Uita de work-life balance, avem altceva!
Citeam un studiu recent, despre cum ar fi sa iti organizezi compania in functie de rolurile pe care le are fiecare membru al organizatiei. Intr-un astfel de context, denumirile pozitiilor si ierarhiile nu mai sunt atat de importante.
Daca stam sa ne gandim, in fiecare dimineata trecem in interval de 2 ore de la rolul de mama/ tata, prieten/ sot/ sotie, la cel de manager al departamentului/ CEO-ul companie etc. Iar peste zi, ne dam seama ca rolurile noastre se multiplica: suntem liderii celor pe care ii inspiram, partenerii la care multi apeleaza, mentorul noului venit in firma.
Cum mentinem toate aceste roluri sub control?
Probabil iti suna cunoscut termenul de work-life balance. L-am vazut si eu si tu prin feed-urile din social media. L-am auzit de la colegi. Poate ne-a fost chiar reprosat, ca nu se resimte in atmosfera de la birou. Nu-i nimic, cu totii am trecut prin asta. Dar ce inseamna, de fapt, acest work-life balance? Cat de realizabil e?
Dupa definitie, balanta se refera la starea de echilibru. Asta ar insemna ca munca si viata ar avea aceeasi valoare. Ca sunt egale si trebuie mentinute in aceeasi masura. Eu una nu am gasit inca un om, care sa aiba o familie si sa spuna ca munca lui e la fel de importanta ca si familia. Acesta cred ca e similar unicornului de care imi povestesc colegele mele de la Executive Search. Unicornul in varianta Psihoselect, este candidatul perfect pentru un anumit post.
Work-life balance nu e un scop realizabil
O spun si studiile de specialitate. Psihologii He Lu Calvin Ong si Senthu Jeyaraj, de la Universitatea Tehnica Nanyang au studiat in 2015 efectele work-life balance si work-life harmony asupra productivitatii. Ca si indicatori ai productivitatii, ei au ales masurarea creativitatii. Pentru a vedea daca angajatii sunt stresati din cauza lipsei de echilibru dintre munca si viata lor personala, au utilizat teoria disonantei cognitive.
Au fost 100 de participanti, iar rezultatele au dat peste cap toate teoriile anterior lansate. Grupul angajatilor care au fost setati pe principiul de work-life balance au fost stresati de ideea ca trebuie sa aleaga una din doua, ca trebuie sa le balanseze, altfel vor esua. Aceasta a dus la nivele ridicate ale disonantei cognitive. In plus, nu au mai fost la fel de productivi/ creativi la job.
Aici intervine noua teorie, de work-life harmony
Sunt foarte interesata de acest subiect, cred ca acum si tu. Ideea aceasta se refera la integrarea armoniei, atat in timpul petrecut la birou, cat si inafara acestuia. Te incurajeaza sa iti ordonezi activitatile intr-un mod placut, congruent. Activitatile de birou si din timpul liber se intrepatrund, dupa prioritati, in diferite combinatii. Nu stiu care e cea mai potrivita combinatie pentru tine, dar iti arat ideile cele mai interesante din ce am citit. Apoi imi vei putea spune ce a functionat pentru tine.
1. Colegii sa iti devina prieteni
Nevoia de recunoastere sociala o avem cu totii. Dar, adevarul este ca nu avem chiar atat de mult timp de iesit in oras seara. De ce sa nu ne simtim bine si cu colegii, atunci? In plus, si angajatii tai vor simti ca e mai fain sa vii la lucru, cand stii cine te asteapta.
2. Incurajeaza-ti colegii sa iti spuna ce au nevoie
Dupa cum ziceam, nu e ok ca ei sa simta presiunea de a alege intre job si viata personala. Ei poate se tem uneori sa iti zica de evenimentele importante din familie. Ca e vorba de o serbare sau o intalnire cu vechi prieteni, comunicarea e cheia, pentru a crea o atmosfera armonioasa la birou.
3. Ofera flexibilitate la job
Arata-le colegilor tai ca e in regula sa plece cu o ora mai devreme acasa pentru serbarea copilului. E la fel de ok sa le faca o surpriza celor dragi si sa vina la birou cu o ora mai tarziu. Ei cu siguranta sunt colegi cu tine, pentru ca impartasiti aceleasi valori – ale companiei. Deci, nu va avea nicio problema in a ramane o ora in plus la munca cu alte ocazii. Aceasta metoda e un win-win categoric. El isi creeaza armonia la munca si in viata personala. Tu te bucuri de rezultate chiar mai bune, pentru ca el e fericit, iar asta se va vedea in productivitatea lui. Daca ii oferi si posibilitatea de a lucra de acasa anumite task-uri, cu atat mai bine.
Cand ai timp, iti recomand Leading the Life You Want: Skills for Integrating Work and Life, de Dr. Stewart D. Friedmann. Dupa cum vezi, e un nou trend, care da rezultate mult mai bune. Dupa cum si Woody Allen zicea, Eighty percent of success is showing up. In cazul acesta, prezenta atat la serbare, cat si la lucru sau la laptopul de acasa.
P.S. Tare curioasa sunt pe care dintre aceste idei le vei pune in aplicare. Scrie-mi si hai sa facem atmosfera de la birou mai placuta, impreuna! 😊
Drag,
Claudia