Leadership-ul tau invatat de la Michael Jordan
Iubesc baschetul, si nu doar pentru ca am jucat baschet in adolescenta mea. E unul dintre sporturile de echipa care inspira si din care poti afla ce inseamna leadership.
Cu siguranta fiecare percepe un meci de baschet prin prisma experientei si a cunoasterii pe care o are despre acest sport, dar eu il privesc din perspectiva leadership-ului, a spiritului de echipa pe care il promoveaza, a fair-play-ului.
Eram cu fiul meu la un turneu de baschet, el pe teren, eu pe banca sustinatorilor infocati. El concentrat la meci, eu sarind in picioare si urland la fiecare cos. Dar de fiecare data ma gandeam doar la ce ne invata acest joc: despre ce inseamna leadership, din perspectiva jucatorului de baschet, indiferent daca el e in pozitia de antrenor sau jucator. Aveam in minte si afirmatiile lui Michael Jordan pe care la un moment dat le pusesem pe peretii casei, ca sursa de inspiratie si de sustinere dupa o „cadere” pe care viata ti-o mai aduce. Si atunci iti amintesti sa te ridici.
Daca vrei sa vezi cum se desfasoara un lider, si ce inseamna leadership pe terenul de joc, atunci du-te la un meci de baschet. Liderul din tine sigur va observa aceleasi lucruri ca mine:
- Liderul ofera instructiuni clare: „Paseaza, paseaza!”, „Cos, da cos!”, „Liber dreapta!”. Si imediat vedeai jucatorii cum stiau exact ce trebuie sa faca, nu ezitau o secunda, stiau directia.
- Liderul apreciaza colegul care are competentele ce lui ii lispesc. Stie ca echipa sa are nevoie de abilitatea lui de a recunoaste si valorifica competentele altora.
- La fiecare iesire din teren, fiecare jucator primeste feedback imediat, ce a facut OK, unde a pierdut oportunitati. Si de fiecare data o incurajare: „Data viitoare facem mai bine, da?”.
- Liderul sarbatoreste fiecare succes cu strigate, sarit in picioare, emotie. Si aceasta energie se resimte si in tribune. Imi lipseste cateodata „dezlantuirea” aceasta emotionala, atat de prezenta cand suntem copii, pe care ar fi pacat sa o pierdem. Asa ca nu uita nici tu sa o accentuezi atunci cand esti cu echipa ta.
- Liderul nu se teme sa introduca incepatorii in echipe. Nu in perioade de liniste se formeaza acestia, ci in competitii, in perioade cu miza mare, atunci e sansa lor. Am vazut aici cum, in fiecare echipa, toti copiii au jucat, chiar daca unii erau de putin timp in echipa.
- Liderul poate transforma o situatie nefavorabila intr-o reusita. Intr-unul din meciuri, o echipa nu reusea sa inscrie, in timp ce cealalta echipa inscria cu fiecare ocazie. Antrenorul intervine in pauza cu un mesaj puternic, despre faptul ca ei nu cred ca pot castiga, de aceea nu reusesc sa inscrie. Cu cateva afirmatii, ridica spiritul lor de castigatori, iar in teren, peste cateva minute, ei faceau legea. Este acel moment in care trebuie sa fii langa ei, sa respiri odata cu ei, sa ii sustii neconditionat, chiar daca vezi ca pierd, ei sunt echipa ta si reusesti sa intorci situatia daca esti inspirat si te simt langa ei. E momentul in care sunteti o singura persoana.
- Un lider nu uita niciodata sa multumeasca adversarilor. Ei te-au ajutat sa devii mai bun cu fiecare confruntare, cu fiecare schimb de replici, cu fiecare punct castigat de ei, cu fiecare punct castigat de tine. Sa le multumesti la final, asa cum faci de obicei, cu recunostinta faptului ca acum esti mai bun si datorita lor.
- Vei avea momente in care vei fi lovit – de minge, de un adversar; nu neaparat cu intentie, dar se intampla. Atunci, un lider se ridica, nu isi lasa echipa la greu. Chiar daca inca il doare, cu fata rosie de la mingea ricosata in obraz, cu un ochi lacrimand de durere, chiar daca nu mai poate, nu o spune si se ridica, pentru ca jocul continua.
Jocul de bachet este inca un exemplu ca succesul si performanta vin odata cu exercitiul. Ele nu vin peste noapte. E nevoie sa iubesti ce faci, sa exersezi cu disciplina tipica culturii japoneze. Si Michael Jordan confirma aceasta atitudine de abordat in fata leadership-ului.
