Candva se purta Superhero, acum se poarta Superboss
Cu cat inaintam in viata supereroii nostri prind alta infatisare. Poate chiar si tu ai avut sau ai un super erou care te inspira. Cu cat evoluezi, supereroii se transforma in idoli umani care te inspira prin ceea ce fac ei bun si constructiv. De la Spider-Man treci la un lider mondial care a trezit in tine dorinta de a deveni la randul tau lider. Oamenii isi aleg super eroii in functie de cum rezoneaza imaginea acestora cu propria lor persoana. Supereroii mei sunt acei manageri care construiesc echipe puternice. Cei care isi ajuta echipa sa fie in dezvoltare continua, iar rezultatele lor sunt vizibile.
Daca acum 10-20 de ani oamenii inca isi cautau super eroii prin carti sau filme, azi lucrurile au prins alt contur. Tot mai multa lume, atunci cand e intrebata cine o inspira, raspunde: ,,seful meu”, ,,liderul meu de echipa”, ,,managerul”. Ca manager am fost foarte incantata de raspunsurile acestea. M-au ambitionat si mai mult in a deveni un Superboss.
Superhero is now old fashioned, let the Superboss make his entrance
Ce face un manager Superboss? Care sunt super puterile acestuia?
In articolul de azi iti voi prezenta puterile pe care un Superboss le are. Mai mult o sa vedem ce face el pentru ca sa devina o inspiratie. Aseaza-te confortabil si descopera si tu ce te face un Superboss.
Conform unui studiu nou, conceput si realizat de Dina Krasikova, asistent profesor de manangement la University of Texas at San Antonia (UTSA), cheia spre un lider de succes si creativ este increderea. Si cine poate sa aiba mai multa incredere decat un Superboss? Kirasikova este expert in leadership si a vrut sa arunce o privire mai detaliata asupra locului de munca modern si si-a notat mai multi factori care duc la productivitate si la o echipa bine instruita.
In urma studiului sau a concluzionat ca un manager ce are o echipa productiva este un manager care denota multa incredere si pozitivism. Un super manager e creativ si permite echipei sa fie creativa, astfel rezultatele nu intarzie sa apara.
Mai jos iti prezint 5 din super puterile unui manager de succes
- Indruma-ti echipa afara din zona de confort, fa-ti membrii echipei sa isi doreasca sa nu stea acolo, sa o depaseasca si sa nu mai caute ajutor in altii, ci sa il gaseassca chiar in ei, pentru ca super puterea lor asteapta sa fie eliberata. Determina-i sa evite starile statice. Trezeste in ei dorinta pentru provocari astfel incat sa fie in continua evolutie.
- Un manager bun are printre cuvintele cheie din descrierea sa evolutia, asa cum spuneam si mai sus. Ceea ce te face Superboss e prezenta evolutiei ca stare permanenta in tine ca om, in compania ta, in fiecare membru al echipei tale si bineinteles in tine ca manager. Un Superboss investeste in el ca un tot unitar alcatuit din: companie, echipa si manager. Ca sa fii un Superboss nu e deajuns sa investesti in dezvoltarea ta personala, ci trebuie sa share if you care. Echipa ta este cartea ta de vizita. Odata cu puterea vine si responsabilitatea, iar super eroii stiu asta. Bineinteles ca nu e nevoie sa salvezi orasul de raufacatori, insa si succesul unui proiect aduce o greutate mare pe umerii tai. Managerul senior de trafic de la Amazon, McAllister spune ca A iti asuma responsabilitatea, e total diferit de a iti asuma vina. Tine minte ca la sfarsitul zilei nu a cui e vina e important si ca e responsabilitatea ta ca astfel de evenimente sa nu se mai intample. Pusi sa raspunda la intrebarea care este cea mai importanta sursa de motivatie pentru ei, mai multi manageri au zis simtul de responsabilitate. Tu te regasesti printre ei?
