Stilul pompieristic cerut managerilor are o alternativa!
In ultimele luni, am simtit din ce in ce mai puternic ca suntem prinsi intr-un cerc vicios al activitatilor, al presiunii rezultatelor, al stresului dat de nevoia de a finaliza lucrurile, dar si de toata coloratura emotionala care ne insoteste in ceea ce facem.
O simt aproape in fiecare discutie pe care o am cu clientii mei. Oameni prinsi in viteza de azi, cresterea economica ne ofera un context favorabil pentru cresterea afacerilor in care activam. Angajam oameni, stabilim KPI-uri, avem clienti noi, contracte noi, curg comenzile si productia merge, investim in tehnologie – e nevoie avand in vedere presiunea pe costuri – si toate acestea cat mai repede.
In toata aceasta imagine descrisa mai sus mai avem cateva insertii din mediul politic. Clasa politica are perspectiva proprie cand vine vorba de sustinerea mediului economic in anul 2017. De la impozite anuntate azi si trecute peste o luna la categoria „discutate si uitate”, la o comunicare in termeni de „rai” (companiile care nu au profit) si „buni” (noi, autoritatile care pedepsim), avem in final in spatiul public o batalie. Protagonistii acestei lupte se schimba in fiecare luna, adaugam noi si noi elemente in categoria celor rai.
Si nu doar atat. Daca in 2016 incurajam conceptul „Inspectorii Padurilor” si angrenam societatea in aceasta actiune a raportarii abuzurilor si taierilor ilegale, in 2017 conceptul incepe sa fie treptat eliminat sub umbrela unor argumente subtiri. Cu alte cuvinte, ce ieri construiam azi demolam.
La ce asistam? La eternul tandem stimul-reactie. Se intampla lucruri in jurul nostru, iar reactia noastra nu se lasa asteptata. E capcana in care intram frecvent, de a stinge flacarile care ard atat de puternic si vizibil. Prioritatile ni le stabilim in functie de contextul in care activam, de influentele din jurul nostru, fiind concentrati pe rezultatul imediat. Cand am stins focul, “cautam” parca inconstienti urmatoarea situatie similara, urmatorul stimul.
Dar lucrurile se schimba. E clar ca avem nevoie de un alt profil de oameni, alte abilitati care sa ne ajute sa dezvoltam companiile in care activam.
Zilele trecute stabileam, impreuna cu actionarii unei companii, structura unei organizatii care va ajunge la aproximativ 800 de angajati. E clar ca ai nevoie de manageri care au “system mindset”. Mai ales cand construiesti structuri noi, stabilesti fluxurile, ai nevoie sa oferi predictibilitate oamenilor tai, implementarea unor sisteme te poate ajuta.
Iar aceste sisteme le actualizam!!! Taiichi Ohno explica cel mai bine noul concept de gandire in sisteme cand spune:“Toyota style is not to create results by working hard. It is a system that says there is no limit to people’s creativity. People don’t go to Toyota to ‘work’ they go there to ‘think’ “.
Sa nu vedem aceste sisteme ca un complex de reguli si proceduri care ne transforma echipele in “roboti” care le aplica. Sunt sisteme dinamice, care ne permit adaptarea la o piata in miscare, la cerintele clientilor, dar si la nevoia de a crea un mediu predictibil, care ne asigura indeplinirea anumitor indicatori de performanta.
Dar care sunt pasii pentru a crea aceste sisteme?
- Decantarea, separarea in elemente si redefinirea sistemului: este procesul prin care exploram, analizam si perfectam cele 3 elemente: munca, persoanele si sistemul relatiilor. Inseamna sa cream sisteme din nimic sau sa eliminam acele sisteme care ne tin pe loc.
- Documentarea: crearea acelor obiective, principii si procese (scrise) care ne ghideaza actiunile si luarea deciziilor pentru noi si pentru echipele noastre. Acest pas este esential pentru a realiza fundatia sistemului, pentru a ne asigura ca suntem eficienti.
- Mentenanta sistemului: o etapa normala care inseamna fine-tunning pentru o mai buna functionare sau regandirea sistemului, in cazul in care conditiile externe il fac mai putin eficient.
Voiam sa aduc mai aproape de tine acest “system mindset”. Intr-o organizatie, avem nevoie de astfel de oameni!!!
Daca m-am intins prea mult in cuvinte, iarta-ma, promit sa imi definesc un sistem atunci cand scriu. 😊
P.S. Gandim noi, oare, in termenii crearii unui sistem? Putem invata sa gandim in astfel de termeni? Lasa-ti gandurile aici, in scris ….
Drag,
Claudia