Cum te pregătești pentru un interviu video online – tips & checklist
Scriu acest material dintr-o dorință puternică de a ajuta candidații/angajații și angajatorii în trecerea la interviurile în format video online. Avem nevoie de o pregătire pentrut acest tip de interviu. Mai ales în cazul candidaților, nefiind conștienți de impactul acțiunilor lor, ratează un job pe care și-l doresc.
În ultimele interviuri realizate online, am observat exact unde pierd candidații în această formă de interacțiune, dar si unde consideră angajatorii că informațiile sunt oferite în funcție de solicitările candidaților. Cu alte cuvinte, daca pun întrebări – li se răspunde țintit și la obiect. Dacă acești candidați omit adresarea unor întrebări clare, rămân fără informații relevante. Comunicarea este considerabil mai săracă în formatul interviului online, dar avem modalități prin care putem să o îmbogățim.
Haideti să pregătim împreună un interviu video, 😊 pe etape și organizat 😊.
Înaintea interviului:
- Alege un device care te ajută, astfel încât comunicarea să fie cât mai completă – laptop sau desktop. În felul acesta, pe platforme precum MS Teams sau Zoom, vei vedea toate persoanele implicate în interviu pe ecran. Ai să vezi reacțiile lor, îți vei dea seama dacă oricare dintre intervievatori, devine nerăbdător, pentru că răspunsul nu e la subiect. Vei reuși să surprinzi toate reacțiile celor implicați. În majoritatea cazurilor, în interviurile finale participa o persoană cu rol activ în HR și GM-ul/managerul de departament/cel care preia coordonarea noului rol în organizație. În cazul nostru, rolul meu este acela de coordonarea interviului, sesizez unde se pierd aspecte în comunicare sau unde se lungesc prea mult și intervin. Telefonul îți oferă o imagine parțială a ta, mai ales dacă nu este fixat. Dar, fixat la o distanță, acesta îți permite să intri cel puțin până la nivelul umerilor, în imagine. De cele mai multe ori, după două-trei atenționări, mai ales dacă telefonul este ținut în mână, renunț să mai atrag atenția, iar interviul se deruleaza cu o persoană care se vede de la nas în sus, care ulterior devine o bărbie și un gât. Mai adaug faptul că pe telefon, vezi de cele mai multe ori imaginea celui care vorbește, nu ai imaginea cu toți intervievatorii, nu poți să le vezi reacțiile, înclusiv limbajul nonverbal. Ca atare, evită telefonul ca instrument pentru interviurile online.
- O aplicație descărcată îți oferă mai multe opțiuni decât una in browser – fără să necesite plată, doar definirea unui user și a unei parole. Iar userul dezirabil e sa fie numele si prenumele… a trecut vremea lui Batman_01 sau Flower_25 😊.
- Verifică, de asemenea, calitatea conexiunii la internet, iar dacă ai opțiunea cablu – foloseste-l. Stabilitatea conexiunii e importantă, iar Wifi-ul uneori se joacă exact când noi nu ne dorim.
- Fă un test cu aplicația folosită, chiar cu reprezentantul Psihoselect cu care ai interviul, sau cu un prieten. În felul acesta nu vor fi intârzieri determinate de lipsa experienței cu aplicația respectivă, sau diverse setări prezente pe laptop. Asigură-te că și camera video îți permite o conectare cu interlocutorii, că este în fața ta și nu lateral, sau la o distanță prea mare.
- Elimină distractorii care te pot face să îți pierzi atenția de la conținutul pe care vrei să îl comunici. Suntem oameni, putem înțelege când apare un copil sau o pisică în cadru, dar când îți solicită atenția, îți va fi greu să te concentrezi la răspunsul valoros pe care vrei să îl dai. 😊 Pune telefonul pe mod Silențios și scoate notificările audio de pe laptop 😊. Te anunță că a intrat un email, dar în momentul respectiv poate că ar fi mai puțin important.
- Pregătește-te exact ca pentru un interviu față în față. Începând de la ținuta aleasă, cât ești de îngrijit/ă, până la poziția și locul interviului. Dezirabil e să fie la o masă/birou, eventual cu un fundal activat în spate, dacă ți se pare că e prea personal cadrul. Putem să îți spunem din experiență că întins în pat sau pe covor, mesajul pe care îl transmiți e impactat de lejeritatea locului 😊. În aceeași notă, ținuta lejeră nu te ajută să evidențiezi nivelul competențelor și seriozitatea situațiilor pe care le-ai gestionat.
- Pentru confortul tău, să ai la îndemână un pahar cu apă, laptopul să îți fie încărcat sau cu cablul de alimentare la îndemână …dacă e cazul – just plug-in 😊. Un carnet pentru notițe și un instrument de scris, dacă pe parcurs îți conturezi întrebări, să le poți adresa când vine momentul, fără să omiți aspecte importante.
In timpul interviului:
- Reglează sunetul astfel încât să îți permită să auzi foarte bine discuția.
- Folosește descrieri mai scurte ale unor situații pentru a-ți evidenția punctul de vedere. Mai scurt, dar la obiect și foarte clar.
- Pune întrebări exacte, fără prea multă descriere înainte, pentru că riști să se piardă esența întrebării.
- Ca să mențineți auditoriul atent, când răspunzi la o întrebare, încearcă să te încadrezi în 2 minute. În felul acesta, răspunsul tău va fi recepționat integral.
- Fii conștient de avantajele pe care le ai folosind vocea și elementele feței în comunicarea în cadrul interviului. În online – face and voice – devin foarte importante. Limbajul nonverbal pe care îl folosești în întâlnirile online este limitat, ca atare, valorifică-l la maxim. Fii expresiv în comunicare.
- Pe cât posibil, uită-te la cameră și nu la ecran atunci când vorbești 😊. E dificil … știu. Verifică lumina, iar dacă te ajută, folosește o veioză pentru o lumină ghidată.
- Evită guma de mestecat 😊.
- Că tot suntem în sezon, dacă vreți să tușiți, suflați nasul etc, vă scuzați, închideți microfonul pentru câteva secunde dupa care, reveniți.
Dacă informațiile de mai sus te ajută, ne bucurăm. Înseamnă că vei reuși să te focusezi pe conținutul discuției. Astfel, vei oferi informații relevante și vei pune întrebări care să te ajute să înțelegi aspecte care încă nu îți erau clare.
Finalul întâlnirii trebuie să fie un succes 😊.
Cu drag,