Cand candidatul aude numai ce vrea. Sau cum sa te exprimi clar
Te-ai gandit uneori ce intelege candidatul dupa ce i-ai transmis un feedback? Ti-a trecut prin minte vreodata ca poate mesajul transmis de tine nu a fost suficient de clar, sau a lasat loc interpretarilor?
Oare ce spun recruiterii si ce inteleg candidatii?
Stand si analizand uneori experientele clientilor nostri si chiar si ale noastre personale, am ajuns la concluzia ca poate candidatii cred despre recruiteri ca sunt de pe alta planeta.
Cu siguranta recruiterii nu sunt extraterestrii, insa tot la fel de sigura sunt si ca, uneori, candidatii nu vorbesc aceeasi limba cu ei.
Ideea aceasta mi-a venit in urma unei experiente pe care mi-a povestit-o un vechi client de al nostru.
O intrebare anume mi-a atras atentia in mod deosebit:
– Cum stim daca candidatul a inteles ce am vrut sa ii transmitem? Spun acest lucru pentru ca mi s-a intamplat sa ma intrebe si pe mine cineva la finalul unui interviu ce vreau sa spun prin faptul ca vom tine legatura?
Exista intr-adevar riscul sa iti fie interpretate cuvintele gresit, sau candidatul sa aiba o imagine diferita de a ta privitor la o replica finala, cum e: vom tine legatura in cazul in care apare o oportunitate de cariera.
Cazurile nu sunt atat de dese incat sa ne adunam mai multi specialisti in recrutare sa facem un ghid de interpretare a replicilor recruiter-ului. Insa daca va fi vreodata nevoie cu siguranta vom face un ghid foarte folositor.
E interesant cum fiecare pas din recrutarea si selectia candidatului perfect, deschide noi orizonturi de invatare. Noi intrebari care te indeamna sa cauti raspunsul cat mai adanc pentru a fi sigur ca il ai pe cel corect.
Fiecare candidat poate sa fie o urmatoare poveste de succes, iar pentru asta e nevoie sa stii ce inteleg unii candidati din ceea ce incerci tu sa le transmiti si cum poti sa eviti neintelegerile de acest gen.
Ce spun recruiterii si ce inteleg unii candidati?
In cazul in care ai avut o experienta similiara, este posibil sa stii si tu cateva din interpretarile candidatilor. Daca nu, atunci aseaza-te comod in scaun si incepe sa savurezi limba extraterestra pe care unii candidatii cred ca o vorbesc recruiterii.
1. Recruiter-ul zice: Vom pastra CV-ul tau in baza noastra de date, astfel incat sa te putem contacta cand apare o oportunitate de cariera.
Candidatul intelege: Am sa iti caut in mod constant un job, de dimineata de la prima ora voi face research activ, si tu nu trebuie sa faci niciun efort.
*Ceea ce candidatul respectiv poate nu stie, este ca o companie primeste nenumarate CV-uri. Chiar si pana la 200 de CV-uri pentru un singur JOB. Ceea ce este foarte mult. Un recruiter nu are rolul de a cauta activ de dimineata pana seara un job pentru candidatii care au fost la interviuri.
*In schimb, un recruiter poate sa le recomande candidatilor sa participe la targuri de job-uri, la evenimente de networking, cum ar fi o conferinta la care participa multi manageri, directori, antreprenori, le poate da un feedback in legatura cu competentele evidente si cele care pot fi imbunatatite.
2. Recruiter-ul zice: Vom tine legatura in cazul in care apare o oportunitate.
Candidatul intelege: Pot sa iau legatura cu recruiterul cat de des vreau, sa il intreb despre noi oportunitati, sa ma interesez de noi job-uri si chiar sa cer recomandari privind CV-ul meu actualizat.
*Cu siguranta nu este o idee buna sa ii lasi de inteles candidatului ca te poate suna saptamana de saptamana, sau chiar zi de zi, pentru a se interesa de noi oportunitati. Ca sa nu lasi de inteles asta, sau in cazul in care esti bombardat de telefoane, propune-i candidatului sa tineti legatura prin social media, unde in cazul in care o oportunitate noua apare, il vei anunta. Este mult mai usor sa controlezi surplusul de informatie acolo.
3. Recruiter-ul zice: E nevoie de minim 3 ani de experienta in Project Management.
Candidatul intelege: Inseamna ca e in regula orice experienta legata de management si leadership.
*De-a lungul experientei mele si chiar si in articole cum e „Un CV lung nu inseamna un CV castigator”, am recomandat candidatilor sa aplice pentru pozitii relevante experientei si competentelor lor.
Sunt sigura ca nici candidatul nu isi doreste sa isi piarda timpul si energia in interviuri care nu vor aduce niciun rezultat si nu se vor materializa in job, daca acesta nu indeplineste cerintele pozitiei.
4. Recruiter-ul zice: Voi reveni cu un feedback cat de curand posibil, pentru a te instiinta daca esti persoana aleasa.
Candidatul intelege: Cu siguranta sunt acceptat. Totul a mers grozav. De saptamana viitoare incep. Sa-mi anunt toti prietenii si familia.
*Ce nu intelege candidatul care interpeteaza astfel cuvintele recruiterului, este ca un proces de recrutare poate sa dureze o luna poate chiar 2 luni, daca cerintele sunt extrem de mari si criteriile must greu de indeplinit. Mai mult de atat, in IT ai sentimentul ca procesul de selectie nu se mai termina :).
*La finalul interviului spune-i candidatului cat dureaza procesul de recrutare si in cate zile vei reveni cu feedback-ul final.
Ma indoiesc de faptul ca fiecare candidat interpreteaza astfel cuvintele recruiterului, insa sunt unii candidati care se pot gandi la astfel de interpretari. De aceea iti recomand sa iti amintesti ceea ce ai citit in acest articol pentru a evita orice neintelegere. Impartaseste si cu colegii tai informatia ca sa se bucure si ei de interviuri de success.
P.S Astept si de data aceasta comentariile tale. Iar daca ai o poveste asemanatoare de impartasit, te incurajez sa mi-o spui.
Drag,
Claudia.