4 responsabilitati pentru un sef de departament
M-am decis ca azi sa imi concentrez toata atentia pe persoana responsabila cu un intreg departament din compania in care lucreaza. Nu sunt putini cei care desconsidera si subestimeaza importanta acestei persoane intr-o companie. Nu sunt putini nici cei care cred ca totul este floare la ureche. Evident, este departe de a fi atat de simplu, insa cu siguranta satisfactia rezultatelor este pe masura. Vestea buna este ca din ce in ce mai multe organizatii, din ce in ce mai multi CEOs si directori de companii, incep sa masoare si ei impactul pe care un sef de departament il are asupra companiei lor.
In toti acesti ani de experienta, am avut de nenumarate ori ocazia de a masura la randul meu impactul pe care de exemplu il are un head of departament in companiile pentru care am recrutat. Acest lucru m-a ajutat sa imi dau seama care sunt acele responsabilitati care il fac pe un head of a department sa fie indispensabil companiei
Daca esti in prezent Head of HR, sau head of a department, sau speri ca intr-o zi datorita eforturilor, determinarii si implicarii tale sa fii si tu promovat pe aceasta pozitie, atunci articolul de azi iti va fi un ghid de ajutor pretios.
Afla care sunt acele responsabilitati care fac din prezenta unui HEAD OF DEPARTMENT, o pozitie extrem de importanta pentru evolutia corecta a unei companii. Daca observi ca nu iti regasesti activitatea in aceste responsabilitati, incepe sa le pui numaidecat pe lista de TO DO. Demonstreaza-ti valoarea. 😊
Ce se asteapta un CEO de la persoana care conduce un departament? Ce e nevoie sa se regaseasca pe lista ta de TO DO pentru a fi declarat un adevarat angajat de top?
Cum se face alocarea resurselor in recrutarea talentelor?
Un head of Department are nevoie sa aiba dexteritate in actiuni si cunostinte. Asta inseamna ca este informat in detaliu despre resursele pe care le investeste compania in gasirea si pastrarea angajatilor de top. Stii si tu cat de important este pentru un CEO sa primeasca informatia scurt si la obiect. De aceea un head of department e bine sa stie sa transmita informatia pe care o are cat mai eficace.
Un head of department va stii care sunt strategiile si modul de alocare a resurselor privind angajarea de noi talente si retinerea acestora in companie. Pentru asta este nevoie sa cunosti foarte bine viziunea si obiectivele organizatiei.
Cu cat un head of department e mai bine organizat si informat privind aceste aspecte, cu atat strategiile de atragere a acestor talente, vor fi mai eficiente si rapide. Poate ai fost si tu pus in situatia in care din graba ai angajat persoana nepotrivita, iar consecintele nu au intarziat sa apara. Un CEO se bazeaza pe faptul ca cel responsabil cu departamentul sau nu va face asemenea greseli.
„Vreau angajati de top si superstaruri”
Din ce in ce mai multe companii nu se mai multumesc cu ideea ca au reusit sa inchida o pozitie si sa angajeze un om. Sunt din ce in ce mai multi manageri si CEOs care vor ca responsabilul cu un departament sa instruiasca si sa motiveze intreaga echipa, astfel, sa fie determinati sa devina „superstaruri si angajati de top”.
Daca vrei cu adevarat sa fii numit liderul departamentului tau, e nevoie sa induci acest spirit de performanta si succes in modul de lucru al echipei tale. Ajuta-ti echipa sa atraga cei mai buni angajati.
Nu ti-ai asumat niciodata rolul atat de tare incat sa simti ca pozitia pentru care recrutezi are nevoie de cel mai bun om? Nu te-a invaluit acel sentiment care il invaluie pe un om de vanzari cand vinde un produs foarte valoros?
Iti treci noii angajati prin procesul de inductie?
Stiu. Uneori volumul de munca e atat de mare, incat fericit ca ai angajat un nou om, ii delegi numaidecat sarcini in speranta ca va fi productiv de cum vine.
Aceasta este o greseala despre care am mai discutat. Nu te poti astepta la performanta din prima saptamana, iar fara un proces corect de inductie, nu te poti astepta la performanta niciodata. Sa nu te mire faptul ca angajatii noi nu ofera excelenta, daca de la inceput nu te-ai ocupat de inductie, acomodarea si adaptarea lor la mediu.
Acest lucru inseamna ca noul angajat e nevoie sa inteleaga viziunea companiei, valorile dupa care organizatia isi conduce angajatii, obiectivele pe termen scurt si lung. Cand iti asumi rolul de head of department, nu vei lasa astfel de erori sa intervina. Calitatea si excelenta vor fi 2 din atributele tale principale.
Nu exclude si nu trece cu vederea perioada de training. Beneficiile pe care le aduc aceste perioade de inductii sunt vizibile si au un impact foarte mare asupra performantei si rezultatelor noului angajat.
Cat de implicati sunt angajatii?
Un marketer are nevoie sa masoare engagement-ul celor care urmaresc paginile de Social Media. La fel e nevoie sa faca si un head of department cu angajatii din companie. Cat de implicati sunt angajatii? Cat de mult isi doresc sa evolueze in companie? Cat input aduc acestia echipei si dezvoltarii organizatiei?
Un head of department are responsabilitatea de a masura aceste aspecte. In cazul in care observa o implicare scazuta din partea angajatilor, va interveni si va lua cele mai bune decizii privind motivarea angajatilor.
Va genera idei si va implementa metode de a creste implicarea si devotamentul angajatilor, astfel incat sa fie un win-win situation. Acum ca stii mai multe despre ce responsabilitati sa iti asumi ca si head of your department, esti cu 4 pasi mai aproape de performanta. Nu neglija aceste aspecte daca vrei cu adevarat rezultate si excelenta din partea echipei.
P.S Ce alte responsabilitati crezi ca ar trebui sa iti asumi ca HEAD OF DEPARTMENT? Ce ai face tu in plus astfel incat echipa si noii angajati sa dea si mai multa valoare organizatiei?
Drag,
Claudia