Profilul politicianului roman vs profilul angajatului din multinationale
E imposibil sa nu te preocupe ceea ce se intampla zilele acestea in Romania. De ce? Pentru ca discursul din spatiul public eticheteaza angajatii din multinationale, si nu doar pe ei. Vorbim de acel angajat care are munca si rezultatul ei in minte permanent. Pentru cei mai multi dintre noi, ultima saptamana inseamna desconsiderarea si incalcarea valorilor care ne ghideaza in viata. Indiferent daca ni le-am insusit/ identificat cu ele in familie, in scoala, cercul de prieteni, biserica, in companiile in care activam, ele sunt cele care ne dau o traiectorie si o referinta in deciziile zilnice.
Comportamentul nostru este, de altfel, o expresie a valorilor pe care le avem, ca angajati, antreprenori, manageri. E un moment important atunci cand suntem constienti de ele, le avem bine definite in minte si aplicarea lor in actiunile zilnice, e naturala.
In tot tavalugul acesta de evenimente, printre multe alte aspecte socante, unul mi s-a parut lipsit de orice logica. Etichetarea angajatilor din companiile multinationale. Multinationale, nationale, companii private, profilul angajatilor e al unor persoane care muncesc si invata zilnic. As vrea sa evidentiez “si invata” pentru ca actionam pe o piata in miscare care ne aduce produse, servicii si cerinte noi din partea clientilor.
Avem, de altfel, eterna problema: lipsa unei reforme structurale in invatamant, care sa ne aduca mai aproape de cerintele pietei, face ca angajatorul sa preia aceasta responsabilitate. Cu alte cuvinte, angajatorului ii revine rolul de a forma o serie de abilitati si de a creste nivelul cunostintelor angajatilor. Cu asta ne-am obisnuit deja, iar efortul este atat al angajatorului cat si al angajatului.
In 15 ani am vazut candidati pentru diferite posturi, venind din companii nationale, multinationale, cu capital romanesc, cu capital strain, apartinand de business-uri deschise in Romania sau in Europa, asa ca ca pot sa creionez o imagine a ceea ce inseamna profilul acestor angajati etichetati. Ramane sa faci tu o comparatie cu profilul politicianului roman care stigmatizeaza cu usurinta, indiferent din ce partid face parte.
Sunt obisnuiti sa inceapa lucrurile definind o viziune si obiective clare care sa ii ajute in atingerea viziunii.
Isi definesc clar care este evolutia companiei, si nu o fac pe cateva luni, 1 an. Vorbim despre mandate de 4 ani, punand accent pe actiunile mari cu impact, chiar daca efortul este mai mare, nu pe abordari unice, cu rezultate imediate, dar infime ca impact pe termen lung. Este angajatul de azi din multinationale.
Isi definesc realitatea in care traiesc acum, folosind cat se poate de multe date obiective, cifre, fapte.
De la o astfel de realitate pornesc in definirea planurilor de dezvoltare. Uneori, preferabil este un scenariu negativ, cum ar fi o crestere economica de 3,7% (sursa BNR) decat una de 5.2 % (Guvern). Este angajatul de azi din multinationale.
Apreciaza transparenta si discutiile cu argumente clare.
Dezbaterea si dialogul poate fi aprins, mai ales daca cred in solutiile lor, dar nu trec limitele etice, si nu vezi imbranceli si lipsa de bun simt. Este angajatul de azi din multinationale.
Sunt obisnuiti cu monitorizarea rezultatelor obtinute prin munca lor.
Asadar, termenii de Key Performance Indicator (KPI), Eficientizare, Imbunatatire Continua, 5S, KAIZEN, Lean Management, Optimizarea Costurilor, etc. fac parte din limbajul lor zilnic si din modul lor de a gandi. Este angajatul de azi din multinationale.
Sunt obisnuiti cu actiuni voluntare.
O parte din munca lor impacteaza comunitatea din care fac parte. Sunt obisnuiti cu actiuni voluntare, pentru ca “a ajuta” atunci cand poti, devine un mod de viata, rasplatit cu zambetul unui copil bolnav, cu o stragere de mana a unui bunic uitat de familie, de soarele care mangaie copacii care tocmai au fost plantati intr-o actiune de reimpadurire, de un caine, care ti se gudureste la picioare in semn de recunostinta ca l-ai mangaiat si i-ai aratat putina dragoste. Este angajatul de azi din multinationale.
Prefera alinierea dintre ceea ce spun si ceea ce fac.
Valorile lor le ghideaza comportamentul, asa ca atunci cand exista o diferenta intre ceea ce gandesc si realitatea inconjuratoare, isi cauta un alt loc. Sunt constienti ca orice disonanta cognitiva le afecteaza existenta de zi cu zi. Este angajatul de azi din multinationale.
Se lupta sa isi gaseasca life-work harmony.
Fac asta, fiindca sunt prinsi intre profesie si viata privata. Echilibrul dintre job si viata personala este un deziderat pe care multi nu l-au atins inca, simtind frustrarea indiferent de directia in care se inclina balanta. Este angajatul de azi din multinationale.
Raman in cercul lor de oameni care au acelasi valori.
Cand nu se simt reprezentati de clasa politica, o ignora si raman in cercul lor de oameni care au acelasi valori.
Am vazut ca acest lucru nu este o solutie. Votul este cea mai eleganta modalitate prin care putem controla lucrurile, chiar daca este odata la 4 ani. In schimb, sunt prezenti sa sanctioneze derapajele si incalcarea valorilor care stau la baza definirii noastre ca si societate. Este angajatul de azi din multinationale.
E seara tarziu cand termin acest articol. Inainte sa inchid laptop-ul, ma uit inca odata pe site-urile de stiri si vad: bruscarea unui deputat in parlament, vad isteriile unei doamne cu dosar penal, vad gesturile obscene ale unui parlamentar si nu conteaza din ce partid face parte. Asta nu e Romania mea…
Drag,
Claudia