Te-am urat, Romanie! Scrisoare catre tine

 

– by PhD Claudia Indreica, CEO & Co-founder

Da, stiu, suna dur, dar au fost momente cand te-am urat, Romanie.

Mai tii minte cand Revolutia era momentul tau de eliberare? Am fugit de acasa, sa merg in centrul orasului sa te eliberez, eu si multi altii. In inconstienta mea de adolescenta, eram chiar dezamagita ca in Oradea nu se tragea, eram pregatita sa stau pe baricade pana la final, al tau sau al meu. Eram indragostita de tine. Dar au urmat multe momente in care am simtit ca te urasc.

Te-am urat in ’96 cand l-am intalnit pe tatal lui Calin Nemes, vorbea cu mine si brusc se oprea spunand: „Impuscati-i, impuscati-i!“ Am simtit durerea lui pana in adancul sufletului. Copilul lui striga la Revolutie in fata soldatilor: “Trageti, am numai o inima!”… si ei au tras.

Te-am urat pentru ca ai innabusit Piata Universitatii si mi-ai omorat visul libertatii. Te-am urat pentru ca minerii si muncitorii ajunsi in Piata Universitatii strigau: “Moarte intelectualilor!”. Doamne, cat te-am urat in acele momente. Te-am urat pentru ca strigau: „Noi muncim, nu gandim!“ si asta nu e Romania mea.

Te-am urat in ’98, cand stateam la coada la Consulatul German in Sibiu, sa depun o cerere pentru viza. Stateam ca oile, intr-un tarc, ghidati la iesire de un culoar metalic. Simteam ca nu suntem doriti in Europa, chiar daca mergeam pentru o saptamana, vacanta mea dintre semestre. Te-am urat pentru umilinta traita.

Te-am urat in 2000, cand votul meu pentru noul presedinte insemna stampila pe Ion Iliescu sau Vadim Tudor. Te-am urat pentru ca trecusera 10 ani si nimic nu se schimbase, cu toate ca asa mi-ai promis in ’89.

Te-am urat in 2006 pentru ca nu aveai viziune, pentru ca faceai pensionari pe banda rulanta, fara sa te gandesti cum ii vei sustine pe termen lung; pentru ca angajai in sistemul bugetar in prostie, fara sa te gandesti ce valoare aduc acei oameni, pentru ca ai dat functiile in institutiile de stat ca o recompensa pentru slugarnicia unor oameni. Nu te-ai gandit nici un moment sa implementezi un sistem care sa incurajeze performanta, nu te-ai gandit ca institutiile statului sunt in slujba cetateanului, indiferent daca acel cetatean era bugetar, antreprenor sau angajat intr-o companie privata.

Te-am urat in 2008 pentru ca nu erai pregatita de criza economica care venea, si cu toate semnalele venite din tarile Europei si Americii, politicienii nostri afirmau sus si tare ca Romania nu va fi afectata. Si am cazut direct in cap, de la o crestere economica de 8% in 2008 la 1,6% in 2010.

Te-am urat pentru ca multi parinti au plecat sa lucreze in strainatate si si-au lasat copiii fara iubirea lor. E dureros sa ii vezi cerand de la Mosul sa le aduca parintii inapoi, atat si nimic mai mult. Sunt copii care isi deseneaza mamele pe hartie, dar nu sunt siguri daca au parul scurt sau lung… nu le-au vazut de mult.

concert-voltaj-clujDa, te-am urat pentru multe alte lucruri… dar aseara mi-am adus aminte de ce te iubesc.

Te iubesc pentru ca aseara, in concertul Voltaj din Cluj, am vazut mii de oameni, cantand de bucurie. Am vazut multi copii fluturand steaguri tricolore, adunand cat mai multe in manutele lor mici.

valisterianTe iubesc pentru ca sala a urlat de bucurie cand s-a auzit Amintire cu haiduci, a lui Vali Sterian, cantata de tobosarul Voltaj – Oliver Sterian… si noi lacrimam.

Te iubesc pentru ca dirijorul orchestrei cu cei 45 de instrumentisti era o doamna – Simona Strungaru, si e un semn ca incepem sa nu mai categorizam si sa gandim punand etichete.

Te iubesc pentru ca multi dintre noi am inteles ce inseamna sa iti ajuti aproapele si am inceput sa facem lucruri fara sa asteptam ceva in schimb. Am inceput sa invatam ca voluntariatul este o forma de exprimare a sustinerii unor cauze – indiferent daca acestea se refera la a ajuta copiii in suferinta, victimele incendiului din #Colectiv sau copiii supradotati.

Te iubesc, pentru ca stiu ca, cu fiecare an care trece, oamenii sunt mai constienti de valoarea votului lor. Si nu il vor mai vinde pe o galeata de plastic, indiferent de culoarea ei. Si stiu ca isi vor trage de maneca reprezentantii votati in Parlament, si le vor aduce aminte ca nu sunt acolo pentru interesele lor, sunt trimisi de noi… iar noi le urmarim actiunile si cerem rezultate.

Te iubesc, pentru ca stiu ca nu va mai indrazni nici un politician sa spuna ca respinge legea antifumat pentru ca el e fumator. Nu, nu va mai indrazni. Incepe sa stie ca acolo are o misiune mai presus de binele si existenta lui, de interesele lui.

Te iubesc, pentru ca vedem tot mai bine oportunitatile care ne apar si stim sa le valorificam.  

Te iubesc, pentru ca nu mai acceptam ideea „merge si asa“. Vezi cum ne ridicam pentru ca stim cum sa facem lucrurile sa se intample, si sa se intample bine, nu oricum.

Te iubesc, pentru ca ai luptat pentru schimbarea ta, pentru ca incet, incet nu ai mai tolerat mediocritatea si ai cerut meritocratie.

Te iubesc, pentru ca oamenii tai ies in strada, isi exprima opinia si nu se mai lasa “ghidati” de interpretarile altora. Si daca vor, ei stiu sa schimbe un guvern, sa dea o directie, sa isi asume responsabilitati.  

Da, stiu… Romania suntem noi… eu, tu, ei. Noi toti.

Da, noi putem contribui ca tu sa fii o Romanie iubita.

 
x

1 Comment

  • Alexandra

    Frumos spus! Ma regasesc in multe din afirmatiile de mai sus. Si cate odata, e bine sa ne amintim si de ce iubim si de ce uram aceasta tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.