Esti digital native sau digital immigrant?
Ideea articolului de azi mi-a venit dupa o discutie cu un client, care are doua roluri importante in viata lui: CEO-ul unei companii si parinte.
Iubesc intalnirile acestea care incep uneori destul de formal. Discutam proiecte, derularea lor, termene, si se finalizeaza avand discutii despre diferite idei si situatii. Atunci cand ajungem sa povestim si de statutul nostru de parinti… e cert, devenim parteneri cu o abordare win-win.😊
Discutia noastra avea in centru ideea de impact a tehnologiei asupra echipelor din companie si compatibilitatea membrilor, avand in vedere diferentele lor ca receptivitate in folosirea tehnologiei. Dar cum ne definim prin prisma utilizarii tehnologiei? Termenul luat de mine de digital natives ii apartine lui Marc Prensky. Imi aduca aminte ca printr-un articol din 2001, a determinat o revolutie intreaga, de alte articole pro si contra acestei terminologii.
Am sa definesc in acest articol ce inseamna digital natives si digital immigrants, cu toate subcategoriile lo. Iar daca esti parinte si ai copii digital natives, iti vei clarifica de ce copiii gandesc si fac lucrurile diferit, fata de noi, parintii. Dar sa vedem despre ce este vorba:
Digital natives
Sunt acei cei tineri care si-au petrecut intreaga viata fiind inconjurati de computere, jocuri video, muzica digitala, camera video, telefoane mobile si orice alte instrumente si jucarii din era digitala.
Asa cum spune M.Prensky, datorita acestei realitati, tinerii gandesc si proceseaza informatia fundamental diferit fata de predecesori. Studiile din domeniul medicinei urmaresc in ce masura structura creierului este diferita avand in vedere ca “experiente diferite determina structuri cerebrale diferite ” (Dr. Bruce D. Perry). S-ar putea ca structura cerebrala a acestor tineri sa fie diferita, ca rezultat al modului in care au crescut, dar un lucru este cert: pattern-ul lor de gandire s-a schimbat.
- Prefera sa se conecteze cu altii prin text, chat, Facebook, jocuri online etc.
- Folosesc mai mult text decat comunicarea verbala: aproape jumatate dintre adolescenti pot sa scrie texte cu ochii inchisi. 😊
- Rezolva problemele “intuitiv”, fiind angajati in actiuni rapide de tip “incercare-eroare” si prefera sa descopere prin actiune, experimentare si interactiune, mai mult decat prin reflectare.
- Prefera sa primeasca informatia repede si simultan prin diferite surse multimedia.
- Prefera procesarea informatiei in paralel, sarcini multiple si schimbarea sarcinilor.
- Prefera sa interactioneze cu poze, grafice, sunete si video inainte de texte scrise.
- Isi petrec timpul online (Facebook, chat) dar si offline (concerte, petreceri).
- Povestesc prietenilor despre calatoriile lor prin postarea de poze pe Facebook, Instagram.
- Folosesc internetul pentru a socializa, a se juca, distractie, video, spectacole, pentru a crea lucruri noi.
- Vad internetul ca interactiune si participare si nu ca pe o forma pasiva sau unidirectionala de comunicare.
- Multe aspecte ale vietii lor se intampla online, internetul fiind atat de real, devenind uneori mai placut si tangibil comparativ cu viata offline.
- Isi posteaza informatii personale pe retele sociale, unde au sute de prieteni care le pot vedea, isi pun filme personale pe youtube, fara a fi preocupati de viata privata.
- Prefera sa invete “just in time” si minimum necesar, iar invatarea ar trebui sa fie distractiva prin activitati placute, chiar jocuri, cautari pe internet si utilizarea retelelor sociale.
- Citesc stirile (sau se informeaza despre stirile curente) prin intermediul prietenilor de pe Facebook, Twitter, bloguri; stirile pe site-urile traditionale sunt vizitate, dar mai rar.
- Interactiuni pot sa apara cu oameni care sunt complet straini pentru ei, dar se angajeaza in discutii publice, pe Facebook, Twitter, dar si jocuri online (care pot avea milioane de utilizatori in toata lumea).
- Digital natives se intalnesc frecvent si constant, incep sa se cunoasca si sa dezvolte o relatie, chiar daca nu s-au intalnit niciodata fata in fata.
