New school vs. Old school
Stiai ca a existat o perioada in care Smartphone-urile, iPod-urile, ATS, ce sa mai zic de Google Drive nu erau folosite? Ce vorbesc aici, pur si simplu nu existau. Pe vremea acelor departamente de HR, angajatii obisnuiau sa foloseasca fax-ul ca sa primeasca CV-urile candidatilor. Captivant, asa-i?
In perioada aceasta nu foarte indepartata de care iti povestesc, recrutarea se facea cu ajutorul categoriei de „Angajam…” din ziar, pe care 20% din companiile angajatoare inca o folosesc. Vestea buna e ca HR-ul modern a inceput sa se orienteze spre utilizarea platformelor de networking online, cum este si LinkedIn. LinkedIn-ul face parte din categoria HR-ului modern care e in continua schimbare. Acesta tine pasul cu lumea moderna fara doar si poate.
Azi iti voi prezenta caracteristicile ambelor scoli. Atat cea invechita cat si cea moderna. Old School vs. New School. Stii si tu cat de repede se schimba lumea de azi si cat poate fi de dificil sa tii pasul cu tehnologia care ne conduce viata.
Ca sa eviti sa fii catalogat ca fiind old school, iti prezint asadar profilul HR-ului de moda veche si cel al HR-ului modern ca sa iti dai seama in care te integrezi in momentul de fata.
Uite aici o intamplare amuzanta povestita de o prietena din facultate care s-a decis ca vrea sa inceapa sa faca bani, asa ca s-a pus pe trimis CV-uri. A fost sunata pentru un interviu in domeniul vanzarilor ceea ce a facut-o fericita intrucat este o tipa convingatoare, careia ii plac provocarile.
Ajunsa la interviu, se face comoda asteptand curioasa seria de intrebari pentru care s-a pregatit temeinic. Se astepta la intrebari care ii vor stimula cunostintele. Ce a primit in schimb a dezamagit-o atat de tare, incat desi era atrasa de reputatia companiei, si-a pierdut interesul total.
Unde te vezi peste 5 ani, Alina?
Nu stiu. Cand am intrat aici, ma vedeam lucrand pentru voi, insa poate cand ies de aici sunt anuntata ca am castigat o insula si plec din tara.
Ce religie ai? Cu ce este relevant asta? Ce legatura are religia mea cu ceea ce voi lucra sau cu voi? Ce ai facut cu banii de la job-ul precedent, Alina? Cred ca am sa zic pas.
Prietena mea, Alina, m-a sunat cand a iesit de la interviu. Era revoltata si amuzata in acelasi timp.
Cum se poate ca in 2016 sa ti se puna intrebarea: Ce religie ai? E absolut infiorator de invechita intrebarea si fara sens.
Profilul HR-ului Old School incepe sa prinda contur din acest punct: intrebarile adresate candidatului. Noi, in echipa Psihoselect, dam o importanta majora confortului candidatului si incercam pe cat posibil sa nu ii stricam karma prin intrebari incomode sau pe care le-a mai auzit de nu stiu cate ori. Inovatia te duce mai aproape de candidatul visurilor tale.
1.HR-ul demodat pune intrebari demodate, nu e inovativ si pierde candidatii buni. Ai nevoie de un set de intrebari care sa sporeasca interesul candidatului, sa il faca sa caute adanc in cunostintele lui raspunsul si sa doreasca sa te impresioneze. Aici, la Psihoselect, am avut parte de sute de raspunsuri care ne-au schimbat viziunile si ne-au facut mandri de ceea ce facem.
2. HR-ul de moda veche inca va folosi telefonul cu fir pe care il vor tintui la birou.
Intr-o societate in care smartphone-urile sunt micul dejun, pranzul, gustarea si cina, telefoanele ce te tin prins de birou iti incetinesc munca. Telefoanele smartphone nu doar ca te ajuta sa fii dinamic, iti ofera si sansa de a sta conectat la site-uri si aplicatii indispensabile in munca de HR.
Ca sa nu ajungi in situatia in care sa te simti ingropat in hartii carora nu le mai descifrezi sensul, ai nevoie de tehnologie si de oameni priceputi la gestionarea ei. Un HR modern isi va tine in siguranta toata informatia pe telefon, pe calculator sau laptop, pe tablete etc.
Cel mai important e faptul ca HR-ul modern castiga timp si reuseste sa ia legatura nu cu 1 candidat, ci cu 10 candidati buni. Totul se misca mai repede cand ai tehnologie si oameni care sa stie sa se foloseasca de beneficiile ei.
3.Old School HR inca ii va cere candidatului sa isi printeze CV-ul si sa il aduca frumos in mapa dupa el. Wrong, very wrong!
Suntem cu totii destul de grabiti ca sa mai avem timp sa punem cv-ul pe un stick (multe Xerox-uri nu vor sa iti printeze nimic de pe mail din pricina virusilor), sa cauti un loc unde sa il printezi etc. Orice HR modern foloseste email-ul sau platformele de recrutare unde aplicantii isi pot uploada sau crea un CV modern pe care mai apoi tu il downloadezi si il consulti in pace. Scuteste-l pe saracul candidat de caratul cv-ului dupa el. Fii open-minded.
4.E posibil ca un department de HR care nu e in top cu moda sa nu prea stie sa se foloseasca de ustensilele puse la dispozitie de societatea moderna in care isi duce existenta. Psihoselect, asa moderni cum suntem noi, ne declaram in top cu moda. Ne folosim de Google Trends care ne sporeste capacitatile de a face diferenta intre un candidat care cauta un job in inginerie sau un candidat care cauta un job ca inginer.
Ne folosim de SEO in cazul acesta si punem accent pe cuvintele cheie. Mai mult decat atat, Social Media is part of our lives. Nu neglijam si nici nu punem la indoiala puterea de convingere a Facebook-ului, Instagram-ului, LinkedIn-ului intrucat ne-au aratat ca suntem prieteni.
Hai ca e distractiv sa faci parte din categoria New School. Apar noi orizonturi, idei inovative isi fac loc in mintea ta. Afacerea ta merge ca pe roate si iti aduce satisfactii. Angajatii tai par mereu dornici sa prospere, iar candidatii care iti trec pragul aduc cu ei succesul.
Cand esti un department de HR modern si cool, reusesti sa realizezi mai multe decat ti-ai propus, ai parte de oamenii cu potential si excluzi timpul pierdut degeaba.
Profita de ocazie si lasa-mi un mesaj cu experientele tale personale cu HR-ul. Spune-mi care e profilul ideal al HR-ul si ce alte exemple de HR old school sau new school cunosti. Aici la Psihoselect schimbam lumi datorita tie, fii parte din asta. 😊
Drag,
Claudia