Un CV lung nu înseamnă un CV castigator
Am observat ca, in ultima vreme, tot mai multe ONG-uri (si nu numai) organizeaza cursuri care te invata cum sa iti construiesti un CV intr-un mod cat mai corect. Acesta este un lucru foarte bun si ar scuti departamentul de HR de multa munca. Un CV care contine lucrurile relevante job-ului pentru care aplici e un CV castigator.
Zilele trecute am auzit vorbind 2 tinere studente in timp ce stateam la rand la o cafenea. Acestea isi spuneau una alteia cat de greu li se pare sa isi faca CV-ul si in limba romana, si in limba engleza si ca este atat de greu sa il conceapa singure.
Macar pe Ejobs sau LinkedIn ai categoriile gata concepute, zicea una dintre studente.
Da dar nici asa nu stiu daca sa includ faptul ca am facut balet sau daca este irelevant. Pentru mine e o experienta grozava, care m-a facut sa fiu interesata mult de sanatate si de aspectul fizic. Dar sa o includ sau nu? Habar n-am. Tu ai scris in CV ca ai facut dansuri sportive?
N-am scris. Adica crezi ca o intereseaza pe tipa care imi ia interviul daca am facut eu sau nu dansuri sportive?
Pai tu nu ai aplicat pentru un job de ospatarita? Faptul ca ai facut dansuri sportive arata ca ai o rezistenta ridicata la efort si nu iti obosesc picioarele repede. Cred ca e relevant.
Discutia a continuat si a continuat. Fetele n-au ajuns la nicio concluzie, plus ca mie imi era gata cafeaua si nu puteam sa stau in continuare sa le ascult povestea.
Frustrarea lor m-a afectat, insa mi-a trecut repede atunci cand am realizat ca fetele nu prea sunt interesate sa isi conceapa singure CV-ul. Daca s-ar putea, ar vrea ca cineva sa il faca in locul lor, asa, doar citindu-le gandurile. Gandirea aceasta e foarte gresita. Nu conteaza in ce domeniu aplici, CV-ul tau are acelasi impact, pentru ca iti decide urmatorii pasi.
Intr-un regat foarte indepartat, un rege cauta un barbat demn pentru fiica sa. Pe vremea aceea nu existau CV-uri, insa regele era un om foarte inteligent si a rugat pe toti printii din regatele invecinate sa construiasca o caleasca care sa reflecte caracterul si aptitudinile lui. Voia ceva extraordinar. Voia un print care sa ii faca fiica mai mult decat fericita.
Calestile au inceput sa apara, la fel si printii. Erau peste 100 de calesti. Asa ca regele, impreuna cu fiica lui, au cerut o saptamana la dispozitie sa analizeze fiecare caleasca in parte. Unele erau atat de extravagante, incat printesa simtea ca ameteste de la atatea detalii. Efectiv o oboseau calestile prea incarcate. Intr-un final, au gasit o galeasca care parea cea pe care o cautau. O caleasca eleganta, frumos construita, cu atentie la lucrurile importante, cum ar fi bolta, interiorul sau durabilitatea rotilor. Nu erau atatea detalii obositoare, care sa faca dificila manevrarea calestii; era o caleasca simpla, dar cu acea sclipire demna de o printesa. Regele a declarat-o castigatoare. L-au chemat pe printul al carui era caleasca. Acesta era un barbat inalt, sigur pe el, zambitor.
Abia astept sa va fac fiica fericita. Voi construi cate o caleasca pentru fiecare membru al familiei regale. Mai mult de atat, voi construi o caleasca pentru fiecare familie din regat.
Un CV incarcat nu inseamna neaparat un CV castigator. De ce? Pentru ca multe detalii obosesc, multe detalii pot face procesul de selectie mai dificil. Termenii de comparatie nu mai coincid. Desi tu ai talent in degustarea de vinuri, acest lucru nu iti va fi relevant daca vrei un job de inginer. Nu zic, un degustator de vinuri talentat e bun la casa oricui, insa nu iti da un plus de competenta in inginerie.
In articolul de azi iti voi arata cateva detalii care poate ar fi bine sa nu apara in CV-ul tau.
Hobby-uri
In experienta mea am intalnit multe CV-uri care contineau categoria Hobby-uri. Sa pui Hobby-ul tau in CV nu e neaparat un lucru rau. Alege-l pe cel relevant pentru domeniul respectiv de activitate, sau macar pe cel care se apropie de o competenta de a ta. Am vazut intr-un CV Hobby-uri ca: Vampiri, Pierce-uri, Batai in custi, Libelule…etc. Pur si simplu nu intelegeam ce cauta acolo aceste hobby-uri. Eram in ceata totala.
Toate aceste Hobby-uri nu sunt un lucru rau. Daca iti plac libelulele, foarte bine. Inseamna ca iti place natura; nu stiu ce sa zic de partea cu vampirii, sper ca nu obisnuiesti sa inlocuiesti vinul cu stii tu ce. Fiecare are ce hobby vrea, insa astfel de interese nu isi au locul intr-un CV. Nicidecum.
