Analiza predictiva – prietena fiecarui Recruiter sau Hiring Manager
Daca esti Hiring Manager sau Recruiter, un proces de recrutare pentru tine este la ordinea zilei. Iar recrutarea inseamna momente frumoase in care zambesti in fata unui CV strigand “Evrika” sau strigi “de durere” cand nu gasesti nimic. Te bucuri, dupa ce l-ai recrutat pe cel mai bun om, iar el iti spune dupa 3 luni ca este job-ul pe care si-l dorea.
Iti suna disperarea la usa cand termenul de finalizare a recrutarii expira, iar tu nu ai gasit nici macar un om care sa detina toate competentele de care ai nevoie in echipa ta, iar recrutorii ti-au prezentat deja 5 persoane. Iti pui intrebarea: oare eu sunt problema? Nu exista cerintele mele pe piata? Dar iti revii repede si spui: NU renunt!!!???? Si o iei de la capat, mai determinat ca niciodata. Sa vezi determinarea recruiterilor… sa nu uiti sa te ocupi si de ea. ????
Sunt cateva instrumente care ne pot ajuta. Daca ai stat vreodata la un pahar de vin cu STATISTICA, indiferent daca acest lucru se intampla in facultate, ca materie obligatorie, sau pentru ca o iubesti, ea vine sa ne aduca cateva “helpful tools” .
Avem 3 tipuri de analize prin care STATISTICA devine prietena noastra:
- Analiza descriptiva foloseste prelucrarea datelor pentru a evidentia o perspectiva asupra trecutului, raspunzand la intrebarea “Ce s-a intamplat?”
- Analiza predictiva foloseste modele statistice pentru a intelege viitorul si a raspunde la intrebarea “Ce s-ar putea intampla?”
- Analiza prescriptiva foloseste algoritmi de optimizare si simulari pentru a oferi scenarii asupra unor posibile rezultate si pentru a raspunde la intrebarea “Ce trebuie sa facem?”.
Cu analiza predictiva ne-am mai intalnit cu totii. Ea foloseste analiza datelor din istorie pentru a face predictii despre tendintele viitoare. Este folosita in multe industrii, de exemplu, Amazonfoloseste analiza predictiva sugerand diferite alte produse care pot fi de interes, incurajand viitoarele tale achizitii prin compararea cu achizitiile altor cumparatori similari. Functia de autocorrect este un alt exemplu intalnit zilnic pe telefoanele noastre si care are la baza tot analiza predictiva.
Cu siguranta, folosesti analiza predictiva daca ai facut achizitii online sau daca folosesti aplicatii pentru a asculta muzica, care stiu sa iti faca recomandarile ulterioare bazate pe gusturile tale muzicale evidentiate deja prin melodiile ascultate. La fel, analiza predictiva foloseste datele analizelor tale in faza identificarii candidatilor, deciziile de angajare dar si cifrele care arata retentia angajatilor.
E clar recrutarea bazata pe analiza predictiva poate creste rata retentiei.
In medie pentru o pozitie cu studii superioare sunt analizate intre 140-200 de CV-uri. Aceasta este doar prima etapa, dar 52 % dintre recruiteri considera identificarea candidatilor ca cea mai importanta dintre ele. Machine learning ne ajuta sa luam decizii tot mai bune in astfel de analize si sa inaintam spre alegerea candidatilor care ne ofera valoarea de care avem nevoie in organizatie. E clar, analiza predictiva trebuie sa aiba un prieten bun, inteligenta artificiala, care ne ajuta la automatizarea acestui proces
Analiza prescriptiva, definita mai sus, sugereaza decizii bazate pe rezultatele analizei predictive. Cu alte cuvinte, analiza prescriptiva te poate ghida spre decizia de angajare care se apropie cel mai mult de sansele de succes. Acelasi suport il primesti prin analiza prescriptiva in decizia de a posta anunturile pe anumite canale, luand in calcul succesul anterior al CV-urilor venite prin toate canalele analizate. Odata aplicantii intrati in pipeline, analiza prescriptiva poate sa-i identifice pe cei care sunt cei mai buni pentru a fi inclusi in faza de interviu. Iti face acel ranking al CV-urilor.
Bineinteles ca aceste analize prescriptive au la baza si scorarile acordate de recruiteri in functie de candidatii doriti. Toate aceste scorari ofera o buna sursa pentru analiza predictiva a datelor. Dar sa nu uitam, decizia de angajare/ respingere a unui candidat este a recruiterului sau managerului. Inteligenta artificiala ne ajuta, dar nu ne ia locul, suntem norocosi . In schimb, ne poate ajuta sa fim mai eficienti si mai acurati in deciziile luate.
In SUA, 54 % dintre organizatii folosesc analizele predictive si prescriptive in deciziile lor. Probabil vine si randul nostru, dar trebuie sa stim ce sa cerem. Recrutarea este doar o parte din ceea ce inseamna functionarea unei organizatii. Suntem capabili sa ne identificam sursele si instrumentele care ne pot eficientiza munca, indiferent din ce departament facem parte.
Drag,
Claudia