Principalele temeri ale digital natives:
Sexting, poze online inadecvate, urmărire cibernetica, hărțuirea pe internet, invazii ale confidențialitatii (deturnarea de conturi de email, site-uri de social networking).
Si atunci e normal sa ne intrebam: Noi cine suntem pentru ca nu ne-am trait copilaria cu telefoane mobile si platforme sociale? Pentru noi prietenii insemnau cei cu care te intalnesti. Relatia era intarita sau nu, in masura in care te intalneai cu ei fata in fata. Noi, cei care faceam poze cu aparate Olympus si asteptam 5 zile procesul developarii si printarii, iar Polaroidul era un lux care starnea reactii de WOOW 😊. Noi, cei care am avut primele telefoane mobile in jurul varstei de 20 de ani, iar prima platforma sociala cunoscuta a fost Hi5.
Noi suntem denumiti, in conformitate cu tipologia lui M.Prensky – digital immigrants.
Digital immigrants
Ce caracterizeaza acesta categorie?
- Prefera sa vorbeasca la telefon sau personal, folosind textul cu moderatie si fara mare entuziasm.
- Prefera instructiunile scrise, cu pasi clari de urmat, prefera un model logic si linear de descoperire.
- Prefera sa primeasca informatia in mod linear, logic si secvential.
- Prefera sa citeasca texte decat sa parcurga un material in format audio sau video.
- Iesirile lor sunt in cluburi si restaurante cu alti prieteni, iar in conversatii folosesc limba literara, fara prescurtari.
- Le povestesc prietenilor despre calatoriile lor la telefon, sau in intalnirile fata in fata.
- Folosesc internetul pentru a strange informatii si vad il vad in termeni pasivi… pentru a identifica ce pot citi, revedea sau invata.
- Se gandesc la internet ca la o lume virtuala care nu face parte din „viata reala”. Uneori considera ca tinerii isi irosesc viata online.
- Valorizeaza viata privata si isi povestesc experientele in cercuri de prieteni restranse.
- Invatarea este o necesitate si, de multe ori, o corvoada inevitabila.
- Isi iau stirile de pe site-urile traditionale ale unor ziare, sau din formatul tiparit.
- Considera interactiunile de calitate cele cu un cerc restrans de prieteni. Prieteni care se cunosc de mult timp si si-au castigat increderea reciproc, in timp.
Temerile lor cele mai mari:
Rapirea, jafurile, violentele fizice.
Dar …. mai avem o sansa 😊 ….
Digital Immigrants pot sa fie:
Cei care evita tehnologia. Toti am intalnit digital immigrants care prefera un stil de viata ce permite sa nu foloseasca tehnologia. Fara telefoane mobile sau emailuri. Pentru ei Twitter si Facebook nu exista si interactiunile in format online pentru ei nu au nici o valoare.
Cei care sunt retinuti. Sunt cei care realizeaza ca in ziua de azi utilizarea tehnologiei este o necesitate. Cu toate acestea se simt ca niste extraterestri in utilizarea ei. Acest grup este destul de mare si probabil include cei mai multi digital immigrants. Au telefoane mobile, folosesc contul de email (mai frecvent daca organizatia in care activeaza o cere). Nu au conturi de Facebook, dar s-ar putea sa foloseasca internet banking pentru ca sucursalele din apropiere s-au inchis. Avand din principiu o atitudine precauta fata de folosirea tehnologiei digitale in activitatea lor… cateodata isi mai suna un coleg/prieten sa il intrebe „Ai primit emailul meu?”
Cei entuziasmati. Sunt ceo care vad potentialul de a tine pasul cu digital natives datorita interesului pe care il au pentru tehnologie. Pot sa fie manageri in pozitii cheie, programatori, oameni de afaceri care imbratiseaza cultura internetului. Ei vad valoarea utilizarii tehnologiei si se angajeaza activ in utilizarea ei. Folosesc Skype si Facebook (ca o forma de comunicare cu copiii lor si pentru a-si gasi prieteni vechi). Utilizeaza emailul in mod regulat. Sunt foarte entuziasti in utilizarea gadget-urilor si a instrumentelor oferite de noile tehnologii. Daca activeaza in business cu siguranta au un blog sau website.
Te-ai regasit in una din aceste categorii?
Astept raspunsul tau si parerile tale!
Drag,
Claudia