Fii liderul care isi incepe ziua cu “why we do what we do?”
Zilele trecute cand aveam Process Learning Day cu echipa mea, am depasit orice bariere si am inceput sa discutam foarte deschis. Ba chiar am si facut Dansul Fricii si am invins-o cu brio. Discutand si ascultand ce mai e pe sufletul fiecaruia, am descoperit ca echipa mea simte o oarecare frustrare.
O frustrare care si-a facut loc in mintea lor si a inceput sa le incetoseze scopul, viziunea si chiar motivatia.
Fiecare se intreba cum sa faca sa poata sa lucreze la mai multe proiecte, cum sa faca sa termine la timp fiecare task in parte si sa mai vina si cu alte idei pentru noi proiecte. Predomina acest Cum iritant care imi supara echipa si care, evident, ma supara si pe mine, foarte tare chiar. Imi place sa imi vad echipa relaxata, voioasa, in acelasi timp, motivata si orientata spre rezultate. Echipa mea este foarte colorata, de aceea imi place sa vad raze de culoare si in ochii lor.
Eram hotarata sa rezolv situatia! Nu se poate sa imi las echipa invinsa de cuvantul acesta suparator, cum. Nu aveam sa permit asta. Am oprit timpul in loc, la figurat, bineinteles, si mi-am rugat echipa sa ma asculte cu atentie. Poate ai fost si tu in situatia aceasta obositoare de a te intreba, iar si iar, cum sa faci, cum sa reusesti, cum sa aduci mai multa contributie, cum sa, cum, cum, cum. Te-ai simtit enervat, descumpanit?
In articolul de azi vreau sa te ajut sa invingi aceasta stare care poate sa fie toxica. Nu poti lasa frustrarea aceasta sa puna mana pe tine si pe determinarea ta, intrucat nici macar nu are putere. Tu ii dai putere. De ce? EXACT!
Pentru ca intrebarea nu este Cum, ci DE CE!
Tot mai multi dintre noi ne impiedicam de acest CUM iritant, care ajunge sa ne incetineasca. Sa ne manance de vie determinarea, sa ne faca sa nu mai credem in scopul pe care il setam. De aceea eu m-am hotarat sa ii pun capat.
Mi-am privit echipa in ochi si, cu glasul increzator, am incercat sa gasesc drumul spre mintea si sufletele lor.
Mesajul meu este simplu si adevarat. O echipa, un angajat, un lider are nevoie sa se intrebe constant “De ce?”
De ce stau peste program? Pentru ca am mult de lucru si nu fac fata, sau pentru ca imi doresc sa evoluez, sa am rezultate, sa invat, sa excelez?
Un angajat valoros stie ca nu sta peste program pentru ca nu si-a terminat la timp sarcinile si pentru ca ii e frica ca nu cumva cineva sa il traga la raspundere. Poti oricand sa pleci.
Angajatul care sta peste program o face pentru el. Cel putin mindset-ul echipei mele e acesta. A sta peste program inseamna a investi timp, informatie si exercitiu in propria persoana. Echipa mea stie ca nu e obligata sa stea. Le-am acordat libertatea de a isi gestiona singuri timpul. Eu imi doresc sa vad rezultate, nu angajati care stau peste program.
De aceea, am incercat sa cultiv in mintile lor acest DE CE.
De ce vrei sa faci o munca de calitate? De ce depui eforturi ca proiectul sa iasa impecabil? De ce investesti timp pretios in evolutia ta in companie?
Fiecare intrebare vine cu raspunsul: Pentru ca vreau sa evoluez. Vreau sa cresc mare. Vreau sa las ceva valoros in urma. Vreau sa imi exprim talentul, sa il rafinez si sa il aduc in starea lui cea mai avansata. O data ce vei realiza ca tu si echipa ta formati o comunitate de oameni valorosi, decisi sa creeze si sa ofere valoare, vei intelege de ce predomina intrebarea De ce.
De ce vreti sa oferiti valoare?
Acest lucru va conecteaza. Va aduce impreuna. Nu te lasa prins in plasa aceea mecanica care te face un simplu angajat robotizat. De aceea este bine sa iti pui intrebarea De ce, zi de zi. Nu scapa din vedere adevaratul scop.
Munca robotizata este o amenintare pentru orice companie si pentru orice echipa. Daca iti orientezi atentia doar inspre cum sa faci, cum sa reusesti, cum sa zici, risti sa te transformi intr-un robotel.
Fii un lider al De ce-urilor. Fa din echipa ta o echipa a De ce-urilor. Incurajeaza aceasta arta de a te intreba de ce vrei sa valorifici munca ta. Pe langa faptul ca scopul tau va prinde un contur mult mai pronuntat, rezultatele vor fi si ele mult mai satisfacatoare. Intr-un articol precedent am spus ca atunci cand scopul devine personal, nimic nu iti mai poate sta in cale.
Cultiva in cultura organizationala intrebarea De Ce si jucati-va cu ea zilnic pentru a nu ii pierde sensul.
Ca echipa sa functioneze corect, un alt lucru primordial este sa ii incurajezi sa se exprime. Acesta este rolul tau, de lider. Aceasta exprimare libera a oamenilor tai valorosi inseamna descrierea oportunitatilor in care ei se implica voluntar.
In echipa mea avem o cutie numita Evolution is the Solution, unde fiecare scrie ce are pe suflet si cum crede ca ar trebui sa rezolvam asta la nivel de echipa. Doar asa putem creste impreuna si putem ramane uniti. De ce? Pentru ca vrem sa ne exprimam valoarea. Este foarte simplu sa te intrebi De ce?. Pur si simplu e nevoie sa descoperiti in tine si fiecare membru al echipei tale care e scopul eforturilor voastre. Care e motivul pentru care vrei/ vrea rezultate? Cu ce scop vii/ vine la munca?
O data ce vei reusi sa implementezi acest exercitiu, De ce, vei reusi sa vezi si tu, si echipa ta dincolo de efort, dincolo de timp, dincolo de munca in sine. Veti privi valoarea in ochi si o veti face a voastra. La urmatoarea sedinta cu echipa ta roaga-i sa isi puna intrebarea aceasta si sa scrie 3 motive pentru care ei fac ceea ce fac.
Analizati raspunsurile impreuna si creati un intreg. Iti garantez ca rezultatele vor aparea imediat. Este si o lectie de motivatie puternica. In mintea noastra e nevoie sa ne conturam foarte clar Why we do what we do!
Lasa-mi acum un comentariu si spune-mi cum se schimba contextul din jurul tau, trecand de la CUM la DE CE? From HOW to WHY.
P.S Astept cu nerabdare sa imi spui insight-urile tale privind exercitiul De ce?
Drag,
Claudia