Recruitorii sunt si ei oameni si exista intotdeauna posibilitatea sa te clasifice gresit. Sa te catalogheze din cauza unui hobby precum vampirii sau bataile in custi. Sa nu te mire asta. Unele lucruri pastreaza-le pana la angajare. Poti sa le spui colegilor ca tie iti plac cartile cu vampiri, filmele cu vampiri, iti place istoria ce infatiseaza vampirii si ca, din cand in cand, mergi la cate un meci de wrestling.
Experienta irelevanta job-ului pentru care aplici
Business Insider spune ca daca aplici pentru un post de copywriter, atunci nu pune in CV faptul ca ai lucrat in adolescenta ca ospatar. N-are legatura. Poti mentiona acest lucru la interviu, insa la prima intalnire cu CV-ul tau, recrutorul nu va fi interesat de faptul ca tu, la 18 ani, ai lucrat part-time intr-o cafenea. Sper, totusi, ca acum faci cafea buna :-). Daca aplici pentru acest post, atunci mentioneaza experienta care are strict legatura cu obligatiile unui copywriter. Daca ai lucrat, de exemplu, intr-o librarie, poate fi relevant, intrucat inseamna ca ai o cultura generala vasta. Daca ai lucrat intr-o editura, bineinteles ca vei mentiona asta. Si daca, de exemplu, iti place sa scrii poezii sau proza e relevant. Pentru ca inseamna ca scrisul e un punct forte pe care il exploatezi la maxim.
Adresa de e-mail
Daca adresa ta de e-mail arata cam asa: frumusik22 sau andrei.excelentul, nu o pune in CV, chiar daca n-ai alta. In cazul in care n-ai, fa-ti alta, ACUM! Astfel de adrese de e-mail te exclud din start, sau, in cel mai bun caz, recrutorul te cheama la interviu strict doar sa vada ce fel de persoana esti de iti spui andrei.excelentul.
Un CV e nevoie sa cuprinda o adresa de e-mail simpla. Preferabil, nume+prenume sau prenume si un numar. In niciun caz apelative, porecle sau alte epitete ciudate. De exemplu, am primit o data un CV de pe BestJobs. Profilul persoanei coincidea cu asteptarile mele cam 80%, ceea ce era in regula. Mie imi place sa ofer sansa candidatilor de a se perfectiona. Eram aproape incantata, cand vad adresa de e-mail daniela.fluturasulcalator. Nu zic, adresa de e-mail e super, DAR NU PENTRU POSTUL DE EXPERT IN VANZARI. Pe langa faptul ca m-am gandit din start ca nu e o persoana care sa se dedice companiei, fiind calatoare, nu mi-a inspirat niciun fel de incredere sau cunostinte in vanzari. Nimic. Cum puteam eu sa trimit un e-mail formal unei persoane cu o adresa ca daniela.fluturasulcalator?
Buna Daniela, fluturas calator, te-am contactat pentru ca ma intreb ce fel de specie de fluturas esti? 🙂
Vreau sa ating acest ton amuzant, pentru ca CV-ul poate sa rezerve multe astfel de surprize, insa, daca tu iti doresti acel job neaparat, te invit sa iti faci o adresa de e-mail decenta. Cu siguranta sansele pentru interviu iti vor creste.
Diploma de studii
In CV e foarte bine sa mentionezi ce diplome ai, insa cea de la Cangur din clasa a 3-a nu va fi relevanta, deloc, nici faptul ca ai diplome de la Ziua Francofoniei. E de ajuns sa mentionezi ce nivel de limba franceza cunosti si ma cuceresti. Poti sa mentionezi la interviu faptul ca ai participat la Ziua Francofoniei, asa, printre randuri, dar in CV n-are nicio legatura. Astfel de diplome, care nu certifica neaparat o competenta si, mai ales, care sunt foarte vechi, fac procesul de selectie mai greu, pentru ca l-ai putea irita pe cel de pe HR, el stiind ca detaliile de acest gen nu au rost. Pastreaza detaliile pentru intalnirea fata in fata, daca simti ca e neaparat nevoie. Daca aplici pentru un job de secretara, iar in CV-ul tau apare o diploma de la participarea la un grup de teatru din facultate, va arata cam asa:
Ce faci, Alexa?
Ieri a venit mama si mi-a adus multa ciocolata.
Alexa nu a raspuns in niciun caz intrebarii ce i-a fost adresata. Cam asa e si cu diplomele astea ce nu au legatura cu job-ul pentru care aplici.
Aceste 4 detalii din CV-ul tau te pot costa job-ul pentru care aplici, chiar daca e posibil ca tu sa fii candidatul de care are compania nevoie. Sa nu uit! Cand iti pui poza in CV, nu o pune pe cea pe care ti-ai facut-o pe plaja, cu o maimutica. Nu vei cuceri nici un recruiter cu o astfel de poza. NICIODATA.
Hai ca am facut haz de necaz si ne-am si distrat impreuna, asa-i? Ca sa eviti, totusi, sa te impiedici de astfel de probleme, mai uita-te o data peste CV-ul tau, inainte sa il trimiti companiei unde aplici. Fii atent sa nu il ingramadesti cu cate si mai cate. Fii simplu si exprima multe!
Lasa-mi un mesaj si spune-mi ce alte lucruri n-ar trebuie incluse intr-un CV, hai sa construim o lista utila pentru CV-uri profi.
Drag,
Claudia