Ce m-a invatat maratonul despre business
Alerg si savurez fiecare competitie la care particip. Experienta si trairile pe care le ai pe parcursul unui maraton sunt similare cu multe cursuri de dezvoltare personala, cu multe cursuri pe diferite domenii la care participi. Singura diferenta este ca aici tu esti propriul tau trainer. Deschizi ochii larg, iti lasi mintea sa prelucreze experientele pe care le ai. Parcurgi toate starile de la extaz la disperare, te aduni, te ridici si in final spui: da, acum stiu mai multe despre mine, despre ceea ce pot sa fac.
Saptamana trecuta am participat la Maratonul Apuseni, o altfel de competitie. Urci la 1700 m, cobori in alergare pe pista de ski de la Buscat, doar ca de data aceasta nu ai nici ski-uri, nici zapada. Alergi prin mlastina si te bucuri de fiecare apa curgatoare intalnita. Doar asa poti sa intri cu picioarele pana la genunchi, sa speli noroiul de pe tine. Senzatia este extraordinara! Cu o zi inainte de competitie eram in costum si pantofi cu toc. La maraton am simtit cum pantofii sport imi sunt plini de noroi, insa senzatia a fost extraordinara. Zona de confort mi-a fost cu mult depasita, insa am invatat sa ma bucur de fiecare moment.
Ce au in comun un business si o competitie de alergare?
M-am intrebat ce are in comun ziua anterioara de la serviciu. Atunci cand aveam un outfit de business si ziua maratonului, cand alerg intr-o competitie montana? Am realizat ca exista multe asemanari si am devenit constienta de ele in timp ce alergam. Te invit sa citesti in continuare care sunt aceste asemanari si ce poti sa inveti in urma unei astfel de experiente.
E important sa iti definesti rezultatul pe care ti-l doresti!
Care este timpul in care vrei sa finalizezi competitia? Te raportezi la ce ai facut anterior sau la prezent ca sa-ti imbunatatesti performanta?
Poate vrei un timp mai bun. Poate vrei sa traiesti competitia ca o altfel de experienta, pentru a savura natura si atmosfera competitiei, pentru a cunoaste mai multa lume care are aceleasi preocupari ca si tine. In business, cand iti definesti performanta pe anul in curs, iti iei reper anul anterior, ca cifre. De asemenea poti sa schimbi abordarea si sa iti doresti anul acesta o schimbare.
Poate creezi alte produse, accesezi o alta piata, o alta modalitate de diferentiere. Cu alte cuvinte, un alt mindset cu care sa abordezi intregul business.
Incepe sa-ti definesti rezultatul dorit. Apoi gaseste caile practice prin care sa-l realizezi.
Ramai focusat
In alergare, ai momente in care cobori cu o viteza mare, pe zone de pietre, arbusti etc. Aici e zona unde concentrarea ta e important sa fie maxima. Orice scapare te costa o cazatura zdravana.
E ca in business, ai focus in perioade incarcate, insa ai si perioade in care alergi in plan drept, si iti poti permite sa scazi concentrarea, sa echilibrezi efortul depus. De asemenea, in alergare, e important sa iti mentii focusul pe termen lung. Un maraton nu este un sprint, ci o competitie de anduranta. Se aplica acelasi lucru si in business. Nu este indicat sa sprintezi catre tinta inca de la inceput, ca sa ai un avans in fata celorlalti, ci sa tii minte intotdeauna incotro te indrepti.
Cei care se arunca catre obiectiv se vor gasi pusi in situatia de a nu mai avea energie sa treaca linia de sosire sau sa nu-si mai gaseasca reperele.
Sa depasesti si sa te lasi depasit
Chiar daca esti intr-o competitie de alergare, bunul simt e la cote maxime. Valorile alergatorilor sunt foarte bine definite, regulile competitiei sunt bine conturate. Exista o aliniere intre ceea ce gandeste un alergator, ce spune si ce face in cadrul unei competitii. Uneori, cineva merge cu viteza mai mare decat tine.
E ca in business, cateodata tu esti cel mai bun, iar peste alte cateva luni, te depaseste concurenta. Insa daca esti matur in abordare, recunosti avantajul lor. Daca te simti amenintat de competitie, nu te gandi sa “dai coate” in stanga si in dreapta ca sa iti faci loc din nou in fata. Cand esti depasit, e cea mai buna ocazie sa te gandesti cum poti sa iti schimbi abordarea. E momentul in care poti sa obtii din nou avantaje in segmentul de piata abordat.
Importanta increderii si a unei echipe de aur
Cand faci echipa cu oameni in care ai incredere, lucrurile merg mult mai repede, si uneori iti dau acel timp necesar sa te recuperezi. De exemplu, sotul meu era in fata mea, am reusit sa il ajung si a fost momentul de respiro pentru mine. Calcam exact pe urmele lui, nu mai calculam unde pun piciorul, nu mai decideam pe unde sa merg, se ocupa el de acest aspect.
La un moment dat, fara sa ne spunem nici un cuvant, prin gesturi, ridica mana, imi spunea cand sa incetinesc, cand sa trec pe cealalta parte. M-am simtit foarte confortabil. Mai tarziu, cand distanta dintre noi era mai mare, eram din nou in starea de: decide, calculeaza, verifica etc.
Increderea in business faciliteaza foarte mult lucrurile. De la a forma echipe performante, la eliminarea unor verificari prea dese, care induc un sentiment de incertitudine.
Intotdeauna vei gasi oameni care sa te sustina, chiar daca nu te cunosc
Sunt pe marginea drumului, striga si fluiera, sa iti creasca ritmul de alergare, sa te sustina. “Hai ca poti”, “Nu te lasa”, “Mai ai putin”, “Bravo, esti extraordinar/a”. Aceste persoane nu te cunosc. Insa ai aceleasi valori ca si ei. Contribui prin alergarea ta la aceleasi scop comun, care este mai mare decat simpla alergare.
In business, companiile care au un scop mai mare decat simpla existenta, sau decat profitul anual, se sustin reciproc. Chiar daca uneori sunt in competitie, gasesc totusi modalitatea de interactiune. Se respecta si sa se sustin reciproc. Scopul lor este mai mare. Programe de educatie, programe de protejare a mediului, programe de sanatate etc. Iar ca angajat intr-o astfel de companie, simti contributia ta, simti ca faci parte din ceva mai mare. Simti cum actiunile tale au un impact mare. Acestea sunt o parte din concluziile mele, dupa maratonul la care am participat de curand.
De ce am devenit constienta de ele abia acum? Am inceput sa ma intreb care este beneficiul pe care mi-l aduce alergatul in business, pe langa beneficiile evidente. Mi-am propus sa observ similaritatile dintre business si alergare. Cu alte cuvinte, daca iti propui ce vrei “sa vezi”, mintea iti va da toate raspunsurile de care ai nevoie ca sa reusesti.
Ce alte lucruri poti sa mai inveti de la un maraton? Cum ti-ar putea schimba perspectiva asupra felului in care lucrezi?
Drag,
Claudia