M-am gandit la 3 perspective din care putem privi liderul Michael Jordan: la nivel individual – jucatorul de baschet, cel mai bun din istoria NBA, cu zeci de premii si mii de puncte marcate; la nivel de grup – capitanul de echipa care motiva de fiecare data coechipierii si ii conducea spre victorie; la nivel global – in anii 90 Jordan putea fi comparat ca prezenta globala cu Printesa Diana. Reclame, interviuri, campanii, asocieri de imagine – de toate a avut parte.
Vreau sa iti spun si sfaturile care m-au impresionat pe mine cel mai mult, incurajarile sincere pe care le-am simitit in cuvintele sale si care m-au facut de multe ori sa cred ca „Da, se poate!”.
1.Esecul este doar un alt mijloc da a ajunge la succes
Atunci cand esti in fruntea unei companii, te dedici trup si suflet. Sacrifici timp, poate chiar bani daca este afacerea ta, si depui multa munca pentru a avea success…iar daca succesul nu mai apare, te descurajezi incet, incepi sa simiti esecul si sa te temi de el, si de multe ori, inevitabilul se intampla.
Si stim cu totii acel sentiment care te incearca atunci cand nu reusesti ce ti-ai propus, deloc placut…
2.Liderul are o viziune clara si stie intotdeauna ce e de facut pentru a reusi
Cand e vorba de leadership, indiferent ca e in business sau sport, liderul are nevoie sa transmita viziunea sa, prin toate caile. Mesajul sau va inspira echipa si va stii ce au de facut. Si pentru asta, e important ca si el sa stie ce e de facut si sa isi seteze cat mai sus asteptarile.
You Have To Expect Thing Of Yourself Before You Can Do Them
Michael Jordan.
Ca in meciul copiilor, instructiunile clare, in momente de presiune, feedback-ul imediat, ii ajuta sa evolueze rapid si sa sustina viziunea pe care si-au asumat-o.
3.Liderul cunoaste adevarata valoare a unei echipe in atingerea obiectivelor pe termen lung
Planul tau de afaceri poate sa fie reusit, foarte bine facut, iar idea de la baza lui sa fie geniala, dar daca nu stii sa valorifici spiritul echipei tale, as putea spune ca e degeaba. Ei sunt parte din proiectul tau, sunt ingredientele tale de succes, fiecare avand propria contributie in reteta succesului.
Fa din ei o echipa, pentru ca atunci momentele vor fi grele, acest „impreuna” pe care ai reusit sa il construiesti, va duce echipa spre performanta, si nimeni nu va ramane in urma.
Talent Wins Games, But Teamwork and Intelligence Wins Championships.
Michael Jordan.
4.Liderul nu isi pierde niciodata focus-ul si da totdeauna ce are mai bun
Trebuie sa fii pregatit pentru ideea de performanta. NU este pentru toata lumea. Performanta cere efort, cere lacrimi, uneori durere, dezamagire, dar cu siguranta cere sa ai focus pe rezultatele pe care ti le doresti. Ele raman in reprezentarea ta mentala, permanent sunt in sufletul tau, in corpul tau. Cand le simti in tine, inseamna ca esti pregatit sa dai performanta.
5.Leaders make things happen!
Daca esti liderul echipei tale, inseamna ca ai ceva in plus. Faci ca lucrurile sa se intample. Suntem multi cei care stim sa vorbim despre idei de business, despre modalitati de realizare a lor, despre implementarea unor sisteme in companie, despre eficienta, despre indicatori de performanta, despre echipe, despre oameni, viziune, esecuri si succese, dar suntem putin cei care facem lucrurile sa se intample.
Some People Want it To Happen, Some Wish it Would Happen, and Others Make it Happen. – Michael Jordan
Ce inseamna in baschet pentru Michael Jordan to make things happen – a condus echipa spre 6 victorii in campionatele NBA, in 2006 a devenit co-propietar echipei de baschet Charlotte Hornets si manager. In 2010 a devenit unicul propietar, iar in 2015 devenit primul jucator NBA miliardar.
Asta e sansa ta de a face diferenta intr-o lume unde unii doar vorbesc, iar altii fac lucrurile sa se intample.
Make it happen!
Ce alti lideri din lumea sportului te-au impresionat pe tine? Share with us.
Drag,
Claudia