10 lucruri de evitat intr-un stagiu de internship
Internship-ul poate fi o experienta de invatare remarcabila, dar in acelasi timp poate sa iti strice reputatia daca nu te folosesti de el in mod adecvat. Auzim de multe ori ce trebuie sa facem intr-un internship si cu ce ne ajuta exeprienta. Insa exista si aspecte pe care trebuie sa le evitam.
Ai aici 10 greseli pe care ar fi bine sa le eviti pentru a beneficia din plin de oportunitate unica de invatare.
Desconsiderarea unei sarcini “banale”
Intr-un stagiu de internship vei primi cel mai probabil si sarcini mai putin antrenante pe care le poti resimti ca fiind plictisitoare, cum ar fi copierea unor documente sau pregatirea unei cafele. Poate te intrebi ce asociere exista intre performanta in copierea documentelor si abilitatile tale de a realize munca pentru care te-ai specializat. Daca realizezi cu succes o sarcina “plictisitoare”, acorzi atentie detaliilor, urmezi instructiunile si iti pasa de calitatea muncii tale, vei fi insarcinat cu activitati mult mai interesante. Asadar este important sa incepi munca fiind hotarat sa realizezi cu bine toate sarcinile, chiar si pe cele care par sa nu ti se potriveasca.
Tinuta nepotrivita
Daca esti imbracat ca si cum ai merge la scoala, dai de inteles ca nu esti interest sa iti iei munca in serios. Asadar acorda putina atentie modului in care se imbraca angajatii companiei si incearca ca pe percursul stagiului, sa abordezi acel stil. Slapii sau abdomenul expus nu sunt potrivite intr-un birou.
Ignorarea culturii organizationale
Cultura organizatiei este forta invizibila care iti spune “cum functioneaza lucrurile in companie”. Poti sa o inveti prin observarea comportamentelor celorlalte persoane din birou. De exemplu, daca oamenii isi coboara vocea atunci cand vorbesc la telefon sau sunt punctuali mereu la intalniri, fa si tu acelasi lucru.
Familiaritate excesiva
Chiar si locurile de munca informale tind sa fie mai formale decat o atmosfera de camping si internii trebuie sa se adapteze acestei realitati. Evita sa iti pui picioarele pe birou, sa folosesti prescurtari de text in email, sa juri sau sa folosesti fraze nesabuite cand iti dai seama ca ai gresit ceva.
Izolarea de ceilalti angajati
Poate este tentant sa iesi doar cu persoanele de aceeasi varsta, dar incearca sa cunosti si alti angajati, incluzand si persoanele de varsta mai inaintata. In general, colegii de lucru cu mai multa experienta sunt mai bine pregatiti, iti pot oferi sfaturi de cariera, te pot ajuta sa te conectezi cu un job in viitor si pot sa iti oferere recomandari potrivite. In plus, poti sa gasesti intr-un coleg, un prieten.
Ignorarea feedback-ului
Daca managerul tau nu iti ofera suficient feedback, intreaba din proprie initiativa. Intreaba despre modul in care lucrezi si ce ai putea sa imbunatatesti. In acelasi timp, invata cum sa primesti un feedback. Feedback-ul critic poate fi unul constructiv sau corectiv prin care poti sa inveti din greselile facute.
Nu omite sa multumesti persoanelor care te-au ajutat
Daca un coleg isi face timp sa te invete ceva, asigura-te ca ii oferi un sincer multumesc. Oamenii care se simt apreciati vor fi mult mai deschisi sa te ajute din nou. 😊
A ignora ceva atunci cand nu te intereseaza
Unul dintre beneficiile internshipului este ca poti absorbi multa informative despre modul in care functioneaza lucrurile in domeniul tau, chiar si din lucruri care nu sunt direct relationate cu munca prezenta. Asadar, acorda atentie lucrurilor din jurul tau chiar daca nu sunt relevante pentru munca ta.
Nu vorbi fara sa asculti inainte
Poate crezi ca ai o serie de raspunsuri, dar inainte de a oferi noi alternative de a face un lucru, afla cat mai multe informatii posibile despre cum functioneaza organizatia si de ce lucrurile sunt facute in felul in care sunt facute.
Nu rupe legatura odata ce ai terminat cu stagiul de internship
Odata ce te-ai intors la scoala sau la un alt loc de munca, asigura-te ca mentii contactul cu managerul si colegii de la internship. Un email ocazional sau o vizita scurta, faciliteaza pastrarea legaturii si construieste relatii profesionale care pot sa te ajute in viitor.
Verifica si programul nostru HR Trainee AICI , si contacteaza-ne in cazul in care esti in cautarea unui program de internship.
Drag,
Claudia