Ce vrea generatia Millennials de la managerul lor?
Cu siguranta stai si tu de multe ori in fata calculatorului si incerci sa te documentezi privind cele mai bune si eficiente metode de a da imbold echipei tale si de a le creste motivatia catre performanta, rezultate vizibile si succes.
Cauti metode de a ii educa, de a ii motiva. Ii trimiti la conferinte diferite, organizezi cursuri, intalniri de invatare, learning outdoors. Iti dai silinta sa le oferi un mediu cat mai activ si sanatos in care sa lucreze. Stii ca faci acest lucru nu doar pentru ei, ci si pentru calitatea serviciilor pe care le oferi si mai ales pentru imaginea unei companii care pune accent pe valoarea angajatilor.
Incerci sa iti dai silinta sa fii un lider care inspira, un manager de incredere, un membru al echipei pe care echipa sa se poata baza. In articolul acesta iti ofer inca o portita catre o echipa care crede in tine, care isi doreste sa se dezvolte alaturi de tine.
World Economic Forum a initiat un studiu avand ca sursa Global Shapers Annual Survey avand la baza raspunsurile unor tineri millenials care si-au expus asteptarile legate de managerul dorit de ei.
Asa cum vei vedea si in articol, tinerii millenials prefera o serie de trasaturi in imaginea managerului lor. Ca urmare a studiului, am urmarit si comentariile celor care au vazut la randul lor studiul celor de la Global Shapers. Am observat cum un numar mare de tineri nu cred ca managerul care sa inglobeze aceste trasaturi exista.
Comentariile au venit si din partea unor manageri sau CEOs care au intrebat ce fac acest tineri daca managerul lor nu are aceste trasaturi? Pleaca? Isi dau demisia? Oscileaza intre job-uri pana il gasesc pe managerul visat?
Astazi iti voi arata ce vrea generatia millenials de la managerul lor. Care sunt asteptarile acestora, ce ii motiveaza pe ei cand vine vorba de managerul lor?
-Ce manager cunosti tu care nu foloseste succesul propriu ca si o modalitate de a-si ghida echipa?
Daca cunosti, atunci cu siguranta persoana in cauza e nevoie sa citeasca acest articol. Impartaseste-l cu el.
Sa fii centrul motivatiei si rezultatelor angajatilor tai, inseamna ca ti-ai atins nivelul cel mai inalt de respect si apreciere din partea lor. Cand echipa ta vede in tine un punct de sprijin, un model dupa care vor sa se construiasca, inseamna ca succesul e chiar dupa colt.
Si tu si eu stim ca o echipa motivata, care se simte apreciata si determinata, te duce si pe tine ca manager catre succes. E o relatie de potentare reciproca.
Tu cum intampini angajatii din generatia millenials? In primul si primul rand, generatia aceasta de tineri inovatori si creativi vor de la managerul lor:
Sa emane pozitivism. Sa se automotiveze. Sa nu se dea batut.
Imi dai dreptate cand zic ca si tu vrei sa te inconjori de astfel de oameni? Ei bine si angajatii tai vor ca atunci cand vii la munca sa ii incarci cu pozitivism, sa le dai imbold sa isi faca treaba si mai bine.
Daca tu te vei lasa doborat de situatii mai dificile, cum ai vrea ca angajatii tai sa se pastreze concentrati?
Automotivatia este una dintre cele mai puternice arme, atunci cand ai pornit la lupta pentru succes. O persoana care stie sa se automotiveze, va fi intotdeauna o sursa de motivatie si pentru ceilalati.
Si stim ca nu e usor, dar este un element cheie, nu te poti lasa ghidat ca trairi de nemultumirile, sau esecurile care apar si in viata noastra ca manageri.
Sa participi activ la munca de echipa; Sa te implici in proiecte in desfasurare; Sa iti aduci input-ul atunci cand e nevoie.
Generatia millenials nu rezoneaza foarte activ cu ideea de tace si face. Acestia au nevoie de implicare activa. Au nevoie sa iti ,,vada sudoarea”. Nu este deajuns pentru ei sa le delegi sarcini, sa le dai un deadline si un target si sa va intalniti la data mentionata.
Generatia aceasta de tineri creativi, care vor sa transforme ceva maret din nimic, au nevoie sa iti vada si sa iti simta palpabil contributia.
Daca vrei cu adevarat sa ai 100% dedicare din partea echipei tale, pune si tu 1-2 idei pe foaie si exprima-ti o viziune despre ele.
Sa fii dispus sa angajezi persoane mai destepte ca tine. Sa iti doresti sa inveti la randul tau de la angajatii tai millennials. Sa ai rabdare cu cei care sunt la inceput de drum.
Am avut ocazia iarna trecuta sa cunosc un manager tanar, care coordona o echipa de agenti de vanzari pe partea de asigurari de locuinte. Cand am stat de vorba cu el, imi spunea ca a avut la interviu o tanara proaspat iesita de pe bancile facultatii, fara experienta in leadership, iar el recruta pentru pozitia de lider de echipa si avea nevoie de o persoana devotata, setata pe succes si cifre mari.
Ce l-a determinat sa o aleaga? Chiar si fara experienta in leadership in companii, avea o atitudine, o viziune si o determinare care pur si simplu l-a impresionat, cultivate ca lider al studentilor.
Atunci a realizat ca isi doreste oameni in echipa cu abilitati mai bune decat el, pentru ca astfel va putea sa nu mai aiba nici o limita in actiunile sale.
Generatia Y, are nevoie de manageri care sunt constienti ca pot invata si de la altii. Ca nu le stiu ei chiar pe toate.
Generatia millenials nu functioneaza cand este ingradita, limitata, sau subestimata.
Sa ii intelegi. Sa fii parte din echipa. Sa empatizezi cu ei.
Iti aduci aminte genul acela de manager care e mai mult un asupritor decat un punct de dezvoltare?
Genul acela de manager pe care angajatii il barfesc si in final il parasesc lasand in urma multa treaba nefacuta?
Genul acela de manager nu mai functioneaza in termenii generatiei millenials. Un astfel de manager nu isi va construi niciodata o echipa puternica si sigura.
Se va confrunta cu un fluctuatie de personal extrem de severa, care va duce in final la colaps.
Evita acest lucru si tine cont de ceea ce isi doreste generatia aceasta. Fii parte din echipa si nu iti inchide usa biroului cu cheia. Daca un angajat de al tau are o nelamurire, e in impas, se confrunta cu o problema, nu amana intalnirea cu el si asculta-l si vezi in ce masura poti sa il ajuti.
Printre alte trasaturi pe care generatia millenials le cauta la managerul care ii conduce sunt si:
- Aprecierea diversitatii si a noului;
- Excluderea favoritismelor;
- Explorarea posibilitatilor noi;
- Orientarea catre inovatie;
- Luarea deciziilor corecte;
- Delegarea sarcinilor intr-un mod cat mai clar;
- Implementarea regulilor si strategiilor care genereaza rezultate;
- Sa fie un bun ascultator;
- Sa fie transparent si sa nu ascunda informatii importante;
- Sa fie sincer si sa se tina de promisiunile facute;
- Sa fie onest si integru.
Acum ca stii ce e nevoie sa faci ca sa fii un manager apreciat si respectat de catre echipa, trebuie doar sa incepi de unde simti ca iti lipseste ceva.
Te asigur ca daca vei tine cont de informatia aceasta valoroasa, vei reusi sa cladesti o echipa dedicata.
De unde vrei sa incepi?
P.S Lasa-mi un mesaj si spune-mi ce crezi ca te face managerul dorit de generatia millennials (Y)?
Drag,
Claudia