Stres. O sursa de motivatie sau de declin?
De cat stres am nevoie ca sa fiu productiv? Aceasta este intrebarea pentru care vreau sa iti ofer un instrument simplu si util, pentru a nu te mai lasa controlat de stres atunci cand ai o prezentare importanta de sustinut. Simt nevoia sa dezbat cu atentie mai ridicata subiectul stresului la munca. Am vizualizat de curand un filmulet din cadrul TEDx, in care stresul era vazut ca cel mai bun prieten al omului.😊
Este interesant cat de folosit este termenul de stres. Dupa o analiza in Google Trends a popularitatii cuvantului stres, banuielile mele s-au confirmat: in Romania sunt multi oameni stresati, nimic nou sub cerul albastru. In ceea ce arata numerele din Google Trends, in Ilfov este rata maxima de cautare a cuvantului stres, 100. Acesta este urmat de Bistrita cu 93, Alba cu 88, Dambovita cu 85, Vaslui 84, Hunedoara 84.
Si eu am fost victima stresului si cu siguranta si tu te-ai luptat cu acest dusman al productivitatii deseori. Stresul poate sa fie o piedica imposibila uneori. Cazi in plasa lui si exista riscul sa nu mai scapi din aceasta curand.
Zilele trecute analizam reactiile unei colege, al carei limbaj al trupului transmitea prin fiecare gest ca este foarte stresata. Avea o prezentare importanta de sustinut in fata unui client de al nostru si multe proiecte pe care era nevoita sa le finalizeze la termen. Am intrebat-o ce pot sa fac ca sa isi echilibreze emotiile si sa scape putin de stres. Raspunsul ei a fost foarte prompt si clar:
-Ah, nu, pe mine stresul ma ajuta sa fiu productiva. Nu stiu ce m-as face fara el. Uite ce repede ma misc datorita faptului ca sunt stresata!
Am zambit si m-am bucurat din nou de clicul care a avut loc in mintea mea. Lucrurile se legau: Filmuletul TEDx si reactia colegei mele.
In articolul acesta iti voi prezenta imaginea mai putin populara a stresului – aceea de prieten si ajutor de nadejde.
De asemenea, ca sa te ajut in activitatea ta, iti ofer cativa pasi extrem de valorosi, pe care sa ii urmezi inainte de o prezentare in fata echipei, clientilor, unui alt departament etc. Daca vei urma acesti pasi, vei reusi sa calmezi stresul si sa sustii prezentarea, fara nici cea mai mica problema. Sunt de acord cu faptul ca stresul poate intr-adevar sa te stimuleze, sa iti dea energie, sa iti dea imbold si focus. Nu ai fost pus niciodata in aceasta ipostaza?
Latura prietenoasa a stresului
Da, ea chiar exista si iti da o doza de adrenalina, pe care daca o canalizezi catre responsabiltiatile prioritare pe care le ai, vei reusi sa te misti foarte repede si eficient. Stresul mai vine si cu o doza de motivatie. Te motiveaza sa iti canalizezi intreaga atentie pe task-urile tale, te ajuta sa te misti mai repede. Stresul iti ofera imaginea deadline-ului clara si vie, iar acesta nu trebuie sa fie un lucru rau.
Am observat cum unele persoane confunda stresul cu frustrarea si panica. Volumul exagerat de munca, lipsa de angajati si ajutor pentru a finaliza mai repede, toate acestea alimenteaza frustrarea si panica. Insa acest lucru poate fi frumos filtrat, astfel incat sa nu fii stresat. Odata ce realizezi care este sursa starii tale inconfortabile, poti sa o cataloghezi.
Faptul ca sunt nevoit sa imi continui munca de acasa, este stresant sau frustrant?
Posibil ca acest lucru sa fie doar frustrant, intrucat nu ai parte de un echilibru in viata si esti supraincarcat cu munca. A confunda cele 2 stari poate sa duca inspre declin emotional si urmari nejudecate rational, ca o demisie venita din frustrare.
