Invataturile lui Solomon si Aplicabilitatea lor in Management
Zilele trecute, dupa o intalnire de business cu un partener vechi al companiei, am recitit invataturile lui Solomon si povestea sa, pe care am vazut-o puternic in lumina actualitatii ei. Asa cum il simtim astazi pe Caragiale: la fel de actual ca in urma cu 100 de ani
Povestea spune asa.
Cand Solomon a fost vizitat in vis si i s-a oferit indeplinirea oricarei dorinte, acesta a raspuns ca fiind ,,tanar si neincercat” ar vrea mai mult decat orice ,,ominte priceputa” ca sa poata fi un imparat bun si sa judece corect poporul evreu, un popor numeros. Acesta isi dorea cel mai mult sa poata distinge binele de rau. Pentru ca tanarul rege nu a fost egoist si si-a dorit lucruri pe care sa le poate folosi pentru a invata si pe altii lucruri marete, el a primit exact ce si-a dorit si a ajuns unul dintre cei mai indragiti lideri din istorie.
El era sursa inspiratiei poporului sau, reusind sa le deschida mintea si sa ii faca insetati de cunostinte. Un manager de succes nu isi trateaza niciodata angajatii ca inferiori, ci asa cum Solomon facea, ii vede ca pe un univers intreg de cunostinte si idei. Tu cum iti privesti angajatii? Ce sentiment ai fata de ei?
Ca sa continui povestea, la intoarcerea lui Solomon din munti, la apusul soarelui, cei adunati acolo i-au adresat cateva intrebari.
— Care este sensul vietii?, l-a intrebat poporul.
— Viata este un drum, un scop si o victorie. Viata este un dans al iubirii. Misiunea voastra este sa infloriti. SA FII – e un dar pentru toata lumea. Viata voastra este istoria omenirii. De aceea viata este mai frumoasa decat orice teorie. Creeaza din viata ta o sarbatoare, pentru ca asta este adevarata ei valoare. Viata este compusa din prezent. Iar sensul prezentului este să traiesti in prezent.
Ca manager, esti idolul si inspiratia angajatilor tai.
Daca sadesti in mintea angajatilor tai cuvintele evolutie, dezvoltare sau crestere vei observa ca atunci cand angajatul tau creste, cresti si tu. Cand poporul evolueaza, evoluezi si tu. Acesta era principiul de viata al inteleptului rege Solomon. Prezentul este ocazia ta de a te dezvolta continuu. O echipa cu o mentalitate ca aceasta e o echipa in continua dezvoltare.
— De ce ne urmareste necazul?, a fost urmatoarea intrebare a celor adunati in fata lui.
— Ceea ce ai semanat, aceea vei culege. Nefericirile sunt alegerile noastre. Saracia – este creatia omului. Iar nemultumirea este fructul neglijentei. Invinovatind pe cineva, iti pierzi puterea. Nefericit este acel care nu se cunoaste. Sarac devine acel care pierde timpul in zadar. Nu permite multimii sa iti omoare sufletul.
Ca manager, culegi rodul muncii tale.
Daca ai investit timp si energie in evolutia angajatilor tai, vei culege rezultate bune si succes, iar pe langa asta, angajatii tai te vor respecta. Nimeni nu va veni la munca din obligatie, angajatii tai vor fi bucurosi dimineata la gandul ca vin la serviciu. Solomon a vrut sa arate poporului sau cat de importanta sunt munca, timpul fructificat si investitia in dezvoltare. Ca manager modern, arata-le angajatilor tai ca doar ei sunt cei care se pot face fericiti. Invata-i sa se cunoasca, sa stie ce vor si ce le place, iar cand descopera, sa faca din acel lucru motivul pentru care cei din jur intorc capul si se opresc sa afle mai multe. In echipa mea, ne alocam cel putin 30 de minute de invatare in fiecare zi. Lasam totul deoparte si invatam, crestem.
Ce poti sa faci sa fii un manager care inspira?
Pentru ca povestea lui Solomon a fost atat de impact pentru mine, iti voi arata 3 lucruri simple pe care poti sa le faci pentru a fi un manager ce inspira.
