Ai vazut cumva un lider eficient?
In cel mai bun caz te nasti intr-o familie regala si vrei, nu vrei, ajungi sa conduci o tara, insa asta tot nu inseamna ca esti lider. Sa fii lider e mai mult decat un statut ereditar, a fi lider e mai mult decat a avea titlul acesta pe cartea de vizita sau pe usa de la birou. Ca sa fii lider, intai de toate e nevoie ca altii sa te vada ca pe un lider.
Inveti sa fii lider fara sa iti dai seama de cele mai multe ori, iar in timp devine o normalitate sa cauti metode noi de leadership eficient. In momentul in care echipa ta se intreaba Cum poate sa faca si sa stie atatea lucruri? atunci poti sa te declari, cu tot spectacolul de care ai nevoie in spate, LIDER.
Un lider are obligatia placuta sa fie eficient. In articolul de azi iti voi vorbi despre leadership-ul eficient si ce fac liderii de succes in numele eficientei. Vei afla pana la sfarsitul lecturii cum sa fii si tu, la randul tau, eficient si sa aduni mai apoi roadele eforturilor tale. Entuziasmat?
Imi place sa incep cu morala, inainte de sfaturi. Consider ca mai relaxeaza atmosfera. Cui nu-i plac povestile?
A fost o data ca niciodata un general prusac, seful Statului Major General in armata prusaca, strategul armatei. De cum a fost pus in functie, acesta a si trecut la fapte, reforme, instructaj si promovarea ofiterilor. S-a gandit sa ii evalueze in modul urmator:
- cat de inteligenti sunt: de la prosti la inteligenti;
- atitudine: de la lenesi la harnici.
Au rezultat 4 grupe:
- Prosti si lenesi;
- Inteligenti si harnici;
- Prosti si harnici;
- Inteligenti si lenesi.
Primii au primit cele mai simple sarcini, ce se tot repetau. Sa avanseze era imposibil. Poate ca intr-o zi vor avea o idee buna, se gandea generalul, dar pana atunci macar stau cuminti in banca lor. Cei din categoria 2, inteligenti si harnici, aveau o obsesie clara pentru micromanagement, astfel, au fost catalogati ca fiind lideri slabi, lideri periculosi, lideri ce pot inlocui alti lideri. Puteau sa fie promovati, dar numai pana la gradul de ofiter de Stat Major, mai mult nu era permis. Inspirau incredere ca vor indeplini sarcinile la timp si corect, de aceea erau marginalizati. Cei din echipa 3 inspirau pericol. Ei erau supravegheati mereu, ceea ce nu se intampla in armata. Fiind posibili creatori de probleme, au fost dati afara din armata.
Ultima categorie era vazuta ca fiind cea mai importanta, calificati pentru cele mai inalte functii. Erau super inteligenti, stiau mereu ce au de facut, insa erau atat de lenesi incat niciodata nu isi gaseau metoda prin care sa atinga obiectivele.
Eficienta nu era deloc punctul lor forte, cu toate ca erau foarte destepti. Inteligenta fara eficienta naste non-profit, faliment chiar.
Ce crezi ca s-a intamplat cu generalul si cu echipele lui? Evident, s-au destramat toate in afara de a 2-a, insa s-au luat de mana si s-au dus sa fie eficienti in alta parte!
Ati vazut cumva pe aici vreun lider eficient? E nevoie urgent de el!
Ce fac liderii sa fie eficienti? Cum poti sa fii si tu eficient? Ce inseamna sa fii eficient?
Inainte sa fii liderul cuiva, fii propriul tau lider
Sunt multi lideri care poate exceleaza in a ii conduce pe altii, insa cand vine vorba de ei insisi, lucrurile nu mai stau atat de bine. Constiinta de sine este baza inteligentei emotionale. Aceasta aptitudine se afla, de regula, pe lista tuturor liderilor de succes. Ce inseamna acest lucru?
Sa fii constient de propriile actiuni, emotii, viziuni inseamna ca imagina ta despre aptitudinile si slabiciunile tale este bine creionata. Stii la ce esti foarte bun si esti constient cand ceva nu ti se potriveste. Aceasta aptitudine este o normalitate pentru liderii care vor performanta, intrucat da nastere strategiilor eficiente. Pe langa asta, fiind constienti de ceea ce posed si de ceea ce nu posed, este mult mai usor ca focusul sa fie pe aptitudini si nu pe slabiciuni.
Rezolva probleme, nu le prevesti doar
Cu siguranta stii ce inseamna asta, insa tin sa subliniez faptul ca un lider zice si face, vede si analizeaza, simte problema si o rezolva. Nu esti guru sa prezici probleme, cu pancarda in fata Mall-ului. Liderii de succes vad problema, o pun pe hartie, o analizeaza pana la ultimul semn de punctuatie, descopera problema in adancime, cauzalitatea ei si O REZOLVA.