E nevoie sa iti eficientizezi treaba in asa masura incat sa nu fii nevoit sa o duci acasa si sa analizezi daca intr-adevar esti stresat, sau doar frustrat. Daca esti stresat, s-ar putea sa nu poti sa dormi noaptea, sa nu mai poti genera rezultate din munca ta. Daca esti doar frustrat, e foarte posibil ca treaba sa ti-o faci in continuare excelent de bine si sa n-ai nici o problema cu somnul. Deci? Esti stresat sau frustrat?
Ca sa te sustin in echilibrarea stresului din activitatea ta, iti ofer un instrument care sa te ajute sa tii stresul in frau.
Ai o prezentare de sustinut maine sau poate saptamana viitoare in fata unui client foarte important, pe care nu iti permiti sa il dezamagesti? Te simti agitat, nervos, depasit de situatie? Da, probabil esti putin stresat, insa o sa-ti spun cum poti sa faci din stres cel mai bun prieten al tau.
Primii pasi:
- Ia-ti timp inainte de marea prezentare ca sa te pregatesti;
- Pregateste si verifica intreg echipamentul, repara sau inlocuieste ce nu mai functioneaza;
- In cazul in care calatoresti pentru a sustine aceasta prezentare, fa aranjamentele de calatorie cel putin cu o saptamana inainte;
- Impacheteaza tot echipamentul si restul bagajelor din timp. Verifica cu o seara inainte daca ai pus totul;
- Inainte de prezentare, instaleaza echipamentul si fa o proba;
- In timp ce astepti, respira normal si concentreaza-te pe detaliile din jur;
- Ofera performanta; Fii sigur pe tonalitatea vocii tale, pregateste-ti discursul dinainte si tine cont de intrebarile capcana care ar putea sa apara. Pregateste-te cu informatie interesanta, noua. Nu te lasa intimidat. Daca esti sigur pe cunostintele si pregatirea ta, lucrurile se vor desfasura exact cum iti doresti.
Umatorii pasi – Acesti pasi sunt foarte importanti si necesita din partea ta atentie si analiza:
- Gandeste pentru fiecare pas de mai sus ce ar putea sa mearga prost: echipamentul, aranjamentele de calatorie etc. Gaseste cel putin o alternativa pentru fiecare;
- Pune pe hartie fiecare detaliu care te-ar putea distrage si fiecare gand negativ care ar putea sa iti minimalizeze increderea, sau sa te faca sa gandesti negativ in timpul prezentarii. Odata ce stii ce ti-ar putea sabota performanta, este mult mai usor sa eviti situatille mai putin confortabile. De asemenea, pune pe hartie si toate gandurile pozitive si focusul cel mai mare. Te va ajuta sa nu uiti scopul pentru care esti acolo.
Analizeaza fiecare detaliu care ar putea merge prost, din nou. Care este probabiltiatea sa se intample ceva rau? Crede-ma, majoritatea lucrurilor negative despre care ai scris ca vor merge prost, nu se vor intampla niciodata.
- Daca vei avea nevoie de microfon, video proiector, sau orice echipament, asigura-te ca exista si echipamente de rezerva. Printeaza mai multe copii ale suporturilor scrise, in cazul in care se alatura cineva prezentarii. Printeaza-ti si tie in cazul in care, prin absurd, echipamentul electric nu va mai functiona;
- Porneste de acasa mai repede ca de obicei, sa ai timp indeajuns pentru orice lucru care apare fara sa il fi preconizat;
- Gandeste-te la alternativele de calatorie in cazul in care masina se strica, sau avionul are intarzieri mari;
- Pregateste-ti cateva tehnici de calmare si relaxare in timp ce astepti sa dai drumul prezentarii;
- Nu lasa acasa gandirea si atitudinea pozitiva. Fii rational si sigur pe tine. Pregateste-ti o colectie de ganduri pozitive care sa te ajute sa te protejezi si sa iti cresti increderea in tine.
Pentru urmatoarea prezentare pentru care te-ai pregatit indelung, urmareste pasii acestia in cazul in care simti ca stresul iti da tarcoale. Vei observa ca te vei simti mult mai sigur pe actiunile tale si vei avea mai multa incredere.
Fa din stres cel mai bun prieten al tau!
Abia astept sa imi povestesti cum a decurs prezentarea dupa ce ai urmarit instrumentul pe care ti l-am oferit. Tu crezi ca stresul poate cu adevarat sa fie prietenul tau?
Drag,
Claudia