Tine minte, echipa ta are nevoie sa se simta bine in mediul pe care l-ai pregatit pentru ea. Mediul ii influenteaza performantele, asa ca nu neglija asta daca vrei sa dea randament. Arata-le importanta muncii lor si demonstreaza-le ca muncind din greu vor simti ca au un rol important atat in echipa ta cat si in viata lor personala. Arata-le cat e de important sa vezi oportunitatile si cum asta le schimba rezultatele. Vazand ca starea lor interioara este cea care le dicteaza actiunile, vor intelege ca o stare de bine si deschisa spre orice fel de provocari aduce rezultate peste rezultate.
Fii colegul angajatilor tai
Chiar daca ai un titlu important, un birou personal, o masina a companiei sau orice alt simbol al statutului tau de manager, asta nu te face un manager ce inspira. Daca pornesti la drum cu sentimentul de superioritate, esti oriunde altundeva dar nu in inima echipei tale. Scapa de acest sindrom al superioritatii. Integreaza-te in echipa ta si faceti un intreg. Esti mult mai aproape de performanta atunci cand lucrezi alaturi de echipa si nu de undeva, privind-o de sus.
sau
Invata-i sa invete mereu. Ajuta-i sa inteleaga si sa simta invatarea ca pe o nevoie, la fel de importanta cu a-si face treaba bine in fiecare zi. Invata-i sa respire invatare, e unul din cele mai semnificative lucruri pe care un manager le poate face pentru echipa sa, pentru compania sa si pentru sine insusi. Pe langa aportul esential pe care invatarea il va aduce in viata fiecarui angajat, compania ta va avea de castigat in mod constant.
Incurajeaza si sustine constant performanta
De multe ori, managerii au rezultate semnificative mai ales datorita eforturilor celorlalti, in cazul tau, al echipei tale. Asadar, indiferent de nivelul tau de experienta, e nevoie sa stii sa setezi scopuri, sa apreciezi munca bine facuta, sa oferi feedback constructiv si sa dezvolti in echipa ta un focus pe performanta. Inconjoara-te de oameni care au gust si afinitate pentru performanta. Asta inseamna sa recrutezi oameni cu abilitatile si aptitudinile ce se pliaza pe scopul tau, sa le rasplatesti munca de calitate, sa promovezi colaborari si munca in echipa. Elimina lucrurile ce te trag in jos, acum!
Fii entuziasmat de ceea ce faci si arata-ti entuziasmul
Cu totii avem caderi din cand in cand si zile lipsite de energie. Poate nemultumiri, suferinte, nereusite, toate aduse cu noi la munca. Ghici ce? Echipa ta simte. Faptul ca iti exprimi durerile, frustrarile, nervii la serviciu, nu iti va inspira deloc echipa, ce sa mai vorbim de entuziasm. Cel mai posibil se va intampla chiar opusul. De cele mai multe ori angajatii vor sa vada in managerul lor persoana care iubeste ceea ce face, ca sa gaseasca motivatie. Vor sa vada pasiune. Asa cum negativismul e contagios, la fel sunt si optimismul si entuziasmul. In modul acesta, le amintesti angajatilor de ce lucreaza in echipa ta si de ce isi doresc sa continue sa dea ce e mai bun din ei.
Un adevarat manager isi face timp sa isi asculte angajatii, sa le povesteasca, sa stea de vorba, sa impartaseasca cu ceilalti experientele si invataturile lui. Daca iti rezervi timp pentru angajatii tai, acestia te vor astepta mereu dornici sa ii inveti ceva nou pe care sa il puna in aplicare.
Lasa-mi acum, la final, un mesaj cu atitudinea ta fata de invataturile lui Solomon si aplicabilitatea lor in management si spune-mi ce crezi despre cele 3 lucruri simple pe care le poti face ca sa iti inspiri angajatii. Spune-mi daca tu ti-ai construit echipa in jurul acestor atitudini si daca da, ce rezultate ai. Impartasim experiente valoroase prin care sa crestem, in fiecare zi, impreuna.
Drag,
Claudia