Harta succesului – Navigheaza departe de obiceiuri proaste
Stiu cat de mult eviti orice conjuctura care implica aceste 2 cuvinte: obiceiuri proaste. Mai ales cand vine vorba de tine, de echipa si de compania ta.Aceste 2 cuvinte parca te zgarie la urechi mai ales cand stau pe langa idea de management, leadership, echipa sau angajati. Tocmai pentru a evita orice legatura cu obiceiurile proaste, si pentru a exclude orice eticheta care sa oglindeasca obiceiurile proaste, in articolul de astazi te conduc pe harta care te duce departe de obiceiurile proaste.
In management, antreprenoriat, leadership etc, obiceiurile proaste duc la colaps organizational care e nevoie sa fie macar anticipat. De aceea aceasta harta te va ajuta sa iti dai seama atunci cand te indrepti spre obiceiuri proaste, te va ajuta sa te departezi usor de ele, iar in final sa le excluzi in totalitate.
Daca in ultima vreme parca ai simtit ca esti papusa pe sfori a unor obiceiuri, sau alegeri proaste, e timpul sa iti iei din nou in maini autoritatea si sa redevii liderul propriilor tale actiuni.
Harta pe care ti-am pregatit-o, ca sa fie finalizata cu succes, necesita putin timp si rabdare din partea ta. Rezultatul in schimb iti va garanta decizii mai eficiente, timp bine calculat, o viziune mai clara si multa energie pentru proiecte cat mai mari si mai provocatoare. Ca harta sa fie cat mai eficienta, vom urmari evolutia unui obicei prost care poata sa apara in orice companie. Vom lua de exemplu: frica de schimbare.
Un obicei extrem de prost care circula si prinde radacini prin unele companii, este lipsa de interes fata de schimbare.
Sedentarismul acesta organizational poate sa fie foarte toxic pentru evolutia companiei. Nici un lucru nu poate evolua fara schimbare. De aceea e nevoie sa te departezi de obiceiul prost de a te simti comod in zona de confort.
Fara sa mai zabovim, astazi sunt insotitorul tau pe harta care te duce departe de obiceiurile proaste. Esti pregatit sa pornim la drum?
Primul punct de oprire pe harta este: Abordarea corecta.
Conteaza foarte mult din ce unghi privesti departarea de obiceiurile proaste, in cazul nostru evitarea schimbarilor de orice fel. Modul in care privesti excluderea obiceiului toxic din activitatea ta de peste zi, are cel mai mare impact asupra a ceea ce urmeaza sa se intample.
Luand de exemplu lipsa schimbarii intr-o companie, daca eviti mereu sa vorbesti despre posibile schimbari, daca excluzi ideea unei schimbari majore intrucat ti se pare ca lucrurile merg bine asa cum merg, cel mai probabil vei fi in continuare prins in capcana obiceiului acesta prost.
E nevoie sa incepi sa acorzi atentie ideii de schimbare, sa comunici cu ceilalti membri, cum vad ei schimbarea, sa le ceri pareri, idei. Primul pas implica doar ca atentia ta sa inceapa sa fie orientata si inspre ceea ce ai evitat sa vezi mai multa vreme.
Intreaba-te cum vrei sa elimini acest obicei prost? Rapid sau cu pasi marunti?
Al-2-lea punct de oprire este: Conceperea unui plan.
Ca sa poti elimina complet obiceiul prost de a nu face schimbari, e nevoie sa ii intelegi toxicitatatea. Nu iti recomand sa incerci sa elimini mai multe obiceiuri proaste deodata. S-ar putea sa nu reusesti sa elimini nici unul in final. De aceea orienteaza-te catre cel mai nociv din ele.
Daca te-ai hotarat ca e nevoie sa elimini obiceiul acela prost, asigura-te ca acesta se regaseste si in lista ta cu obiective. Poti chiar sa il introduci in calendarul pe care il accesezi zilnic.
De astazi am sa schimb modul in care imi salut echipa. Ora 9 dimineata, de luni pana vineri. Da-ti o provocare, un deadline, pe care daca reusesti sa il indeplinesti sa il sarbatoresti cu ceva ce ar face ca tot efortul sa fi meritat la maxim.
