Cum arată piața muncii în aprilie 2020 și ce urmează în era Coronavirus?
Interviu realizat cu Claudia Indreica– CEO PSIHOSELECT, publicat în 30 aprilie 2020 în Actual de Cluj – articolul integral il gasiti aici.
Despre felul în care arată acum piaţa muncii şi care sunt perspectivele am întrebat-o şi pe Claudia Indreica, CEO şi cofondator al agenţiei Psihoselect – reporter Kristina Reștea .
– Ce se întâmplă acum pe piaţa muncii? Cum s-au adaptat/ se adaptează companiile?
Sunt experiențe noi, cele pe care le trăim acum ușor diferite în funcție de industria în care activăm. Sunt companii care au 70-80% din personal in somaj tehnic, iar ceilalți in telemuncă sau chiar cu posturile reduse. Există o presiune mare în interiorul companiilor atunci când veniturile scad cu 50-60%, ești obligat să iei măsuri de ajustare a cheltuielilor. Renegociezi contracte, îți redefinești obiectivele și acționezi ca atare. Criza din 2008-2010 a fost prima lecție, acum companiile sunt mai pregătite, chiar dacă deciziile au fost luate mult mai rapid datorită stării de urgență.
– Ne putem aştepta în continuare la afaceri închise şi locuri de muncă pierdute?
Luna martie a mers din inerție, în mare parte. În aprilie s-au simțit primele închideri, primele disponibilizări ajungând azi la 1.027.000 de contracte de muncă suspendate și 260 de mii de contracte închise. Acestea sunt din mediul privat, sa înțelegem bine acest lucru. Încă, instituțiile publice nu au trecut la eficientizarea structurilor în raport cu veniturile reale. Sunt câteva primării și consilii județene care au redus programul de lucru la 4 zile pe săptămână, ceea ce a determinat și o reducere a cheltuielilor salariale cu 20%.
Luna mai este luna care se menține cu un ritm scăzut al activității, dar lucrând la scenariile de repornire. 15 mai este ziua în care sunt ridicate restricțiile referitoare la deplasări, dar înainte … există un 4 mai … important. Multe companii, activând în domeniul producției, au data de 4 mai setată ca prima zi în care reîncep producția. Odată cu deschiderea magazinelor avem șanse să repornim și consumul.
– Se mai fac angajări? Unde e încă nevoie de personal? Care vor fi pe termen mediu şi lung efectele acestui moment de criză şi domeniile cele mai afectate? Ce măsuri se pot lua acum pentru a reduce efectele pandemiei pe piaţa muncii?
Criza este și trebuie să fie văzută ca o oportunitate.
Sunt companii care ajustându-și schemele de personal au găsit cea mai bună oportunitate de a elibera unele departamente de angajați toxici sau non-performeri. Și e normal să se întâmple astfel. Suntem fiecare responsabili de acțiunile noastre și ca atare, suntem pregătiți să facem față consecințelor. Dacă nu am realizat până acum, e o șansă bună să învățăm.
Tot criza ne aduce și altfel de oportunități.
Companii sau fonduri de investiții care devin interesate de achiziții sunt foarte active în această perioadă. Iar astfel de achiziții vin cu timpul și cu un val al schimbărilor. Mă bucur să văd că sunt companii românești – stabile din punct de vedere financiar, fără probleme de cash-flow în această perioadă – deschise să facă achiziții. Începem să trecem la un alt nivel al investițiilor și în România.
Apare și o nevoie de schimbare – companiile redefinesc roluri in această perioadă.
Work from home ne-a arătat că putem fi mai eficienți în anumite activități lucrând de acasă, ca atare multe posturi vor rămâne în acest regim. Piața imobiliară de birouri s-ar putea să fie zguduită după această pandemie. Experiența work from home le-a arătat multor angajați că pot să livreze valoare, într-un program mult mai flexibil, permițându-le să fie și părinți în același timp. Cu siguranță, atunci când școlile vor fi din nou funcționale, în septembrie, încărcarea nu va mai fi atât de mare.
Dar mai trebuie să realizăm ceva! Avem nevoie de digitalizare în instituții publice, dar și în companiile private. Avem nevoie să punem accent pe noile roluri si profile de job-uri din cadrul companiilor pe valoarea pe care ne-o aduce OMUL, nu rutina realizată de el. Acest lucru pune accent și pe instruirea fiecărui angajat.
Trebuie să ne luăm în propriile mâini instruirea și dezvoltarea. Nu mai așteptați doar din partea companiilor să faca eforturi pentru dezvoltarea voastră. Sunt atât de multe resurse în jurul nostru, chiar în această perioadă. Trebuie doar să luați decizia – da, vreau să învăț un instrument nou, vreau să știu un nou limbaj de programare, cuvântul cheie este ,,VREAU SĂ …!”
Experiența unei pandemii este unică, neplăcută … chiar dureroasă, pentru mulți. Dar avem șansa să învățăm comportamente noi, să ne formăm obiceiuri sănătoase, să fim mai disciplinați, trebuie doar să decidem acest lucru!
Continuare articol:
https://actualdecluj.ro/piata-muncii-in-era-coronavirus-3000-de-companii-au-cerut-somaj-tehnic-pentru-angajati-zeci-de-oameni-ramasi-fara-loc-de-munca-recrutare-in-mediul-virtual/