Greselile recruterului si cum sa le eviti
Azi vreau sa pun accentul pe greselile in recrutare, pe consecintele care apar in urma interviurilor sustinute de recrutorii nepregatiti sau slab pregatiti.
In ultimele articole m-am axat pe greselile facute de candidati si cum acestea le pot afecta viitorul job. Sper ca ti s-au parut utile informatiile si ca te-ai amuzat la perlele pe care acestia le introduc in CV.
Interviul este poarta spre profilul candidatului care ar putea sa fie urmatorul talent din companie. De aceea e nevoie ca interviul sa fie extrem de bine structurat si pregatit. Nu poti sa ratezi talentul si nici nu iti permiti sa angajezi candidati toxici.
Apare insa intrebarea: Tu stii daca recrutorii din echipa ta fac greseli in recrutare?
Poate stii deja, desi sper ca nu ai avut parte de ghinionul acesta, ce urmari grave pot sa apara in urma unor greseli in recrutare si a interviurilor tinute gresit. Interviurile sustinute de recrutori nepregatiti pot genera o reputatie proasta companiei tale. Au efecte negative asupra brand-ului tau ca angajator sau, in cel mai rau caz, pot duce la discriminari care au ecouri legale.
Pfu, nici n-am inceput bine si deja incepi sa te gandesti oare cum sustin recrutorii tai interviurile, asa-i?
Nicio grija, azi iti ofer 8 greseli in recrutare facute de recrutorii nepregatiti, astfel incat vei putea tine cont de ele. Vei putea urmari felul in care decurge procesul de recrutare si selectie.
2 broscute care locuiau intr-un satuc mai micut, s-au trezit intr-o zi hotarate ca vor sa mearga intr-o calatorie spre marele oras. Nu vazusera niciodata orasul si isi doreau tare mult sa vada cum arata, sa nu se mai simta atat de neinsemnate in satucul lor.
Au pornit la drum. Si-au luat ramas bun de la prieteni, familie.Toti abia asteptau ca broscutele sa se intoarca si sa le povesteasca cum arata marele oras.
Au mers ele ce au mers, dar de la un moment dat nu mai puteau de cald. Se simteau deshidratate, se simteau extenuate.
- Mazarel, nu vrei tu sa te urci pe spatele meu si sa vezi daca mai avem mult de mers? Tare ma tem ca in ritmul acesta nu prea mai pot sa avansez!
- Ba da, ma urc.
Si hop! Mazarel a urcat pe spatele prietenului ca sa vada daca mai e drum lung pana la oras. Acesta zari in departare satul lui. Insa, cum era pozitionat gresit si nu s-a intors si in alta directie sa priveasca, a crezut ca este orasul.
- Cred ca il vad, dar sa stii ca seamana exact cu satucul nostru. Nu e mare lucru de el. Nu pare nici mai mare, nici mai intins.
- Pai si atunci crezi ca are rost sa inaintam?
- Nu, nu cred. Putem sa ne intoarcem acasa.
Mazarel si prietenul lui s-au intors in satucul lor, convinsi ca au vazut orasul. Le-au povestit prietenilor si familiei ca nu e cu mult diferit fata de satul lor. Era la fel de mic si nici nu parea iesit din comun. Toti credeau ca cei doi au vazut orasul si erau convinsi ca nu merita sa bata atata drum.
Imagineaza-ti ca Mazarel este un recrutor de-al tau, si tu, prietenul lui, pe spatele caruia s-a urcat ca sa analizeze un candidat. Acesta poate interpreta gresit, se poate uita din unghiul gresit si nu priveste si din alte unghiuri spre candidati.
Va face acest lucru pentru ca nu are pregatirea sau instruirea necesara. Iar acest lucru pe tine te poate costa mult.
Iata 8 dintre cele mai frecvente greseli in recrutare facute de o persoana slab pregatita:
Recrutorul selecteaza pentru interviu doar candidati cu CV-uri exagerate
Acest lucru inseamna ca un candidat poate sa ofere detalii care nici macar nu sunt reale. In articolul Un CV lung nu inseamna neaparat un CV castigator, am accentuat acest lucru. Am intalnit cateva companii prestigioase, care au angajat persoane pe baza aptitudinilor si competentelor descrise in CV, care s-au dovedit, de fapt, a fi total inexistente.
Intreruperea candidatului
Sa intrerupi o persoana care vorbeste este, in orice circumstanta, nepoliticos. Mai ales in timpul unui interviu. Unii candidati vin tremurand de emotii, iar cand ii intrerupi e ca si cum le-ai taia craca de sub picioare. Chiar daca esti pus in ipostaza in care candidatul nu mai termina de vorbit si pe tine te frustreaza, intrucat ai un timp limitat, asteapta pana cand acesta isi sfarseste ideea. Multumeste-i si treci la urmatoarea intrebare. Nu intrerupe, doar recomanda-i sa nu se abata de la subiect.