Pana in 27 septembrie imi propun sa fac 2 schimbari majore care sa aduca beneficii productivitatii echipei mele.
Al-3-lea punct de oprire este: Atitudinea activa, pozitiva, deschisa.
Asa cum evolutia are nevoie de schimbare, si eliminarea obiceiurilor poaste are nevoie din partea de o atitudine dinamica, activa, deschisa. Mantia care iti incetoseaza viziunea, e timpul sa fie data jos.
Daca pana acum tineai toate informatiile in dosare intr-un dulap prafuit, de maine transfera-le pe toate intr-un fisier online sau cel putin electronic. O schimbare usoara, nu-i asa?
Incepe cu ceva usor care o data schimbat sa nu iti provoace socuri, astfel incat sa lasi totul balta. Pasi marunti si siguri. N-ai vrut ca pana acum sa schimbi scaunele de la birouri? Poate de maine iei in considerare un nou model, sau macar o noua culoare.
Al-4-lea punct de oprire este: Autoincurajarea.
Nu este absolut nimic gresit in a te incuraja. Daca te ajuta, de fiecare data cand faci o noua schimbare in companie, cat de mica ar fi ea, poti sa mergi sa iti cumperi o cafea buna, sau daca ai reusit sa faci o schimbare mai mare, ofera-ti un premiu care mai apoi sa iti dea un imbold si mai puternic de a nu te opri din drum.
Ce te face sa te simti si mai motivat?
Creierul uman este extrem de complex. Aceasta recompensare va determina ca in timp creierul sa asocieze schimbarea cu ceva ce te face fericit si implinit. Acest lucru e punctul pe care vrei sa il atingi cu aceasta harta.
Al-5-lea punct de oprire este: Implicarea intregii echipe.
Cele mai reusite idei se materializeaza atunci cand implici mai multi oameni. Implicandu-ti echipa nu doar ca vei avea un sentiment mult mai incurajator fata de decizia pe care ai luat-o, ci acestia vor veni cu idei care e posibil sa te surpinda placut si sa ajungeti chiar la proiecte mari, generatoare de succes.
Organizeaza o sedinta si fii transparent. Impartaseste cu echipa ta obiectivele pe care le ai. Mentioneaza atat cele pe termen lung cat si pe termen scurt. Cere pareri, cere feedback constant. Echipa ta nu trebuie sa simta ca pierzi controlul asupra situatiei, asa ca cel mai bun lucru este sa o implici.
Intreaba-i care cred ei ca este schimbarea care e nevoie sa apara numaidecat? Ce li se pare ca nu merge in directia care ar trebui si e nevoie ca ceva sa se schimbe?
Al-6-lea punct de oprire este: Orice ar fi nu te descuraja!
Indiferent de cat de greu ti se va parea la un moment dat, pastreaza intotdeauna in minte viziunea de la inceput. Reaminteste-ti motivul pentru care ti-ai dat aceasta provocare si nu uita ca provocarile te ajuta sa evoluezi.
Pastreaza langa tine persoanele care te motiveaza si care cred cu adevarat in tine. Pastreaza-ti echipa aproape si nu evita conversatiile deschise cu ei. Afland misiunea si viziunea lor, iti va fi mult mai usor sa nu pierzi din vedere scopul cel mare.
Harta aceasta este primul pas pe care e nevoie sa il faci pentru a te indeparta de obiceiurile proaste. Acelea care iti tintesc compania, echipa, succesul in pamant si nu le permite sa evolueze.
Ca manager, lider, CEO, director, ai nevoie de aceasta orientare catre schimbare. Catre o viziune care se extinde pe mai mult decat un an.
In spiritul acesta am creat aceasta harta menita sa iti dea imboldul de care ai nevoie pentru a te indeparta de orice obicei prost care te incurca in misiunea catre succes.
Ce spui, esti pregatit de calatoria departe de obiceiurile proaste?
Drag,
Claudia