- Cauta intotdeauna ceva nou. Nu accepta mediocritatea nici in cazul in care nu mai ai alte alternative. Ai nevoie de super puterea curiozitatii si a cunoasterii. Ai responsabilitatea sa cauti mereu raspunsuri. Un Superboss intreaba De ce, Cum, deschide noi portite, creeaza noi oportunitati. Stii ce face un Superom? Exploreaza locuri necunoscute. Stii ce face un Superboss? Gaseste solutii ascunse in acele locuri necunoscute. De exemplu, daca ti se prezinta un nou proiect despre care nu ai inca cunostinta, gaseste in el oportunitati, solutii pentru evolutie si dezvoltare. Orice proiect nou vine cu beneficii, unele pur si simplu sunt ascunse, iar responsabilitatea ta e sa le gasesti.
Each person, each situation, each project is not a problem but an opportunity.
- Implica-te in lucruri ce contribuie la dezvoltarea echipei tale, a comunitatii, a domeniului tau de activitate, a regiunii tale, a tarii! Un Super Erou stie cand cineva are nevoie de ajutor, nu-i asa? Are un al 6-lea simt. Activeaza-l si tu pe al tau! Nu te limita doar la tine sau doar la compania ta, ofera-ti aptitudinile si in alte arii de dezvoltare. Un Superboss reuseste sa aduca inovatie in orice sfera de activitate deoarece ii place implicarea. Ceea ce tu trebuie sa faci e sa aduni perspective din orice. De la o conversatie pe vanzare la customer care, la un proiect civic etc. Provocarea e sa iti mentii focusul cat mai ascutit. Un Superboss vede oportunitatea de a contribui si a actiona cu impact la un nivel din ce in ce mai mare. Treci de nivelul companiei si aduc impact prin actiunile tale in comunitatea din care faci parte, in domeniul cu care te identifici!!
- Spune multumesc si fii recunoscator. Nu te asteptai la ceva atat de simplu acum in final, asa-i? De obicei cele mai dificile lucruri de inteles sunt pastrate pentru final. Totusi, crede-ma pe cuvant ca simplul si vechiul prieten ,,multumesc” este o super putere printre manageri, iar a fi recunoscator pentru ceea ce ti se intampla, inseamna sa stii sa traiesti in prezent, nu cu pareri de rau, nu cu regrete. Un multumesc e urmat si de sentimentul de recunostinta si mai ales de sentimentul de incurajare. Sunt situatii in care in ciuda faptului ca nu ai primit ceea ce ai asteptat, spui multumesc, ca sa incurajezi persoana sa nu se opreasca din ceea ce face, din cautari, din munca. Cand multumesti echipei tale pentru eforturi, ii incurajezi in acelasi timp to keep up with the good work.
Experimentul “Multumesc”
Francess Gino, un profesor asociat la Harvard Business School, a condus un experiment bazat pe puterea cuvantului multumesc. Gino a lucrat impreuna cu profesorul Adam Grant de la Wharton School. Acestia au rugat 57 de studenti sa dea feedback, unui student fictiv, pe nume Eric care isi trimitea CV-ul neglijent pentru un job. Jumatate din studenti au primit email-ul: Am primit feedback-ul pe CV-ul meu. Cealalta jumatate a primit: Am primit feedback-ul pe CV-ul meu. Multumesc foarte mult. Sunt extrem de recunoscator. Dupa ce au masurat simtul de respect de sine al studentilor, doar 25% din cei ce au primit e-mail-ul fara multumiri au simtit un nivel mai ridicat de respect de sine, in comparatie cu 55% din cei care au primit e-mail-ul cu multumiri. Intr-un experiment urmator, aceeasi participanti au primit un mesaj din partea unui alt student fictiv, care cerea feedback pentru CV-ul sau. 66% din cei care au primit multumiri din partea lui Eric au vrut sa il ajute si pe Steven si doar 32% din cei ce nu au primit multumiri au vrut sa isi ofere ajutorul.
“Receiving expressions of gratitude makes us feel a heightened sense of self-worth, and that in turn triggers other helpful behaviors toward both the person we are helping and other people, too.”
Prin multumesc iti incurajezi echipa sa continue sa depuna eforturi. Sa isi doreasca sa evolueze, sa ajute alti membri ai echipei sa evolueze la randul lor.
Fii si tu un Superboss si scoate la iveala super puterile tale. Dezvolta o echipa invingatoare.
Spune-mi intr-un mesaj cum iti imaginezi tu ca este un Superboss. Care crezi sunt super puterile tale care te ajuta in ceea ce faci? Hai sa descoperim alte noi super puteri pe care un Superboss e nevoie sa le aiba.
Drag,
Claudia