu sa iasa din ea, ridica “ziduri” fara sa fie constienti de barierele pe care si le pun.

P.S. Daca ti-a placut articolul, te invit si pe pagina mea de facebook unde postez continut care te-ar putea ajuta! https://www.facebook.com/PhD.Claudia.Indreica/

Drag,

Claudia

 
x
x

Vreau sa stiu mai multe despre vanzari

Leave a Reply

Your email address will not be published.