Cum stii daca echipa ta se simte inspirata?
In multe din articolele de pe blog te indrum catre profilul liderului care inspira. Asa cum ai observat, incerc prin informatia pe care o impartasesc cu tine, sa te ajut sa te construiesti ca liderul pe care orice echipa si-l doreste. In ceea ce ma priveste, intai de toate sunt liderul echipei mele, iar mai apoi manangerul lor. Nu cred ca exista una fara cealalalta. Cu siguranta iti doresti ca echipa ta sa vada in tine un exemplu de success, evolutie constanta si vointa.
Asa cum transmit mereu si echipei mele, pentru a-ti da seama daca munca ta da rezultate, cauta modalitati de a masura impactul si evolutia eforturilor tale.
Cum masori astfel impactul tau asupra echipei tale? Care sunt semnele care iti demonstreaza daca intr-adevar esti un lider care inspira si care da imbold echipei de a evolua si de a isi depasi limitele?
In articolul de astazi voi trage cortina si iti voi arata ce este dincolo de pozitia ta de lider care isi inspira si sustine echipa. Iti voi prezenta cum arata o echipa coordonata si incurajata de liderul lor. Daca te regasesti in imaginea prezentata, inseamna ca esti in pozitia aceea in care echipa vede in tine un exemplu de urmat. Daca in schimb imaginea prezentata nu se aseamana cu realitatea din compania ta, este timpul perfect pentru a incepe sa faci schimbari in strategia de leadership.
Ca sa creionez imaginea cat mai realist, voi lua o zi obisnuita de marti din saptamana. Ora 9:20 dimineata ajungi relaxat la munca. Ai o sedinta programata pentru ora 11 impreuna cu echipa ta. Incerci sa fii cat mai productiv astfel incat sa nu intarzii nici 5 minute la sedinta. Iti place sa fii punctual. Daca tu nu esti punctual de ce ar fi echipa ta?
Care e atmosfera de la sedinta? Toata lumea e angrenata in discutii? Generati idei dupa idei? Simti ca toata lumea rezoneaza cu imaginea si viziunea pe care o ai tu?
Dincolo de cortina sunt cateva situatii care iti demonstreaza daca esti sau nu un lider care isi inspira echipa.
-
Ai o viziune asupra viitorului si iti motivezi echipa sa-ti urmeze exemplul
In multe carti si articole se vorbeste despre motivarea echipei de catre lider. Cel mai important aspect atunci cand incerci sa motivezi pe cineva este ca oamenii sa creada in viziunea ta si sa o interiorizeze ca si cum ar fi a lor. In acest fel poti sa-i motivezi, avand un element comun la baza. Dar cum poti realiza acest lucru? Raspunsul este inspiratia
Inspiratia e instrumentul care ii influenteaza pe oameni la nivel emotional. Un lider adevarat isi va inspira echipa sa-i perceapa viziunea din propria lor perspectiva. In acest fel iti imputernicesti oamenii si le garantezi un loc in strategia ta pe termen lung.
-
Preia initiativa si actioneaza
Cei mai buni lideri vor lua o decizie inainte de a se ajunge la o situatie de urgenta. Acestia iau riscuri calculate cu o intentie si-un scop in spate, pentru a propulsa echipa inspre misiunea stabilita.
Sa nu confunzi aceasta proactivitate cu liderii impulsivi care inainteaza fara a solicita mai multe perspective si pareri asupra problemei inainte de a lua o decizie care ar putea sa-i afecteze echipa si compania.
Liderii de urmat sunt motivati si doresc rezultate, dar nu prin sacrificarea altor lucruri. Acestia pun in balanta dorintele personale si angajamentul cu interesele persoanelor din echipa.
-
Clarifica-ti scopurile si asteptarile
Ca lider, este nevoie sa comunici in mod constant directia in care echipa trebuie sa se indrepte. Este bine sa-ti pui intrebarea daca echipa ta cunoaste ceea ce astepti de la ei. Cum definesti succesul? O parte din angajati s-ar putea sa plece deoarece nu ai setat obiective clare iar asteptarile tale nu reflecta realitatea.
Un lider va transmite fiecarui membru a echipei cum anume este definit succesul la locul de munca pentru ca acestia sa cunoasca drumul pe care trebuie sa se axeze.
4. Comunica folosind toate instrumentele
Cea mai buna cale de a intari relatiile la munca este prin comunicare. Petrece timp cu fiecare persoana din echipa ta pentru a afla mai multe despre ei. Descopera-le motivatiile, interesele si punctele forte prin discutii despre pasiunile si viata lor personala.
Cea mai buna cale de a face acest lucru este prin metoda clasica; intalniri individuale cu fiecare persoana din echipa. Ca aceste intalniri sa decurga cat mai bine, iata cateva sugestii:
-
Fa intalnirile scurte
Nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute.
-
Tu ca lider setezi data si ora intalnirii
Prin acest lucru ii transmiti angajatului faptul ca esti interesat de el. Insa daca acesta iti solicita o intalnire, raspunde-i cat mai prompt. Daca raspunzi dupa 2 saptamani, iti pierzi credibilitatea.
-
Angajatul stabileste agenda
Este de datoria angajatului sa aleaga despre ce doreste sa povesteasca. Astfel, acesta cade in centrul atentiei si intalnirea se concentreaza pe ceea ce simte el ca trebuie sa exprime.
-
Intalniti-va cel putin odata la doua saptamani
In functie de responsabilitatile angajatului, poti programa si intalniri saptamanale.
-
Concentreaza-te pe ceea ce doreste angajatul sa vorbeasca
Intreaba daca mai exista subiecte despre care acesta doreste sa povesteasca. Daca nu, poti incepe sa-ti exprimi propriile idei.
Arata-i angajatului ca aceste intalniri sunt valoroase si importante pentru tine. Trateaza-le cu prioriate. Daca trebuie sa anulezi o intalnire, reprogrameaz-o cat mai curand posibil. Daca ti cont de aceste situatii esti cu un pas mai aproape de a-ti motiva echipa. Si tine minte, o echipa inspirata va fi motivata sa-ti urmeze viziunea. O echipa cu aceeasi
viziune poate lucra mai eficient pentru a atinge acelasi obiectiv.
Este de datoria ta ca lider sa pastrezi echipa pe un drum comun.
Spune-mi, tu cum iti inspiri echipa?
Drag,
Claudia.