4 pasi in rezolvarea problemelor intr-un mod creativ
Cred foarte mult in creativitate. Imaginatia este forma cea mai dinamica a inteligentei. Cand ai acest instrument de partea ta, sunt convinsa ca este mai usor sa faci fata problemelor. Asa cum ai observat in multe din articolele mele te incurajez sa te inconjori de oameni creativi. Multe din companiile de succes din ziua de azi, au ajuns in varful iceberg-ului datorita acestui simt creativ si dibace de a face lucrurile altfel.
Google este exemplul cel mai simplu. Un exemplu pe care nu l-am mai dat pana acum este brand-ul Red Bull, al carui CEO, Dietrich Mateschitz, si-a urmat imboldul de a face ceva cu adevarat diferit „Redbull iti da aripi”. Competitia lui bine cunoscuta, brand-ul de energizante Monster, tot nu a reusit sa il intreaca.
Care a fost cheia succesului? Aptitudinea de a rezolva orice problema intr-un mod creativ.
Tocmai de aceea m-am hotarat ca azi sa iti arat cum poti rezolva o problema intr-un mod creativ si foarte interesant. Eviti astfel incurcaturile si stresul provocat de tot procesul de rezolvare a unei probleme. Cand esti creativ, toate lucrurile se desfasoara mai usor si mai placut.
RedBull, Google, Twitter si alte nume de succes au apelat la puterea creativitatii de a isi rezolva orice mic impediment.
O poveste haioasa a brand-ului Pepsi-Cola, dovada a creativitatii, a fost momentul Coca-Cola VS Pepsi. Coca-Cola in 1895 au lansat formula New-Coke, crezand ca astfel vor uimi publicul extraordinar de tare, iar competitia va avea de pierdut. S-a intamplat chiar contrariul, cand consumatorii Coca-Cola s-au simtit jigniti si raniti din cauza fricii de a pierde gustul adevarat Coca-Cola. Pepsi-Cola a avut de castigat. Partea creativa a fost cand Pepsi-Cola a gandit cateva reclame absolut ingenioase.
Pornind de la ideea de a rezolva problemele intr-un mod creativ, te ajut cu 4 pasi de urmat in rezolvarea problemelor creativ. Ajuta-te de ei ori de cate ori vrei sa inlaturi o problema.
Care sunt problemele cu care te confrunti in prezent?
Esti nevoit sa concediezi cativa angajati din lipsa de fonduri si nu stii cum sa decizi care sa fie acei angajati?
Vrei sa faci reduceri de costuri in companie si nu stii care sunt departamentele pe care sa le ai in vizor?
Pentru a rezolva probleme creativ ai nevoie in primul rand de un mindset pregatit pentru a privi imaginea dintr-o alta perspectiva.
- Deschide-ti mintea si ideile.
- Priveste problemele ca fiind niste intrebari care cauta raspuns.
- Nu judeca si nu minimaliza nici o idee.
- Incearca sa spui cat mai des DA si evita raspunsurile negative.
Daca atitudinea ta este acum pregatita sa faca lucrurile altfel, atunci nu mai zabovi si treci direct la actiune. Exista o problema cu care te confrunti in momentul de fata?
- Fa-ti ordine in idei
O problema se rezolva mult mai usor in momentul in care in capul tau totul este limpede. Pentru asta ai nevoie sa pui pe hartie scopul, dorinta pe care o ai si mai apoi care crezi tu ca este cea mai mare provocare pe care ai putea sa o intalnesti. Facand acest lucru vei vedea lucrurile mult mai clar.
Nici o problema nu se poate rezolva fara a avea informatia necesara intelegerii ei. Asa ca incepe sa aduni toate informatiile de care ai nevoie. Intreaba fiecare departament care ar putea sa te ajute intr-un fel sau altul cum percep ei aceasta problema, afla care sunt radacinile acestei probleme, daca s-a mai intamplat vreodata sa apara si cum a fost rezolvata.
De indata ce ai intreaga imagine a problemei si te-ai asigurat ca stii si cum vad ceilalti problema in cauza, este momentul sa pui cat mai multe intrebari pe flipchart. Intrebarile vin de obicei cu raspunsuri, de aceea ai nevoie de cat mai multe intrebari. Formuleaza intrebari in jurul provocarilor pe care te gandesti ca le-ai intalni. De asemenea gandeste-te si la rezultatul pe care vrei sa il ai in final si formuleaza intrebari si in jurul lui
Concentreaza-te pe idei
In cazul de fata ai nevoie de idei cat mai debordante si out of the box, pentru a elimina riscul de a te impotmoli in aceasi rezolvare de data trecuta, daca este cazul tau. Daca problema a reaparut, inseamna ca prima ei solutionare nu a fost tocmai eficienta.
Ai ocazia grozava de a face un brainstorming cu intreaga echipa. Activitatile de brainstorming sunt extrem de amuzante. Sunt si o modalitate foarte buna de a cunoaste potentialul echipei tale si bineinteles ai ocazia de a pune pe flipchart multe idei ingenioase. Nu le judeca, nu le opri prin afirmatii de genul “asta e o prostie”. Lasa-le sa curga, iesi din reguli si limitari, sky is the limit now!
Ideile devin solutii
Acum ca ti-e plin flipchart-ul de idei ingenioase, incepe sa le materializezi in solutii. Ia primele 5 cele mai interesante idei si analizeaza-le in detaliu. Poti ruga echipa sa te ajute, sau poti sa o faci singur. Concentreaza-te astfel incat ideile sa devina solutii implementabil usor si rapid. E bine sa le privesti din perspectiva timpului si costurilor necesare pentru implementarea lor.
Incepe sa implementezi
Inainte de a implementa solutia care ai decis ca este cea mai buna, asigura-te ca ai un plan bine structurat. Seteaza-ti si un deadline si gandeste-te si cum vei masura rezultatele solutiei. Altfel cum vei stii daca solutia isi face treaba sau nu?
Este foarte important ca toti cei implicati sa stie care este planul tau de implementare. Astfel te poti asigura ca ai exclus orice posibilitate de eroare.
Sunt 4 pasi extrem de usori care te vor aduce mult mai aproape de solutia cea mai ingenioasa pe care o poti descoperi pentru o problema. Te incurajez sa incep sa testezi si sa vezi care sunt rezultatele.
Vei fi surprins cat de multe lucruri vei afla despre intreaga echipa.
😊
Iti doresc mult succes si spor.
Drag,
Claudia