Exista varsta optima pentru un job?
Ma intalnesc cu unul dintre clientii nostri, un om foarte deschis si receptiv la ce se intampla in tehnologie, in piata, permanent la curent cu evolutiile economice. Cu alte cuvinte, expus la multa informatie de buna calitate. Discutam profilul unui manager operational in industria in care activeaza. Este o industrie foarte solicitanta, ca atare profilul omului de succes trebuie sa detina competentele in domeniu dar si rezistenta si energia necesara.
Imi place sa discut cu el. E foarte orientat catre rezultat si incurajeaza dezvoltarea in cadrul organizatiei indiferent de istoriile personale anterioare. Pentru prima data de cand il cunosc, face referire la varsta mentala. Varsta mentala (mental age) sau varsta psihologica este un indicator calculat prin teste psihologice, la copii, pentru a identifica acei copii care isi depasesc varsta cronologica data de anul de nastere.
Imi era clar ca aici nu se refera la copii. Vorbea de varsta mentala a adultilor – o definitie care facea varsta cronologica irelevanta. Am avut de multe ori in fata, candidati cu afirmatii de genul “la varsta asta nu ma mai angajeaza nimeni. Sau altele precum „eu am invatat la vremea mea, acum sa invete altii”, „am 30 de ani, dar nu vreau sa mut muntii”, „am 52 de ani, la varsta asta te gandesti la un loc comod”.
Dar nu este asa! Cred ca e important sa ne schimbam perspectiva. Dar in ce directie?
Piata fortei de munca in Romania arata cam asa:
- Inaintea lui 2004 agricultura era sectorul dominant in Romania, aproape 40% dintre angajati activau in acest domeniu. In 2017 agricultura mai are 22,6% din numarul total al angajatilor, in timp ce domeniul serviciilor s-a dezvoltat pana la 47,6%. Productia atrage 18,1% din forta de munca, in 2016.
- Cifrele din 2015 arata ca 3,4 milioane de romani au emigrat, in 2017 populatia Romaniei era oficial la 19,6 milioane de locuitori, avand o estimare pentru anul 2035 de 17,8 milioane. O pierdere imensa pentru Romania, iar rata natalitatii nu ne ajuta sa compensam acest exod.
- Populatia cu statut de pensionari ajunge la 18,3% din populatia Romaniei si va creste pana la 23,2 % in anul 2035.
- Speranta de viata este de 75,5 ani iar natalitatea scazuta si emigrarea tinerilor face ca populatia activa sa imbatraneasca.
Cu alte cuvinte, sa ne pregatim. Noi vom fi activi o perioada mult mai lunga decat parintii nostri, pe o piata in miscare unde competentele necesare se schimba. Si nu e vorba doar de Romania. Imbatranirea populatiei active si natalitatea scazuta este un fenomen prezent in toata Europa. Sistemul de pensii nu are cum sa sustina pe termen lung un numar atat de mare de pensionari. Prin urmare, vom fi activi un numar mai mare de ani.
Dar este acesta un dezavantaj? NU! Cred ca ar trebui sa ne schimbam perspectiva din care vedem acest aspect.
Facts:
- In Europa „working age” inseamna 15-64 de ani.
- Peste 65 de ani, motivatia pentru munca este combinata in procente diferite, in functie de nivelul de dezvoltare a tarii in care traim, intre cea financiara si non-financiara.
- Motivatia non-finaciara este puternic corelata cu nivelul de pregatire si educatie. Cu alte cuvinte, cu cat nivelul de educatie este mai mare, valoarea adaugata adusa este mai mare iar motivatia non-financiara dupa 55-60 de ani creste considerabil. Mai exact, lucram pentru ca dorim sa contribuim.
Este important sa avem aceasta perspectiva cand discutam despre varsta mentala. Sa ne uitam la faptul ca vom lucra mult mai multi ani decat parintii nostri ca fiind un aspect pozitiv. Vom lucra pentru a ne mentine contactele sociale. Pentru a avea cunostinte actualizate, pentru a ramane activi si sanatosi dar si pentru a contribui la societatea in care traim (European Quality of Life Survey (EQLS), 2011).
Daca e sa luam in calcul informatiile de mai sus, haideti sa vedem varsta cronologica ca o variabila ce ne aduce aminte ca avem mai multe sanse sa ne bucuram de viata asta. In cazul acesta de ce anume avem nevoie? De o varsta mentala pe care sa ne-o mentinem tanara si activa. Ce facem pentru asta? In primul rand ne instruim, dobandim noi abilitati si cunostinte, ne expunem la informatii valoroase, cautam contexte sociale noi, intr-un cuvant CRESTEM. Nu conteaza daca avem 30 de ani sau 60 de ani varsta cronologica, esential este sa ne mentinem varsta mentala tanara. Sa nu ramanem cu abilitati si informatii „imbatranite” sa nu ne distantam de ceea ce se intampla in jurul nostru si sa investim timp in aceasta actualizare (self-actualisation). Sa evitam cognitiile limitative care fac referire la faptul ca nu mai e nevoie sa invatam, sau afirmatii despre ce trebuie sa faca altii, nu noi.
Trebuie sa ne dezvoltam continuu pe diverse dimensiuni necesare carierei noastre. Domenii precum comunicare, capacitate de analiza si sinteza, planificare si organizare, adaptabilitate, proactivitate si gandire strategica, asa cum subliniam si in cadrul Centrului de evaluare si dezvoltare Psihoselect.
Graficul de mai jos este cel mai bun exemplu
Romania este la intrarea pe culoarul de alergare al invatarii chiar si cand vorbim de adulti in intervalul 25-64 de ani.
Asadar, ne-am incadrat, avem calea noastra, avem determinarea in minte si incepem sa prindem viteza. 😊 Sa nu uitam, putem sa schimbam calea cand avem viteza mai mare, e decizia noastra. 😊
Drag,
Claudia