Impresii gresite lasate in urma
O greseala pe care am intalnit-o la unele companii cu care am colaborat este ca din cauza dorintei de a nu supara candidatul, i-au lasat impresia ca totul a decurs perfect. Cu toate acestea, totul a fost departe de a fi in regula. Politetea aceasta exagerata duce la interpretari gresite si la asteptari gresite. Un candidat care nu iti ofera raspunsul cautat de tine, insa tu raspunzi oricum prin „foarte bine, iti multumesc”, este, oricum te-ai uita, NEPOTRIVIT! Candidatul va crede ca raspunsul lui este excelent si ii vor creste sperantele. E nevoie de limite setate, de impartialitate. Raspunsul potrivit ar putea fi: „ok, sa continuam”.
Anuntul angajarii citit la interviu
Ai facut un anunt pentru un job acum 1 an si acum ai nevoie de un om pe acelasi post si te gandesti sa il refolosesti? Ok, insa la interviu va fi nevoie de detalii in plus, actualizate. Sunt unii recrutori care vor folosi pentru a da detalii canditatului exact descrierea din anuntul job-ului. Acest lucru, pe langa ca nu este profesionist, este si gresit. Task-urile, rolurile se schimba, variaza. Apar lucruri noi, dispar lucruri vechi. Lucru acesta duce la angajarea persoanei nepotrivite, avand o descriere gresita ca punct de reper. De aceea, un recrutor trebuie sa fie bine pregatit pentru interviu, sa cunoasca toate detaliile actualizate. O descriere neactualizata, iti va aduce in companie angajatii nepotriviti. Stii cati bani te va costa asta, nu-i asa?
Omiterea prezentarii organizatiei intr-o lumina favorabila
Din pacate, acesta este un caz destul de intalnit printre recrutorii nepregatiti. Un recrutor nepregatit va lua candidatul de bun, crezand ca acesta ar face orice sa lucreze acolo. Nimic mai gresit, totusi. Competitia sta si asteapta dupa colt si il va inhata pe candidat. Oricarui candidat este obligatoriu sa i se prezinte cultura organizatiei, valorile organizatiei, prezentarea beneficiilor, dincolo de cele financiare. Candidatul este una dintre persoanele care transmite mai departe imaginea ta.
Omiterea potrivirii valorilor
Nu vrei angajati robotei, nu-i asa? Vrei putina valoare, suflet, creativitate, pozitivism. Asa ar fi normal. De aceea este important ca recrutorul sa incerce sa descopere in ce masura s-ar potrivi sau nu candidatul cu restul echipei. Ce fel de valori are candidatul? Care este viziunea lui? Are scopuri setate? Se potrivesc cu viziunile si scopurile tale?
Omiterea feedback-ului dupa interviu
Poate stii si tu deja despre asta. Din nefericire, sunt multi recrutori care omit sa le ofere feedback candidatilor. Chiar daca candidatul nu a fost acceptat, sa-i oferi feedback este primordial. Poate chiar sa ii spui de ce nu a fost acceptat si ce competente si calitati ar fi bine sa mai finiseze. Am o prietena careia ii povesteam despre o companie pe care eu o stimam si respectam foarte mult. Cand i-am povestit de companie, aceasta aproape a devenit agresiva.
– Cum, compania aceea? Am fost la un interviu acolo. M-au trecut prin 3 procese. Dupa finalizare, n-am mai primit niciun semn de la ei. Nimic. Zero. Pierdusem aproape o luna cu procesul lor de recrutare si n-au avut nici bunul simt sa imi zica ca nu am fost selectata. Niste amatori. Zicea prietena mea revoltata.
Recruitorul cauta ce nu stie candidatul, in loc sa afle ce stie
Aceasta greseala e mai nou un fel de regula printre recrutorii slab pregatiti. Este foarte gresit sa incerci sa descoperi lacunele si lipsurile candidatului, in loc sa afli ceea ce cunoaste foarte bine si cum ar putea sa iti aduca valoare cunostintele lui. Orice se poate invata. Cand ai deja ceva ce candidatul stapaneste foarte bine, te folosesti de asta si cauti solutii pentru a dezvolta acel lucru, pentru a-l valorifica, pentru a-l fructifica. Nu iti pierzi timpul la interviu cautand nod in papura. Nu e tocmai cea mai prietenoasa abordare.
Exclude posibilitatea acestor greseli care te pot costa foarte mult: de la reputatie, pana la sume enorme de bani. Asigura-te ca ai parte de recrutori bine pregatiti, determinati, implicati si tine cont de aceste greseli in formarea lor. Nu te mai lasa prins in recrutari ineficiente, care te seaca de energie si bani.
P.S Lasa-mi un comentariu si spune-mi daca te-ai confruntat cu astfel de greseli sau altfel de greseli in recrutare. Impreuna aducem valoare companiei tale! 😊
Cu drag,
Claudia