Liderii de succes sunt eficienti in rezolvarea problemelor, de la cele banale la cele dificile. Cel mai important, invata din probleme si nu se feresc de situatii inconfortabile, din contra, sunt intotdeauna pregatiti. Stii ce te face un lider/om de succes? Sa faci lucrurile acelea pe care majoritatea oamenilor le evita. Atunci stii ca tie iti place sa evoluezi.
Fii curajos!
Aristotel a spus “Curajul este virtutea care trezeste la viata toate celelalte virtuti”. Orice lider are o doza consistenta de curaj in personalitatea sa. Nimeni nu te va urmari daca simte ca iti este frica. Dintotdeauna oamenii au avut nevoie de un om curajos care sa trezeasca curajul in ei. Un lider curajos face orice decizie sa para buna pentru ceilalti.
E nevoie sa demonstrezi echipei tale ca tu vei fi acolo, indiferent de cum stau lucrurile. Daca tu nu denoti curaj, cum sa fie echipa ta curajoasa? Este foarte simplu de vizualizat. Un lider care urmeaza cea mai simpla cale, care se teme de riscuri si nu vrea provocari nu poate sa evolueze. Evoluam datorita provocarilor, datorita sarcinilor dificile duse la capat. Tu evoluezi datorita proiectelor care iti par imposibil de dus la bun sfarsit, insa pe care le duci, intrucat esti curajos si crezi in tine. Arata asta echipei tale!
Infecteaza-ti echipa cu eficienta ta
Incepi o afacere fara viziune? Nu fa asta. Daca o faci, nu o mai face. O viziune articuleaza o afacere, ii da sens. Liderii de succes stiu asta, insa mai stiu si ca viziunea nu e singurul lucru de care au nevoie. Pune in aplicare viziunea, da-i viata, las-o sa zboare, doar asa echipa ta poate sa o vada si sa inteleaga ce vrei tu de fapt.
Daca vrei ca echipa ta sa se infecteze cu viziunile tale, incepe sa le povestesti in detaliu, deseneaza-le, vorbeste folosind imagini vizuale. Astfel, echipa intelege si nu mai face ceai cand tu vrei cafea. O echipa care intelege se poate transpune in fapt, isi poate imagina chiar rezultatul si asta e reteta succesului. A internaliza viziunea in echipa ta e ca si cum ar fi a lor proprie.
Inainte de a fi lider, fii un bun profesor
Sunt multi tineri care se plang ca managerii sau liderii lor de echipa nu ii invata nimic, nici nou, nici vechi, nada, niente. Un lider de succes niciodata, dar niciodata nu inceteaza sa fie intai de toate profesorul echipei lui. Stii ce se zice despre profesori, nu-i asa? Ca sunt a doua familie.
Aloca-ti timp sa iti inveti echipa lucruri noi, informeaza-i bine, corec si constant. Spune-le despre statistici, trenduri, networking, orice informatie care crezi ca ii va ajuta sa aduca valoare companiei. Fii un mentor. Nu iti fie frica sa investesti in cei care s-au dovedit dornici si capabili sa avanseze. Investitia poate sa ia forma timpului, energiei, cursurilor, cartilor, banilor, orice crezi ca i-ar putea stimula sa invete si mai mult. Profesorii, de obicei, dau note bune si isi felicita elevii in fata clasei, tu ce faci ca sa iti arati multumirea?
Simte si masoara performanta
Daca esti un lider de succes, pulsul tau creste in preajma performantei si a lucrului bine facut. Simti adrenalina si incepe viata sa prinda contur. Noi, liderii, ne hranim cu performanta. Un lider ce cauta performanta isi arunca intotdeauna un ochi asupra numerelor si masoara statistici si rezultate. Munca grea, eforturile, munca in plus nu sperie un lider de succes. Cafeaua se face singura? Alergatul se alearga singur? Nu! Daca faci toate aceste lucruri din obisnuita, atunci obisnuieste-te sa cauti performanta nu doar in altii, ci si in tine. Nu lasa lucrurile sa se faca singure, pentru ca am o surpriza pentru tine, nu se fac singure.
Sunt 6 lucruri extrem de usoare ce devin obisnuite, sunt obisnuite pentru un lider. Oricine vrea sa ajunga un lider de succes trebuie sa se obisnuiasca sa puna lucrurile in miscare, sa aiba curaj, sa comunice, sa indrume, sa aiba performanta. Fii un lider de calitate ca sa te inconjori de o echipa de calitate.
Lasa-mi un comentariu si spune-mi ce faci tu ca sa fii un lider eficient. Ce inseamna pentru tine leadership eficient?
Drag,
Claudia