4 intrebari care fac candidatul sa respinga job-ul
Atunci cand esti in faza in care recrutezi pentru echipa ta, sau pentru compania ta, interviul este cel mai la indemana instrument. Cu siguranta ai mai facut interviuri. Introduci o serie de intrebari, care iti ofera exact informatia de care ai nevoie. Apoi stii daca persoana din fata ta are cunostintele de care ai tu nevoie in echipa.
Interviu – pe ambele parti
Sa nu uitam un principiu foarte important: in urma unui interviu, ambele parti aleg. Atat angajatorul, cat si candidatul – fiecare poate sa spuna da sau nu, dupa o astfel de intalnire. In cadrul acestuia, apar o serie de intrebari bine intentionate din partea unui angajator. Totusi, acestea ii fac pe candidati sa respinga orice alta interactiune cu persoana respectiva, sau chiar cu compania. De angajare nici nu mai putem povesti.
Descriu mai jos pentru tine 4 intrebari, bine intentionate, dar cu efect catastrofal asupra candidatilor:
Imi aduci aminte, te rog, de numele tau?
Nu vrei sa vezi fata unui candidat in fata acestei intrebari. Ceva de genul “m-ai invitat sa vorbim si nici macar nu stii numele meu?”. Poate nu e intentia celui care pune o astfel de intrebare, dar reactia este aceasta. Exista si un alt aspect transmis, printre randuri. E un mediu de lucru destul de formal, in care tu ca persoana nu prea contezi. Se poate ca motivul pentru care punem aceasta intrebare sa fie pronuntia lui. De exemplu, e un nume specific altor limbi decat limbile cunoscute. Mai bine suntem sinceri si spunem “Ma ajuti te rog cu pronuntia numelui tau?”.
Si totusi, ce scoala ati terminat?
O alta intreare, care arata clar ca persoana care tine interviul nu s-a pregatit deloc pentru aceasta discutie. Sa nu uitam, pe de-o parte, candidatul se pregateste pentru un interviu. El citeste despre companie, sau pune intrebari pentru a mai afla cateva informatii. La fel, si intervievatorul are partea lui de pregatire. Sa citesti anterior CV-ul, mai ales daca la tine ajunge un short list de 3 profile, e un MUST. Ii vei cunoaste istoricul profesional si implicit evolutia. Intrebarile tale pot sa fie relationate cu experientele si proiectele din job-urile anterioare.
Cum esti tu ca persoana? Care este partea ta mai putin cunoscuta?
E una din intrebarile nepotrivite, mai ales pentru o prima intalnire in cadrul unui interviu. Ca orice proces de cunoastere, si aici avem mai multi pasi. Nu te astepta sa iti spuna toate trairile emotionale experimentate. Nici fricile pe care le traieste zilnic.
Daca te focusezi pe aspecte ce tin de modul in care a reactionat in situatiile descrise anterior, esti mult mai aproape de ce inseamna el/ea ca om, ca fiinta umana.
Alte aspecte importante
Probabil ai sesizat, ca in intrebarile de mai sus, am folosit pronumele personal la persoana a 2-a (tu) sau pronumele de politete (dumneavoastra). Este un aspect de care trebuie sa tii cont. Cand ai un manager senior in fata ta, nu vei incepe discutia intreband “Tu ce mai faci?”. Discutia va pastra acel cadru respectuos si politicos. Uneori chiar si candidatul te poate “lovi” cu apelative mai putin placute auzului, dar nivelul discutiei il poti mentine usor. Unui tanar din generatia Millennials, un cadru prea formal, i se va parea inhibant, de exemplu. De aceea, rolul tau sa faci ca lucrurile sa se intample cat se poate de natural. Pentru tine informatia e importanta.
Greselile nu se fac intentionat, iar concluziile pe care le tragem, ne ajuta. Data viitoare, sa nu mai urcam scara cu scara. Sa sarim, ca si copiii, cate 2 scari. Directia? Doar urcare, normal. 🙂
P.S. Cunosti si tu alte intrebari pe care le-ai pus si nu au fost bine interpretate? Le astept aici, in comentarii.
Drag,
Claudia